Local

Lamuriri BOMBA in Comisia juridica pe tema aderarii Pascaniului la ARSACIS

Publicat: 29 mai 2014
1
In cursul zilei de ieri a avut loc sedinta pe Comisia juridica unde s-a pus in discutii proiectele de pe ordinea de zi a sedintei ordinare de Consiliu Local Municipal. Cel mai important proiect de hotarare a fost cel privind asocierea Municipiului Pascani la Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara de utilitati publice pentru serviciul de alimentare cu apa si canalizare ARSACIS (Asociatia Regionala a Serviciilor de Apa-Canal Iasi). La discutii a participat si Paul Benes, director executiv ARSACIS Iasi, unde a raspuns cat a putut la intrebarile celor prezenti. 
 
Acesta a incercat sa aduca lamuriri cu privire la importanta votarii proiectului si despre beneficiile care le-ar avea Pascaniul si cetatenii in cazul votului pozitiv. Au aparut insa destule nelamuriri in discutii din partea membrilor comisiei care au solicitat raspunsuri concrete la unele intrebari importante. Presedintele Comisiei juridice, Bogdan Alexa a precizat faptul ca sunt o serie de neclaritati in documentul strategic, la partea de investitii promise. Tot Bogdan Alexa a mai precizat faptul ca nu este normal ca municipiul Pascani sa detina un singur vot in Asociatie, atata timp cat municipiul detine un numar mai mare de locuitori fata de comunele afiliate sau orasele din judet, si vine si cu obiecte de patrimoniu, lucruri pe care alte localitati care au aderat nu le-a avut. O alta problema ridicata a fost pretul la apa care va creste fata de cel actual si faptul ca datoriile actuale ale celor de la Prest Serv Apa Pascani (PSA) nu vor fi preluate de catre cei de la Iasi odata cu preluarea lui. Nici situatia angajatilor de la PSA nu a fost uitata de presedintele de comisie si a solicitat lamuriri.

„Aceasta decizie care urmeaza a fi luata este cea mai importanta din ultimii ani. Trebuie sa fim foarte atenti si de aceea solicitam lamuriri. Se va creste pretul la apa, la populatie, odata cu delegarea serviciului local de apa si canalizare, si nu stiu daca s-a gandit la gradul de suportabilitate a pascanenilor. Mai trebuie sa ne gandim si la societatile din Pascani pentru ca vor fi nevoiti sa suporte cresteri de pret”, a precizat printre altele presedintele Comisiei juridice, Bogdan Alexa.

„Preturile vor fi aliniate ca peste tot. Nu exista discutii de facilitati. Important este faptul ca la Pascani se vor face investitii majore. Daca se decide ca Prest Serv Apa ramane operator local atunci ganditi-va ca pe viitor nu exista pentru acest serviciu o strategie de dezvoltare. Toate localitatile din jur au aderat la ARSACIS. Deci nu va putea creste productia, din contra, va scadea, si astfel este normal sa apara probleme financiare pentru ei. Noi venim cu investitii in reteaua de distributie si astfel desi pretul la apa va creste facturile vor scadea prin eliminarea pierderilor care se inregistreaza acum. Nu se va intampla acest lucru a doua zi dupa ce Pascaniul va adera ci in timp cat se deruleaza investitiile”, a precizat Paul Benes, director executiv ARSACIS Iasi. Probleme pe aceasta tema au fost mai multe iar raspunsurile nu i-au multumit pe cei prezenti. In data de 30 a lunii se va decide exact daca se va aproba acest proiect sau nu. 
Adauga un comentariu