National

Kovesi: Au fost trimisi in judecata peste 1.000 de inculpati. Peste 300 au ocupat functii publice

Publicat: 27 feb. 2014
1

Peste 300 dintre persoanele trimise in judecata, in anul 2013, de Directia Nationala Anticoruptie au ocupat functii de demnitate publica, de conducere sau de control, a declarat, joi, procurorul sef al DNA, Codruta Kovesi.

In prezentarea bilantului activitatii Directiei Nationale Anticoruptie, Kovesi a aratat ca, intre cele peste 300 de persoane s-au numarat sase ministri si parlamentari, intre care Miron Mitrea, Liviu Dragnea si Ion Stan.

Citeste si Kovesi: Cum ii va favoriza Noul Cod Penal pe infractori

Potrivit DNA, in 2013 au mai fost deferiti justitiei cinci presedinti si vicepresedinti de consilii judetene, 34 de primari si viceprimari, 25 de magistrati – intre care doi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, 19 avocati, 10 directori de companii nationale si 22 de directori din alte institutii publice.

„Au fost trimisi in judecata peste 1.000 de inculpati (in anul 2013, n.r.), cu o treime mai mult decat in anul anterior. Au fost arestate preventiv 155 de persoane, ceea ce reprezinta nu doar o crestere similara raportat la anul 2012, ci si un indicator pentru gravitatea faptelor cercetate”, a spus Kovesi.

Citeste si Sotia fostului ministru Borbely a mintit anchetatorii. Rechizitoriul DNA

Seful DNA a adaugat ca, in 2013, a crescut „semnificativ” numarul rechizitoriilor, fiind intocmite 270 de astfel de documente.

„In aceste cauze s-a retinut savarsirea a peste 1.200 de infractiuni de coruptie, asimilate sau in legatura cu coruptia, dar si a 129 de infractiuni de evaziune fiscala, 524 de infractiuni de inselaciune, 22 de spalare a banilor si 46 de infractiuni de constituire a unui grup infractional organizat”, a mai spus Codruta Kovesi.

Potrivit bilantului DNA, cei 82 de procurori ai structurii au avut de solutionat peste 7.900 de cauze.

Citeste si Kovesi anunta cand vor fi investigate dosarele lui Basescu

„In medie, un procuror a efectuat urmarire penala in aproape 100 de cauze, un volum dificil de gestionat, mai ales atunci cand avem in vedere natura acestor dosare”, a precizat Codruta Kovesi.
Adauga un comentariu