National

JUDECATORII DAU IN CLOCOT! Indemnizatiile procurorilor din Romania au fost majorate cu 18%, in timp ce judecatorii au primit doar firimituri de 200-300 lei

Publicat: 18 aug. 2016
1

Surse judiciare din mai multe instante ne-au informat ca in mediile magistratilor este mare fierbere pe tema modului de aplicare in sistem a Ordonantei de Urgenta nr. 20 data de Guvernul Ciolos in iunie 2016, prin care s-au marit salariile personalului platit din fonduri publice. Durerea judecatorilor este ca au constatat ca sunt discriminati in raport cu procurorii.

Mai precis, printr-un Ordin al Procurorului General al Romaniei, la parchetele din tara s-au trimis o serie de anexe cu noile grile de salarizare din care rezulta ca salariile procurorilor au fost majorate cu circa 18%. Asta in timp ce la compartimentele financiare ale instantelor cand s-a intentionat o majorare similara de circa 1400 – 1900 lei, li s-ar fi transmis dinspre Ministerul Justitiei ca de grilele lor se va ocupa ministerul.

Cum un salariu de procuror de judecatorie cu vechime medie era deja de 7.000 lei, in urma ordinului s-a ajuns ca un procuror de acest nivel sa castige aproape 10.000 lei lunar, adica atat cat castiga in prezent un judecator de curte de apel cu vechime medie.

Judecatorii sunt revoltati de faptul ca la o serie de instante din tara, grilele de salarizare ce le-au fost transmise de la Ministerul Justitiei au prevazut cresteri extrem de modeste, cuprinse intre 200-300 lei, fata de cele de la procurori unde variaza intre 1400 – 1900 lei. Foarte multi judecatori dezbat in aceste zile, in mediile lor, discriminarea la care considera ca sunt supusi, fiind de neacceptat pentru ei ca procurorilor sa li se majoreze indemnizatiile atat de mult, incat au ajuns sa le depaseasca considerabil pe ale lor.

Grilele de salarizare au fost intocmite la Ministerul Justitiei

Desi informatiile sunt la ora actuala contradictorii, se stie in prezent ca grilele de salarizare pentru procurori au fost intocmite la PICCJ, si transmise prin ordin al Procurorului General al Romaniei, in timp ce grilele pentru judecatori au fost intocmite de Ministerul Justitiei. Numai ca spre deosebire de instante, parchetele au un buget separat, iar judecatorii considera ca procurorii au fost favorizati de Guvern prin alocarea unor fonduri publice mult mai consistente.

Daca informatiile care ne-au venit pe surse dinspre instante sunt reale, Guvernul Romaniei risca sa declanseze un scandal in magistratura si sa fie acuzat ca vrea sa intareasca republica procurorilor infiintata de regimul Traian Basescu.

Asociatiile magistratilor deja au inceput demersurile de solicitare de explicatii din partea Ministerului Justitiei pentru diferentele salariale discriminatorii dintre judecatori si procurori.

Cititi aici un fragment din Ordinul Procurorului General:

„Incepand cu data de 1 august 2016, procurorii si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul parchetelor de pe langa curtile de apel, parchetelor de pe langa tribunale si parchetelor de pe langa judecatorii, prevazuti in anexele 1-15, care fac parte integranta din prezentul ordin, beneficiaza de drepturile salariale trecute in dreptul fiecaruia”.
Articol preluat de pe luju.ro
Comentarii
  • Un judecator munceste mult mai mult decat un procuror, nu se compara volumul de munca. Procurorii stau mai mult in concedii medicale si cand emit o ordonanta o motiveaza pe jumatate de pagina. Munca procurorilor e facuta de politia judiciara, ei mai mult dorm si stau jumatate de an in vacanta si jumatate in concedii medicale. Munca la stat, la stat degeaba pe salarii colosale. Nu ca nu le-ar merita, dar trebuie sa munceasca pentru ele, nu un rechizitoriu pe an si o ordonanta de clasare la 2…

Adauga un comentariu