Actualitate

Justitia vedetelor

Publicat: 10 mart. 2008
1

Pentru multi dintre noi, Palatul de Justitie este locul in care mergem ca la biserica… Adoptam un anumit gen de sfiala, ne scoatem fesul din cap, ne dam parul intr-o parte, ne indreptam cravata, ne aranjam cureaua pantalonilor de parca ar urma sa asistam la liturghie. Intram cu smerenie in sala de judecata si asteptam sa vina judecatorul cu Sfintele Daruri … In termeni juridici, se cheama strigarea dosarului. In loc de pomelnic, prezentam o citatie pe care scrie calitatea noastra de martor, inculpat, parte vatamata, reclamant sau parat. O alta categorie de enoriasi ai justitiei au un statut special. De multe ori slujba… pardon… termenul de judecata este amanat pana la venirea in sala a celui citat.

Judecatorul sta in birou si joaca Solitaire sau mai rasfoieste cartoaiele care anunta ca iar s-a modificat nu stiu ce lege. Cu un alai de avocati care se chinuie sa le indrepte pliurile costumului, inculpatii intra in sala de parca ar plonja direct pe copertile unor reviste de mare tiraj. Se prefac ca le este bine, ca le merge perfect si ca au fost chemati la Tribunal asa, pentru a da declaratii la televizor, nu pentru ca ar avea spatele cocosat de acuzatii si golanii. Sunt multi judecatori care au o tresarire ciudata atunci cand grefierul striga numele acuzatului… de cele mai multe ori un nume care apare pe toate afisele lipite pe garduri sau pe scoarta ziarelor. Si modul de adresare al presedintelui de complet fata de aceste persoane este diferit. Este mai oficial… Imbibat in exprimari naive, de multe ori in cuvinte tremurate, in dezacorduri sau in ticuri comportamentale. Sunt judecatori care devin altfel de oameni cand au in fata o astfel de vedeta. „Domnule Nevinovat, niste papagali de procurori au trimis un dosar aici pe care era scrijelit numele dumneavoastra. Am zis sa va chemam aici sa ne vorbiti despre experienta dumneavoastra in calitate de mare intreprinzator… sau ce mai sunteti dumneavoastra acolo. Ati dormit bine azi noapte, domnule Inculpat? Daca va simtiti obosit puteti veni cand doriti sa dati declaratie… Sau puteti sa o trimiteti de acasa prin e-mail. Noi suntem platiti sa va asteptam”, se adreseaza judecatorul. Sunt cu siguranta si judecatori care raman la fel de acri sau care au acelasi comportament cu toata lumea. Cei mai multi dintre acestia au un trecut in spate si au siguranta ca cel care se afla in fata lor nu le poate afecta in nici un fel mersul carierei.
Comentarii
  • cam asa este situatia din justitie, domnule boacna. Justitia cam este facuta pentru vedete. Daca porti un nume sonor este foarte posibil sa fii tratat altfel!

Adauga un comentariu