Eveniment-Social

La 84 de ani si-a revenit miraculos dupa 2 operatii pe creier, efectuate in 48 de ore

Publicat: 20 ian. 2012
1

@ Un pacient de 84 de ani si-a revenit miraculos dupa doua operatii pe creier, efectuate in decurs de 48 de ore @ Mai mult, batranul a scapat si de hemiplegia pe care o avea pe partea dreapta @ Asemenea cazuri sunt rare, intrucat, in general, pacientii cu varsta inaintata ajung la spital in coma profunda si nu mai pot fi salvati

Un pacient internat la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu (Neurochirurgie) din Iasi cu sanse aproape zero de supravietuire si-a revenit miraculos dupa ce, in 48 de ore, a suferit doua interventii chirurgicale. Intre cele doua operatii, pacientul si-a revenit, a tinut mortis sa le spuna medicilor o uratura, dupa care a intrat in coma. Mai mult, in urma celei de-a doua operatii, pacientul a scapat de hemiplegia pe care o avea pe partea dreapta, la internare. Pacientul are varsta de 84 ani si, pentru ca si-a revenit din coma si nu a ramas cu sechele dupa doua operatii pe creier efectuate intr-un interval foarte scurt, este un succes pentru neurochirurgi.

Pe 17 ianuarie, batranul a fost dus la spital de familie pentru ca era in coma si avea hemiplegie pe partea dreapta. In urma examenului Computer Tomograf, medicul neurochirurg a descoperit un hematom subdural. Acesta se afla in spatiul dintre cutia craniana si creier, spatiu care se formeaza atunci cand creierul se atrofiaza. „Familia a spus ca nu stie ca batranul sa fi cazut si sa se fi lovit la cap si nici nu avea marca traumatica. In general, batranii cad, se lovesc la cap, initial uita ca s-au lovit si se formeaza hematomul subdural sau intracranian. Examenul Computer Tomograf a evidentiat prezenta unui hematom subdural, cauzat de o cazatura. Pacientul a fost operat in urgenta, cu sanse minime de supravietuire. Exista riscul ca acesta sa moara pe masa de operatie. A doua zi dimineata si-a revenit complet, am vorbit cu el, era lucid si chiar a tinut sa-mi spuna o uratura. Seara, pe 18 ianuarie, pacientul a devenit agitat. In dimineata zilei de 19, dupa 48 de ore de la operatie, pacientul era somnolent, i-am facut din nou examen Computer Tomograf si s-a descoperit o sangerare in locul unde a fost extras hematomul. Am decis sa intervenim din nou chirurgical si astazi (ieri – n.r.) starea de sanatate a pacientului este foarte buna. Pacientul si-a revent complet si a scapat si de paralizie”, a declarat medicul neurochirurg Ion Streltov.

Acesta este un caz rar in care pacientii in varsta se refac dupa o operatie pe creier. „Spectaculos la acest pacient cu varsta inaintata este ca si-a revenit complet. Astel de cazuri sunt rare. In general, din cauza atrofiei cerebrale, hematomul se mareste, iar pacientul ajunge la spital in coma profunda. In ciuda eforturilor noastre, pacientul nu mai iese din starea de coma si se pierde”, a spus neurochirurgul Streltov.
Adauga un comentariu