Actualitate

Judecatorii si avocatii vor ramane blocati la aflarea vestii. Cel mai bine ascuns secret de la Tribunal a fost deconspirat – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 04 mart. 2016

@ Nimeni nu se astepta la o asemenea descoperire @ Judecatorii si avocatii vor ramane blocati la aflarea vestii @ Practic, cel mai bine ascuns secret de la Tribunal a fost deconspirat @ Un tanar a scos la iveala un tezaur misterios, vechi de cateva secole, alaturi de alte vestigii de o importanta istorica uluitoare pentru fosta capitala a Moldovei @ Este vorba despre arheologul medievist Bobi Apavaloaei – cercetator stiintific al Academiei Române – Filiala Iasi, in cadrul Centrului de Istorie si Civilizatie Europeana, aflat sub indrumarea si coordonarea istoricului Stela Cheptea

La inceputul acestei luni, au demarat o serie de lucrari la o constructie care urmeaza a fi realizate chiar in spatele noului Palat de Justitie din zona Targu Cucu. Nimic anormal si senzational pana aici! Totusi, avand in vedere ca pe acest amplasament existau indicii ca ar exista vestigii istorice extrem de valoroase pentru urbe, talentatul si incisivul arheolog medievist Bobi Apavaloaei – cercetator stiintific al Academiei Române – Filiala Iasi, in cadrul Centrului de Istorie si Civilizatie Europeana, aflat sub indrumarea si coordonarea reputatului si valorosului istoric Stela Cheptea au fost solicitati pentru a supraveghea sapaturile.

Citeste si: O noua descoperire arheologica istorica la Iasi. Tuneluri misterioase, descoperite chiar in centrul orasului – FOTO

Citeste si: EXCLUSIV! Tuneluri misterioase descoperite in centrul Iasului! Totul tine de un plan secret – GALERIE FOTO

Un tezaur si constructii vechi de secole, ce ar putea schimba istoria Iasului!  

Surpriza de proportii! In timpul excavatiilor, cercetatorii au dat peste un tezaur misterios, vechi de cateva secole alaturi de alte vestigii de o importanta istorica uluitoare care ar putea schimba complet istoria fostei capitale a Moldovei. „Suntem in timpul derularii unei supravegheri arheologice pe santierul aflat in spatele noului Palat de Justitie din zona Targu-Cucu. Aici, incercam sa delimitam o portiune din centru istoric al Iasilor. Ne aflam pe malul Cacainei, vechiul parau care delimita latura de Rasarit a orasului. Cu ceva timp in urma exista ideea ca orasul, pe marginea de Rasarit, se oprea pe undeva in dreptul bisericilor Golia, Barboi, Zlataust. Totusi, in urma ultimelor descoperiri arheologice, atat in acest sit, cat si pe strada Padurii, putem spune ca vechiul oras inainta pana pe malul Cacainei iar, uneori, trecea si dincolo… Asta daca este sa facem referinta si la descoperirea marelui tezaur de la Iasi, gasit pe strada Vasile Lupu, dincolo de Cacaina tocmai in lungul unui vechi drum care facea legatura intre orasul Iasi si partile rasaritene ale Tarii Moldovei. Revenind, chiar aici in spatele Palatului de Justitie, am facut o descoperire foarte norocoasa si neasteptata, avand in vedere faptul ca zona a fost profund transformata si marcata de interventii antropice foarte noi. Aici s-au facut nivelari si demolari undeva intre anii 1978 – 1980, urmele acestora inca mai pot fi observate! Trecand de aceste betoane, am gasit un mic tezaur, cahle dintr-o soba veche, cu datarea in secolele XVI – XVII. Cercetarile vor continua si ne asteptam ca, pe viitor, sa facem si descoperiri noi. Deja au iesit la iveala o serie de urme a unor pivnite medievale”, a dezvaluit Bobi Apavaloaei.

Citeste si: EXCLUSIV! O comoara din aur a fost descoperita de arheologi la Iasi – GALERIE FOTO

Citeste si: Dezvaluiri unice facute de un iesean! Nimeni nu credea ca exista asa ceva – GALERIE FOTO

Totul va fi restaurat in laboratoarele de la Palatul Culturii

Interesant este ca, atat recipientul si monedele medievale gasite au fost predate la Complexul Muzeal National Moldova (CMNM), respectiv specialistilor din cadrul Laboratorului de Conservare de la Palatul Culturii. Vestigiile urmeaza a fi restaurate si, cel mai probabil, expuse publicului chiar in luna aprilie a acestui an, tocmai la momentul de redeschidere a Palatului, dupa finalizarea lucrarilor de reabilitare si restaurare a faimosului edificiul – simbol al Iasului.

„Piesele descoperite in acest sit au fost predate la Palatul Culturii, respectiv la colegii nostri din cadrul Laboratorului de Restaurare. Sper ca restaurarea tezaurului sa se deruleze intr-un ritm cat mai rapid tocmai pentru ca, in luna aprilie, moment in care va fi redeschis Palatul Culturii pentru vizitatori, acesta sa fie expus si admirat de cat mai multi ieseni”, a mai tinut sa transmita Apavaloaei. Dincolo de toate acestea, Virgil Babii, coordonatorul Directiei Judetene pentru Cultura (DJC) a tinut sa arate ca, din fericire, lucrarile derulate in aceasta zona au beneficiat de sprijinul complet al arheologilor: „Aici avem un caz fericit, avand in vedere ca atat constructorul, dar mai ales arheologii implicati in derularea acestor sapaturi au conlucrat foarte bine si, iata, avizele date de noi au fost respectate in totalitate. Pe de alta parte, as vrea sa spun ca, in baza Listei Monumentelor Istorice (LMI) din judetul Iasi, centrul istoric si Curtea Domneasca, limita acesteia este plasata pana la strada Elena Doamna. Pe baza acestor noi descoperiri, totul se va schimba. Chiar ne dorim sa clasam acest nou sit arheologic si sa-l includem pe Lista Monumentelor Istorice. Din pacate, in alte cazuri care tin de situri arheologice si monumente sau imobile de patrimoniu, acest lucru nu a fost respectat si inteles. Pe aceasta cale, tin sa transmit urmatoarele: toate avizele Directiei pentru Cultura ce au la baza prevederile legale referitoare la cladirile de patrimoniu, monumente sau situri arheologice trebuie sa fie aplicate si respectate. Consider ca, usor-usor, si in tara noastra se va reglementa aceasta stare de fapt.
Comentarii
  • Bai,esti nebun ??? Un amic de-al eu,avocat,a citit la prima ora articolul vostru si a ramas blocat de nu mai poate articula un sunet !!! Nota 4 !

  • Asa este, toată justiția Ieșeană este blocata după aceasta veste.
    Așteptăm Smurd-ul sa ii deblocheze si desigur salvarea sa il ducă pe autor la psihiatrie

  • daca voi recurgeti la astfel de tertipuri idioate pt a anunta o descoperire arheologica inseamna ca sunteti prosti de-a binelea. Articolul acesta oricum ar fi fost citit avand titlul corect. N-ati facut decat sa mai demonstrati inca odata cat de prosti jurnalisti sunteti..

Adauga un comentariu