National

Korodi: Procedurile la Rosia Montana nu pot fi accelerate, asa cum a cerut Basescu

Publicat: 11 apr. 2012
1
Noul ministru al Mediului, Attila Korodi, a declarat, la RFI, ca procedurile de avizare a proiectului aurifer pe baza de cianuri de la Rosia Montana nu pot fi accelerate, asa cum cere presedintele Traian Basescu, demnitarul spunand ca trebuie precautie in privinta acestui proiect, informeaza Mediafax.
Presedintele Traian Basescu a cerut, marti seara, accelerarea procedurilor de avizare a proiectului aurifer de la Rosia Montana. Attila Korodi spune ca legislatia de mediu trebuie respectata.
„Eu il inteleg pe domnul presedinte, ne cunoastem de mult timp, punctul dumnealui de vedere nu s-a schimbat. Din punctul meu de vedere, ca ministru al Mediului, trebuie sa ofer clar o implementare a legislatiei de mediu, a conditiilor prin care o procedura poate sa fie dusa la bun sfarsit, este clar. Ministerul Mediului trebuie sa emita un punct de vedere, daca toate conditiile din punct de vedere procedural se intrunesc.
Cred ca legislatia de mediu nu poate sa cuprinda un proiect de anvergura atat de mare din punctul de vedere al marimii exploatarii, sa cuprinda fiecare element. Sunt si elemente de politica si dezvoltare pe care trebuie sa si le asume Guvernul Romaniei. Dar pana atunci, ministerul are un rol foarte important: procedurile sa se intruneasca si sa aiba un punct de vedere final. Eu sustin ca sa mergem pana la acel moment, pentru ca este nevoie”, a declarat, miercuri, intr-un interviu la RFI, noul ministru al Mediului.
„Cred ca urmatoarele saptamani pentru mine vor insemna o analiza foarte minutioasa a ceea ce s-a intamplat in ultimii trei ani de zile pe procedura de evaluare, ca sa ma pun la punct cu fiecare element tehnic”, a continuat Attila Korodi.
Intrebat daca trebuie accelerate procedurile in privinta Rosia Montana, Attila Korodi a precizat ca acestea „nu pot fi accelerate fata de ce ritm au acum”. „Procedurile tehnice merg inainte, au un ritm, sunt teme care se discuta de profesionisti, mai mult nu se poate. Dar pentru ca stiu ca procedura poate sa ajunga intr-o finalitate, va veni si momentul in care va trebui sa se abordeze si din punctul de vedere al politicilor guvernamentale”, a explicat demnitarul.
Attila Korodi mai crede ca „aurul de la Rosia Montana, care este o resursa importanta intr-un fel sau altul, trebuie exploatat. „Întrebarea este daca aceasta solutie, ceea ce se propune acum este buna pentru Romania, dar din perspectiva conformarii cu legislatia de mediu si a dezvoltarii durabile. La aceasta intrebare cautam raspunsuri”, a adaugat ministrul.
Attila Korodi cere „precautie” in privinta proiectului de la Rosia Montana. „Eu am o abordare mult mai aproape si intr-un anumit mod si principiala pentru a proteja mediul. Tot ce decid intra in acest context. Dar pentru ca vorbim de proceduri, procedurile trebuie sa ne dea un rezultat final. Oricum, eu cred ca vazand acest proiect atat de important, trebuie sa fim foarte precauti”, a conchis ministrul Mediului.
Attila Korodi si-a preluat miercuri dimineata mandatul ministerial de la primul-ministru Mihai Razvan Ungureanu, care preluase interimatul la Ministerul Mediului dupa demisia lui Lasylo Borbely.Adauga un comentariu