Eveniment-Social

Judecatorii de la ICCJ vor decide pentru 38 de angajati de la Institutul de psihiatrie Socola din Iasi

Publicat: 31 iul. 2016
1

@ Curtea de Apel Iasi a solicitat judecatorilor de la ICCJ sa se pronunte in procesul salariatilor de la psihiatrie @ La prima instanta de la Iasi, cei 38 de angajati au avut castig de cauza

Angajatii de la Institutul de psihiatrie Socola din Iasi care au castigat, in prima instanta, procesul impotriva unitatii medicale, asteapta decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) din Romania. Cei 38 de angajati au dat in judecata spitalul, dupa ce sporul de periclitate le-a fost redus de la 75 la suta la 50 la suta, hotarare luata in urma unui control al Ministerului Sanatatii. Reprezentantii ministerului au considerat ca personalul medical care isi desfasoara activitatea in stationarul de zi si cabinetele din ambulatoriul de specialitate al Institutului de psihiatrie au primit ilegal sporul de pericol de 75%, pentru ca nu lucreaza la patul bolnavului si unitatea medicala trebuia sa recupereze prejudiciu de la acestia. Reprezentantii salariatilor au actionat in instanta decizia emisa de conducerea unitatii medicale prin care sporul de pericol a fost diminuat la 50 la suta. La prima instanta, cei 38 de salariati au castigat si spitalul trebuia sa le inapoieze banii si sa li se acorde, din nou, sporul de 75 la suta.

„Avem termen pe 12 septembrie 2016, dupa recursul facut de spital. Curtea de Apel Iasi a solicitat Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa se pronunte daca Ordinului 574/2010, emis de Ministerul Sanatatii pentru aprobarea Regulamentului privind acordarea sporurilor la salariile de baza, mai este sau nu in vigoare. Acest ordin a aparut ca legislatie secundara la Legea 330/2009, care a fost abrogata, deoarece in 2011 apare Legea 284 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice. In aceasta lege exista un articol care prevede emiterea unui regulament de sporuri, regulament care nu a mai fost elaborat nici in ziua de astazi. Ani de zile am facut demersuri pentru publicarea unui nou regulament de sporuri. In Legea 284/2011 se prevede ca angajatii care lucreaza in ATI, psihiatrie, UPU sa primeasca un spor de pericol intre 45 si 85 la suta. Nu se spune ca cei care lucreaza in stationar sau ambulatoriu sa primeasca un spor mai mic. Stationarul de zi este tot unitate spitaliceasca. Prima instanta a spus ca trebuie aplicata legea care opereaza in prezent. Asteptam decizia de la Inalta Curte”, a declarat Iulian Cozianu, presedintele Sanitas Iasi.
Adauga un comentariu