Local

Justitia militara ieseana nu are inca un sediu propriu

Publicat: 29 feb. 2000
1

•De peste sase ani, se incearca ridicarea la Iasi a unei cladiri in care sa functioneze Parchetul si Tribunalul Militar •Pentru ca Ministerul Apararii aloca sume infime, ceea ce s-a construit pana acum risca sa se naruie

Spre deosebire de colegii lor din tara, magistratii militari ieseni isi desfasoara de cativa ani buni activitatea in sedii improprii, motivul fiind lipsa fondurilor necesare pentru finalizarea unui edificiu, pentru constructia caruia se munceste numai atunci cand sunt bani.

In urma unei hotarari a guvernului din toamna anului 1993, un imobil paraginit din strada Elena Doamna a fost transmis fara plata, de la RA Locuinta, catre Ministerul Apararii, pentru renovare si amenajare, ulterior urmand a fi dat in folosinta Parchetului si Tribunalului Militar. Predarea-primirea s-a efectutat in luna februarie a anului 1994, prin intermediul Corpului 10 de Armata. Deoarece structura de rezistenta a cladirii era mai mult decat precara, s-a luat initiativa ca aceasta sa fie demolata din temelii. Constructia a inaintat extrem de anevoios, din cauza ca MApN a alocat in fiecare an sume infime. Spre exemplu, in anul 1998, s-a alocat pentru constructie suma de 199 de milioane de lei, iar in 1999, cu toata inflatia, 116 milioane de lei, bani care reprezinta doar contravaloarea unui apartament cu doua camere situat intr-o zona semicentrala. Cu chiu, cu vai, s-a reusit pana la urma ridicarea cladirii in proportie de 90%, insa, deoarece lucrarile au fost iarasi sistate, exista riscul de a se degrada in ritm vertiginos.

In prezent, Parchetul Militar isi desfasoara activitatea in Casa Xenopol, monument istoric ce necesita reparatii capitale urgente, iar Tribunalul Militar functioneaza intr-un spatiu impropriu, situat la etajul al saselea al Palatului de Justitie, in timp ce instantele civile se sufoca din cauza volumului enorm de dosare. Surse din cadrul justitiei militare iesene ne-au declarat ca primarul Constantin Simirad ar fi adus in discutie, la un moment dat, stadiul in care se afla constructia noului edificiu din strada Elena Doamna. El s-a referit la faptul ca santierul strica de multi ani aspectul orasului si se prefera sa fie terminata treaba. Intrebat despre acest aspect, Constantin Simirad a spus ca nu a fost contactat personal de catre nici un magistrat militar iesean, dar este dispus ca, in aceasta eventualitate, sa intervina pentru alocarea fondurilor necesare finalizarii constructiei pe langa seful Marelui Stat Major, generalul Mircea Chelaru.
Adauga un comentariu