Laptele provenit de la magarite se vinde cu 100 de lei litrul si are 96% din caracteristicile celui matern, fiind recomandat astfel indeosebi copiilor.
Laptele de magarita este produs de un fermier din Apuseni.
Acesta creste mai nou magarite, animale care odinioara erau folosite indeosebi pentru transport de catre ciobani,
Printre principalele atractii ale Targului Apulum Agraria, desfasurat la acest sfarsit de saptamana la Alba Iulia, se afla si mai multe magarite, printre care si un pui de 30 de zile, apartinand unui fermier din Cimpeni, Aurel Stan, care a infiintat recent Asociatia Crescatorilor de Magarite din Transilvania.
Fermierul a declarat, ca in prezent magarul e o specie pe cale de disparitie in tara noastra si ca trebuie promovate in consecinta programe pentru conservarea sa. El a spus ca inainte magarul era folosit la transport samarizat de catre ciobani, care acum dispun de masini de teren si au renuntat astfel, cei mai multi, la aceste animale. Crescatorul insusi a cumparat, cu 2.000 de lei, primele magarite de la un cioban de langa Turda, care voia sa scape de ele.
„Primele sase, sapte le-am luat foarte ieftin. Le-am gasit la un cioban de langa Turda, care zicea ca nu stie ce sa faca cu ele”, a declarat Aurel Stan, care a adaugat ca investitia a fost foarte mica, de 2.000 de lei.
El a subliniat ca foarte putina lume mai tine magari la noi in tara, in strainatate este o piata foarte buna pentru produsele oferite de aceste animale. „Ciobanii cam au abandonat magarii. Iar pentru lapte nu s-a pus un accent deosebit. In strainatate are insa o nisa de piata foarte buna”, a afirmat Aurel Stan.
Se poate spune ca in prezent si fermierul are o clientela fidela pentru laptele crud de magarita, livrat indeosebi in Cluj Napoca si Alba Iulia. Pretul unui litru este de o suta de lei, acesta fiind ambalat in recipiente de diferite gramaje.
„Laptele de magarita are 96% din caracteristicile laptelui mamar si are o enzima care asigura imunitatea organismului. (…). Este achizitionat mai ales pentru bebelusi, pentru ca acum femeile devin mame mai tarziu si multe nu mai pot alapta. Principalii clientii sunt mamicile”, a spus crescatorul de magarite.
El a explicat ca in antichitate cel mai complex antibiotic folosit a fost laptele de magarita, care este indicat si pentru cei cu afectiuni respiratorii, digestive, regland foarte bine tranzitul intestinal. „Contine Omega 3, Omega 6, chiar si in curele de slabire e bun. Femeile il folosesc extern pentru ten”, a mai spus fermierul.
In prezent, acesta are 20 de magarite, din care cinci cu lapte. Animalele, fiecare cu nume – Bella, Rita, Mura etc – au varste intre 3 si 15 ani. Cel mai mic din ferma este un pui de numai 30 de zile.
„Magarita se mulge o data in zi. Noaptea separ puiutul de magarita, luam primul muls, iar restul ramane la puiut”, a explicat acesta. Pentru ca nu toate magaritele din ferma sunt cu lapte, cantitatea care poate fi vanduta in total ajunge zilnic la patru – cinci litri, a precizat Stan.
Fermierul a mentionat ca desi se zice ca magarul e un animal care se tine foarte usor, acest lucru nu e adevarat. „Ca sa obtii productie buna, ii trebuie un habitat foarte bun, liniste, apa si furaj foarte diversificat in flora”, a explicat Stan.
Acesta este ajutat la ferma de un angajat, fiind sprijinit insa de intreaga familie, inclusiv de fiica, absolventa de Stiinte Economice, si de baiat, student la Medicina Veterinara.
Din Asociatia Crescatorilor de Magarite din Transilvania fac parte deocamdata in jur de 20 de membri, din Alba, Bihor, Cluj, Timis, care detin cam 200 de magarite. La nivel de tara se estimeaza ca sunt cam 2.000 de magari, ceea ce inseamna foarte putin, a conchis Aurel Stan.
Ajuns la cea de-a XXV-a editie, Targul Apulum Agraria se desfasoara de vineri pana duminica la Alba Iulia, in organizarea Consiliului Judetean Alba, Primariei si Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Alba. In cadrul evenimentului, pe langa posibilitatea achizitionarii de catre vizitatori de produse specifice acestei perioade, sunt organizate demonstratii culinare, de sucuri de fructe si legume, apicole, demonstratii de dresaj canin, de hipism si concursuri pentru cei peste 160 de expozanti.