Local

La Centrul de Transfuzie a Sangelui, moartea pandeste in frigidere

Publicat: 08 oct. 2000
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:16323;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Sange validat alaturi de sange netestat •Asistenta Antoneta Vlaicu nu a primit nici o sanctiune de la directoare pentru ca a pus branza in frigider

Centrul de Transfuzie Sanguina din Iasi poate fi oricand generator de moarte.
Pe 7 iulie, in tura de dupa-amiaza, asistenta medicala principala Janeta Miron si agentul de serviciu Gabriel Caruntu, verificand, la compartimentul expeditie sange, frigiderul cu numarul 1 (utilizat numai pentru sange nevalidat), au gasit atat sange validat, cat si cinci cutii cu branza. Culmea este ca in acest frigider transformat in loc de depozitare a alimentelor, ca nu cumva cineva sa-si insuseasca branza, fusese pus un biletel pe care scria: „Cinci cutii pentru Dorina”.
„Era ora 18 cand am verificat temperatura frigiderelor. La frigiderul nr. 1 mi-a atras atentia biletul lipit pe geam. Cand am deschis usa, am gasit cinci cutii cu branza si o cuva cu 13 pungi de sange validat langa o cuva cu sange nevalidat. Curios: pungile cu sange validat erau cu eticheta in jos. M-am intrebat ce cauta sangele validat langa cel nevalidat. Am crezut ca cineva mi-a intins o cursa. Imediat am sunat acasa la domnisoara directoare Daniela Ilcenco si i-am prezentat situatia. Mi-a spus sa consemnez in procesul-verbal tot ce am gasit in frigider. Fiind vineri seara, mi-a spus ca va discuta luni dimineata cu asistenta Antoaneta Vlaicu, cea care a scris biletul si a pus branza in frigider. Cand am preluat garda, in procesul-verbal nu scria nimic despre branza si pungile cu sange validat langa cele cu sange nevalidat. In frigiderul nr. 1, cel pentru sange nevalidat, nu se umbla, deoarece sangele este recoltat din ziua respectiva si, bineinteles, nu este testat. La schimbarea garzii, am predat asistentei Dorina Mutihac, prin procesul-verbal, tot ce am gasit in frigiderul numarul 1. Luni, 10 iulie, directoarea nu a mai amintit nimic despre ceea ce s-a gasit in frigider, neluand nici o masura impotriva asistentei Antoaneta Vlaicu. Nu stiu ce aveau de gand sa faca cu acel sange care, practic, era ascuns acolo. Va puteti da seama ca daca nu era cineva atent putea livra in spitale sange netestat. Spitalele au criza de sange si la noi sta dosit”, ne-a declarat asistenta Janeta Miron.

Directoarea Daniela Ilcenco a „uitat” sa sanctioneze vinovatul

In mod normal, directoarea Centrului, medicul Daniela Ilcenco, ar fi trebuit sa aprecieze constiinciozitatea profesionala a asistentei. In schimb, Janeta Miron, impreuna cu alte trei colege, s-a trezit cu un ordin de serviciu pe care-l redam in intregime pentru „ingeniozitatea” directoarei: „Avand in vedere disparitia cheii de la intrarea din spate a institutiei, fapt petrecut in perioada 30 iunie-2 iulie 2000 in timpul turelor de dupa-amiaza si noapte, sunteti obligat(a) ca pana la data de 10 iunie 2000, orele 13, sa prezentati o nota explicativa in acest sens”. Incepand cu acest act, ciudateniile (ca sa nu le spunem nereguli) apar mereu. Procesul-verbal a fost incheiat de asistenta, dupa cum aminteam, in ziua de 7 iulie, la sfarsitul turei de dupa-amiaza (14-22). Ordinul directoarei Ilcenco a fost datat tot 7 iulie. Se pun intrebarile: presupunand ca a disparut o cheie, de ce ordinul a fost dat abia dupa o saptamana de la aceasta disparitie, dupa ce criterii a considerat domnisoara directoare ca putea sa dispara cheia numai in turele de dupa-amiaza? „Din toate procesele-verbale nu reiese ca s-a pierdut cheia in timpul turelor mele. Cheia putea sa o ia oricine. Acolo intra si muncitorii care lucreaza. Nu stiu de ce m-a scos pe mine tap ispasitor”, a continuat Janeta Miron. Dandu-si seama, probabil, de subtirimea continutului ordinului de serviciu, Daniela Ilcenco l-a anulat dupa sase zile, dand un altul, datat 13 iulie 2000, prin care asistentei Janeta Miron i se interzice sa mai faca de garda la serviciu livrare. La fel de rizibil ca celalalt, ordinul de serviciu care poarta numarul 963 specifica: „In urma discutiilor avute cu consiliul de administratie din data de 12 iulie 2000, cu privire la neregulile constatate in turele de dupa-amiaza si noapte la serviciul livrare, s-a stabilit de catre directorul dr. Daniela Ilcenco ca asistenta Janeta Miron sa nu mai faca de garda la serviciul livrare”.
„Domnisoara directoare nu a recunoscut niciodata cand a gresit. Deoarece sustin adevarul, urmareste sa ma sanctioneze pentru a-mi desface contractul de munca cu litera xix. Fisa postului imi da dreptul sa fac garzi la serviciul livrare. Ma sanctioneaza pentru ca am stat 16 ore la serviciu?”
Dupa cum se vede, directoarea, in loc sa faca cercetari, a gasit de cuviinta sa sanctioneze exact persoana absolut nevinovata in aceasta privinta. Putea sa o sanctioneze pe asistenta Antoneta Vlaicu, pentru grava imprudenta de a amesteca pungile de sange. Mai ales, in conditiile in care cantitatile recoltate sunt total insuficiente, putea sa se intrebe de ce Dorina Mutihac si-a depozitat branza in frigiderul cu sange, numai ca ea, directoarea, a gasit cea mai simpla solutie: vinovat este, ca de obicei, acarul Paun… Referitor la ceea ce se intampla in Centrul de Transfuzie Sanguina de la Iasi, directoarea Daniela Ilcenco, ne-a declarat: „Nu va pot spune absolut nimic. Nu am cunostinta de aceste lucruri”.

