Judetul Iasi a obtinut premiul al treilea la Concursul National „Cultura si civilizatie in Romania„, desfasurat la Suceava in perioada 27 – 31 mai. Echipajul judetului Iasi, format din elevii Serban Adelina, Volintir Marta si Coman Adrian Ioan de la Colegiul National Mihail Sadoveanu Pascani, a prezentat lucrarea „Palatul Sturdza de la Miclauseni, Calatorie din trecut spre viitor”, coordonata de profesorul Mercas Haricleea, lucrare cu care a obtinut premiul al treilea. Aceasta a urmarit povestea castelului si a familiei Sturdza timp de cateva veacuri, insistand asupra bogatei vieti spirituale a acestora. Arhitectura, colectiile, viata cotidiana au constituit puncte centrale ale demersului stiintific. Un sprijin important ne-a fost acordat de cei care administreaza in prezent domeniul Miclauseni, indeosebi de Sebastian Marcoci.
Vezi si
„Timp de cateva zile Suceava ne-a oferit posibilitatea sa ne cunoastem mai bine, sa ne cunoastem limitele si nu inultimul rand sa legam prietenii”, au precizat participantii. Concursul a trezit spiritul de a lucra in echipa, de a fi consecvent si dorinta de a cunoaste oameni, locuri, intamplari din trecut. Festivitatea de deschiderea a concursului a avut loc la Liceul Teoretic Filadelfia din Suceava, in prezenta membrilor comisiei centrale, a profesorilor si elevilor implicati in organizarea evenmentului. Seara s-a incheiat cu un moment artistic realizat de elevii Colegiului de Arta Ciprian Porumbescu din Suceava.
Vezi si
A doua zi a concursului a constituit o adevarata proba de foc, cele 35 de echipaje participante prezentandu-si proiectele. Acestea au abordat subiecte extrem de variate, circumscrise celor trei sectiuni: studii privind particularitatile etnografice, etnologice si lingvistice locale, mentalitati culturale si cercetare socilologica, monografii istorice locale. Lucrarile s-au remarcat prin diversitea temelor: arta tesutului (Buzau), traditii de Craciun si dansuri traditionale specifice comunitatilor din Sinca Noua si Sinca Veche (Brasov), traditii de maritis din zona Maramuresului, viata cotidiana a comunitatilor de pe valea Salatrucului (Cluj), dar si prin activitatile inedite de prezentare: scenete, videoclipuri, reconstituiri ale evenimentelor istorice.