National

La Piatra Neamt biserica da in judecata enoriasii pentru ca nu-si dau acordul pentru constructia unei biserici pe spatiul verde dintre blocuri

Publicat: 06 ian. 2014
1

Mitropolia Moldovei si Bucovinei vrea sa construiasca o biserica pe un spatiu verde dintre blocuri, in orasul Piatra Neamt. Fiindca o parte dintre proprietarii din blocurile invecinate terenului nu sunt de acord, Parohia „Acoperamantul Maicii Domnului”, cea care a fost delegata sa construiasca biserica, i-a dat in judecata si a cerut instantei sa constate ca nu este nevoie de acordul lor, intrucat refuzul ar fi „nejustificat”.

Terenul pe care ar urma sa se ridice lacasul de cult a fost dat in folosinta gratuita bisericii de catre Consiliul Local, in septembrie 2011, pentru 49 de ani. Pentru edificarea constructiei, preotul paroh care a fost desemnat sa ocupe de ridicarea lacasului, a primit de la Primarie, in septembrie 2012, un certificat de urbanism pentru a putea incepe procedura de obtinere a autorizatiei de construire a bisericii. Intrucat o parte dintre vecini s-au opus proiectului, in 2013, Primaria a emis un nou certificat de urbanism in care cere bisericii sa obtina si acordul vecinilor.

Preotul paroh insarcinat cu ridicarea bisericii, Sorin Vieru, a cerut a cerut proprietarilor din cele trei blocuri acordul scris pentru ridicarea bisericii, insa din cele 38 de apartamente, doar 25 de proprietari si-au dat acordul, 5 s-au opus, 4 sunt plecati din tara, iar restul nu sunt interesati sau nu este clar regimul de proprietate al apartamentului.

Intrucat nu a reusit sa convinga pe toata lumea, iar pentru eliberarea autorizatiei de construire este nevoie de acordul tuturor vecinilor, preotul s-a adresat instantei cerand ca aceasta sa constate ca refuzul vecinilor este „nejustificat”.

„Am aflat ca se va construi aceasta biserica langa blocul meu in decembrie 2012, cand a venit preotul cu Ajunul si ne-a spus. Pe acest teren este iarba, iar vecinii au facut mai multe demersuri la Primarie sa amenajeze acolo un parculet, insa acest lucru nu s-a realizat deoarece institutia a spus ca terenul este in litigiu. A fost in litigiu in urma cu mai multi ani, dar s-a rezolvat, Primaria le-a dat teren la schimb in alta parte fostilor proprietari. Revenind la biserica, cei de la Primarie ne-au spus ca biserica nu se poate construi fara acordul vecinilor. Acest acord nu a fost obtinut si Parohia ne-a dat in judecata. Asteptam sa se stabileasca primul termen”, a declarat pentru Hotnews.ro Marius Secara, unul dintre vecinii afectati care se opune proiectului.

Acesta spune ca vecinii sunt impotriva deoarece biserica va fi foarte aproape de blocul lor, le ia lumina si va fi zgomot din cauza clopotelor. „Sotia mea lucreaza in ture de noapte, este farmacista, nu se va putea odihni ziua. In aceasta situatie sunt mai multi oameni din aceste blocuri. In plus, in zona, pe o raza de 500 de metri mai sunt inca trei biserici. Noi nu vrem aceasta biserica aici, dar ei practic ne obliga. Pot sa o faca in alta parte. Am incercat sa vorbim cu preotul, fiindca suntem cam de aceeasi varsta, insa el isi apara interesul lui. Pe noi nu ne ajuta nimeni fiindca nimeni nu vrea sa supere Biserica”, a mai explicat Marius Secara

Citeste mai mult
Comentarii
  • Dar daca popa ar sta in blocul respectiv si primaria ar face o cresa sau o gradinita ar fi deacord acest popan????, iti spun eu ca nu.De la venirea la putere a tuturor presedintilor depin acum asta s-a urmarit, prostirea oamenilor sa cotizeze la biserici pentru buzunarul popanilor iar presedintii tarii sai incurajeze pe popani sa faca biserici peste tot.Guvernul tarii komuniste romania nar acorda niste fonduri pentru construirea de scoli , spitale, aziluri de batrini, gradinite pentru copii, crese etc… dar pentru biserici au , ca prin acesti mentori zisi popani au cistig la alegeri.

Adauga un comentariu