Centrul livra sange netestat spitalelor

In urma cu patru ani, Centrul de Transfuzie Sanguina din Iasi a facut obiectul unui scandal in presa centrala si locala.
Motivul acestui scandal l-a constituit livrarea de sange contaminat si gresit etichetat din punct de vedere al grupei in spitale; testarea sangelui cu reactivi necorespunzatori; sangele era livrat spitalelor fara analize; obligarea femeilor de serviciu care spala wc-urile sa manevreze sangele in unitate; refuzul conducerii unitatii de a trimite la omologare serurile preparate la Iasi; eliberarea de certificate SIDA, fara a se face testare, unor persoane care plecau sa lucreze in strainatate; posturi ocupate de personal nespecializat si repartizare necorespunzatoare a personalului; multe nereguli in gestiune si organizare, amenintarea si sanctionarea, de catre conducerea unitatii, a angajatilor care au sesizat unele nereguli. La 9 mai 1997, o comisie formata din reprezentanti ai Senatului Romaniei, Ministerului Sanatatii, Institutului National de Hematologie Transfuzionala, Directiei Sanitare Iasi si Ligii Apararii Drepturilor Omului intocmeste un raport privind controlul efectuat la Centrul de Transfuzie Sanguina din Iasi. In urma raportului, cei prezenti au constatat o serie de nereguli in unitate, unele cu implicatii negative asupra sanatatii publice. Pe data de 3 mai 1996 au fost livrate trei pungi cu sange cu antigen (contaminat) la Spitalele „Parhon”, Urgente si cel de copii. Punga care a ajuns la Spitalul Parhon a fost perfuzata unui bolnav, iar celelalte doua retrase, deoarece se constatase eroarea. In luna aprilie 1996, la Spitalul „Parhon” a ajuns o punga cu sange B3 etichetat A2, sange care a fost perfuzat unui bolnav. Dupa perfuzare, bolnavul respectiv s-a zbatut intre viata si moarte, fiind salvat in ultimul moment.
Conducerea unitatii, in frunte cu dr. Lavinia Scripcaru, a recunoscut ca s-au produs erori de grupe, dar acestea nu au fost consemnate in nici un document si nu s-au luat masuri de sanctionare a vinovatilor. De asemenea, medicul Lulu Strat a recunoscut ca a livrat sange fara analize in spitale, la cererea medicilor. In perioada 1995-1996, datorita reactivilor necorespunzatori la testarea sangelui, unii bolnavi de hemofilie au fost diagnosticati cu SIDA sau hepatita. De exemplu, Robert Mocanu, de 24 de ani, a fost diagnosticat cu SIDA de catre dr. Lavinia Scripcaru, traind aproximativ sase luni sub teroare. Acest lucru a reiesit din audierile bolnavului de catre comisie. Acelasi lucru s-a intamplat cu Mihai Fidiuc, de 64 de ani. In rapoartele din 30 noiembrie 1995, intocmite de Garda Financiara, se specifica faptul ca s-au gasit in laboratoare 96 de teste expirate din data de 15 iunie 1993. In anul 1995, timp de trei luni, sangele a stat in frigidere pentru ca testele dadeau multi donatori cu hepatita C; din 56 donatori, rezultau 38 cu hepatita C. Dupa verificarea de trei ori a sangelui, acesta a fost dat in spitale, la risc. S-a mai constatat ca in trimestrul I al anului 1997 s-au rebutat 118 litri de sange. Motivatia conducerii Centrului de Transfuzie Sanguina din Iasi a fost aceea ca se inmultise numarul donatorilor noi. Comisia nu a luat in consideratie aceasta explicatie, pentru ca donatorii sunt consultati inainte de a li se recolta sange. Ei au considerat ca printre cele mai frecvente cauze au fost: aparate defecte care recolteaza sange mai mult; testarea cu reactivi necorespunzatori; stationarea eprubetelor in soare care, a doua zi, dau transaminaza mare si sangele este dat la rebut.
