National

Kovesi cere retinerea si arestarea preventiva a lui Cristian Rizea

Publicat: 02 mart. 2016
1

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, cere sesizarea Camerei Deputatilor pentru incuviintarea retinerii si a arestarii preventive a lui Cristian Rizea pentru de trafic de influenta, spalare de bani si influentarea declaratiilor.

„In conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorulsef (…) a transmis Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cererea si referatul intocmit in cauza, in vederea sesizarii ministrului Justitiei pentru a cere presedintelui Camerei Deputatilor incuviintarea retinerii si a arestarii preventive a deputatului Rizea Cristian„, se arata intr-un comunicat al DNA.

Conform aceleiasi surse, Rizea este cercetat pentru trafic de influenta, spalarea banilor in forma continuata (doua acte materiale) si influentarea declaratiilor (doua fapte).

„La data de 2 decembrie 2009, potrivit unei intelegeri anterioare, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Coltea Lucian, om de afaceri cu cetatenie americana, suma de 200.000 euro, iar la cateva zile, la data de 6 decembrie 2009, a primit suma de 100.000 euro — in total 300.000 euro — pentru ca in schimb sa intervina la nivelul a doua autoritati, Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA APPS) si primaria comunei Chiajna, astfel incat Coltea Lucian sa beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat intr-o zona rezidentiala din municipiul Bucuresti, respectiv sa obtina dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat in litigiu cu primaria comunei Chiajna”, se precizeaza in comunicat.

Pentru a ascunde provenienta sumei de 300.000 de euro primita de deputat ca obiect al traficului de influenta au fost intocmite patru contracte de imprumut false.

Rizea mai este acuzat ca a incercat sa influenteze doi martori din dosarul in care era cercetat de procurorii anticoruptie.

„In cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfasurarii prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori si le-a spus sa nu relateze adevarul organelor de urmarire penala, promitandu-le celor doi ca, in perspectiva ca va deveni primar al sectorului 5, le va oferi gratis un spatiu comercial in zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici”, se mai arata in comunicatul DNA.

In acelasi dosar, procurorii anticoruptie au dispus retinerea pentru 24 de ore a cetateanului american Lucian Coltea, pentru savarsirea infractiunilor de cumparare de influenta si spalare de bani in forma continuata (doua acte materiale), inculpatul fiind prezentat miercuri la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
Adauga un comentariu