National

Klaus Iohannis, criticat dur de Monica Macovei

Publicat: 06 ian. 2015
1

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat, marti, ca afirmatiile facute de presedintele Klaus Iohannis, la sedinta CSM, legate de ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare, sunt ingrijoratoare pentru mersul justitiei in Romania.

Iohannis a spus ca unul din obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie sa fie ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) si a aratat ca  CSM si Inspectia Judiciara ar trebui sa ia atitutine „ori de cate ori apar scurgeri nepermise de informatii in presa, din dosarele penale„.

„Sunt surprinsa de aceste declaratii si deja am intrebari despre cum vede Iohannis mersul justitiei de acum inainte. Sunt declaratii care seamana cu ce spune PSD despre politicienii care sunt anchetati. Justitia e una dintre puterile de stat, iar acest lucru traduc cu a lasa mai moale anchetele in cazul celorlalte doua puteri: Guvernul si Parlamentul, deci ministri si parlamentari”, a spus Monica Macovei, pentru B1 TV.

Citeste si Monica Macovei sare la gatul lui Victor Ciorbea

Cat despre afirmatia legata de scurgerile din dosare, acesta spune ca presa este datoare sa informeze publicul cu privire la politicienii anchetati.

„Parca ii aud pe toti politicienii cercetati, in primul rand e firesc ca oamenii sa stie ce se intampla la nivelul clasei politice. Eu nu o numesc scurgeri de informatii, ci informarea publicului de catre presa. Sunt dosare importante cu politicieni despre care sigur ca publicul vrea sa stie”, a completat aceasta.

„Aceste chestiuni discutabile intr-un singur discurs, duc spre o independenta justitiei”, a adaugat Macovei.

In turul al doilea al alegerilor prezidentiale, Monica Macovei si-a declarat sustinerea pentru Klaus Iohannis

Citeste si Inspectia Judiciara: Monica Macovei a afectat independenta procurorilor

Presedintele Klaus Iohannis a prezidat, marti, sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, in care a fost aleasa noua conducere a CSM.

In fata magistratilor, Iohannis a spus ca unul din obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie sa fie ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), iar Romania sa fie evaluata cu obiectivitatea pe care o merita.

Presedintele a aratat ca 2015 este al 8-lea an in care Romania e sub MCV: „De-a lungul timpului, acesta nu a fost o sperietoare, ci un instrument util, rezultat din parteneriatul cu Uniunea Europeana. (…) Au fost opt ani in care sistemul judiciar din Romania a inregistrat progrese majore in consolidarea statului de drept, sub aceasta «umbrela« institutionala.

In ultimii ani insa, rapoartele MCV au constatat progrese importante realizate de aproape toate institutiile din justitie si, de aceea, cred ca este timpul pentru o schimbare. Astazi, aici, in fata dumneavoastra, declar cu responsabilitate ca a venit momentul, la opt ani de la instituirea MCV-ului, ca Romania sa fie evaluata cu obiectivitatea pe care o merita si sa se constate ca acele conditionalitati, sub rezerva indeplinirii carora am devenit stat membru, au fost indeplinite.

Citeste si Macovei, despre Bica: Nu poti sa imparti dreptatea cand tu esti de mana cu un politician

Asadar, cred ca unul dintre obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie sa fie ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare. Pentru indeplinirea acestui obiectiv, toate institutiile din Justitie, dar si Parlamentul si puterea executiva trebuie sa isi dea concursul pentru ca, atunci cand actualul CSM si actualul Parlament isi termina mandatele, sa putem bifa impreuna aceasta reusita”.

Pe de alta parte, Iohannis a spus ca CSM si Inspectia Judiciara ar trebui sa ia atitutine „la modul cel mai serios ori de cate ori apar scurgeri nepermise de informatii in presa, din dosarele penale aflate in curs de instrumentare”.
Adauga un comentariu