Faptul ca aparatele se defecteaza a rezultat din declaratiile date de lucratoarele de la sala de recoltare. Acestea au spus ca o perioada mare de timp (o luna) aparatele luau cu 50 grame mai mult sange. Totodata, acestea au declarat ca si chimistele uitau eprubetele cu sange la sala de recolta, eprubete care stateau cate o zi in soare. Biologul Maria Georgescu, in urma controlului bacteorologic, a constatat stafilococi pe cultura.
Analizand cauza, a descoperit ca femeia de serviciu manevra pungile cu sange. Din declaratiile femeii de serviciu in fata comisiei a rezultat ca dr. Lavinia Scripcaru a pus-o sa duca pungile cu sange de la locurile de recoltare la masa din sala de recolta, efectuand aceasta operatie aproximativ o luna. Pungile cu sange, ajungand in spitale, transportau cu ele stafilococi. In alta ordine de idei, sangele unei donatoare cu RH pozitiv, dar etichetata negativ de catre dr. Elena Iacob, a fost trimis la Maternitatea „Cuza Voda” pentru a fi perfuzat unei femei cu RH negativ. Norocul a fost ca medicul a verificat RH-ul si a constatat eroarea. Doctorul Lulu Strat a fost cercetat de Politie si Parchet pentru ca elibera certificate SIDA, fara analize, unor persoane care plecau in strainatate, contra sumei de 5.000 de lei. Acelasi Strat, care este generalist, a lucrat in perioada 1993-1994 la laboratorul SIDA. In laboratoare lucrau surori sau asistente pe post de asistent de laborator, desi acestea nu aveau cursuri de specialitate, ci niste cursuri de recoltare si conservare a sangelui. O serie de rapoarte ale Curtii de Conturi si ale Garzii Financiare, care au verificat unitatea in perioada 1995-1996, consemneaza mai multe nereguli: numar mare de teste gasite in magazie sau in laboratoare, necuprinse in listele de inventariere; teste expirate; receptia si darea in consum a testelor fara a se specifica numarul lor; inscrierea in registrele de teste HIV catre pacienti, testari care in realitate nu au avut lor; lipsuri si plusuri ce nu pot fi justificate. Din declaratiile unor lucratori a rezultat ca bonurile de alimente neridicate de unii donatori sunt fructificate de o parte a personalului unitatii, in frunte cu medicul Lavinia Scripcaru.
In unitate se desfasurau activitati de comert cu produse alimentare, iar in cursul anului 1996 a fost transat un vitel in sectia de desfacere a produselor sanguine. Chiar in ziua efectuarii controlului respectiv, dr. Lavinia Scripcaru a chemat o parte a salariatilor prezenti si i-a amenintat cu desfacerea contractului de munca daca vor informa comisia asupra neregulilor care s-au comis in unitate. In urma controlului la Centrul de Transfuzie Sanguina, efectuat de aceasta comisie care a constatat o serie de nereguli, unele dintre ele punand in pericol sanatatea publica, s-au luat urmatoarele masuri: doctorul Lavinia Scripcaru va fi transferata la o alta unitate medicala, iar dr. Elena Iacob a fost destituita din functia de director al centrului.
Desi dr. Lavinia Scripcaru trebuia sa fie transferata la o alta unitate medicala, ea lucreaza si la ora actuala in cadrul aceluiasi centrului.

Magda OLTEANU
Adauga un comentariu