Eveniment-Social

La acest spital se poate intampla o tragedie. Conducerea nu are solutii

Publicat: 02 iul. 2015
1

De ani de zile se discuta despre lipsa acuta de personal de la Spitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Padureni-Grajduri. Problema nu a fost rezolvata si nu se stie daca pana la sfarsitul anului va fi deblocat vreun post. Cea mai grava problema este la asistenti medicali, infirmieri, ingrijitori. Ieri, in unitatea medicala erau internati 377 de bolnavi pe 240 de paturi in conditiile in care foarte rar este externat cate un pacient.

La spitalul mentionat sunt internati bolnavi cu afectiuni psihice severe care au savarsit infractiuni grave sau extrem de grave. Internarea si externarea acestor bolnavi este hotarata de instanta de judecata. Anul trecut, dupa ani de zile de discutii, Ministerul Sanatatii a decis sa suplimenteze numarul de paturi de la 220 la 240. Din cauza numarului insuficient de angajati, bolnavii nu pot fi supravegheati permanent si oricand se poate intampla o nenorocire, asa cum s-a petrecut in urma cu cativa ani cand o asistenta medicala a fost ucisa de un pacient. In unitatea medicala sunt internati bolnavi din toate judetele Moldovei si din Harghita. De la inceputul anului, s-a reusit angajarea unui medic psihiatru care abia a terminat rezidentiatul. Medicul are aproape doua luni de cand lucreaza in unitatea medicala, dar nu se stie cat va ramane.

„Este o lipsa foarte mare de personal medical, asistenti, infirmieri si ingrijitori. Saptamana aceasta ni s-a aprobat bugetul de cheltuieli si vom vedea ce posturi vor fi deblocate de minister. Cheltuielile de personal in prezent sunt de 54% din total buget. Noi suntem platiti pentru 240 de paturi, chiar daca avem internati 377 de bolnavi. Casa de asigurari de sanatate a inteles problema si ne-a aprobat bugetul maxim. Noi speram ca aceasta lipsa de personal sa fie rezolvata cat mai repede. Un ingrijitor este normat la 300 mp, pe perioada celor 8 ore de munca. Noi nu mai putem angaja alt ingrijitor pentru tura de dupa-amiaza. Conform legii, nu trebuie sa facem curat si dupa-amiaza. Bolnavul psihic din acest spital scuipa, face mizerie. La noi se face psihiatrie de transeu. Personalul lucreaza ca in transee. Este foarte dificil pentru oamenii pe care ii avem sa suplineasca lipsa de personal”, a spus dr. Sebastian Potomeanu, managerul Spitalului de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Padureni-Grajduri.
Adauga un comentariu