@ Curtea Constitutionala a reluat, joi dimineata, sedinta pe tema rezultatului referendumului de demitere a presedintelui suspendat, Traian Basescu, si a decis amanarea pronuntarii pana pe 12 septembrie @ Amanarea unei decizii pune din nou in discutie statul de drept si institutiile sale si mentine instabilitatea politica intr-un moment in care este asteptata o decizie referitoare la admiterea Romaniei in spatiul Schengen
Curtea Constitutionala a amanat, joi, pentru 12 septembrie, decizia privind validarea sau invalidarea referendumului din 29 iulie, de suspendare a presedintelui Traian Basescu. Curtea Constitutionala a reluat, joi dimineata, sedinta pe tema rezultatului referendumului de demitere a presedintelui suspendat, Traian Basescu, amanata miercuri seara dupa ce a solicitat informatii MAI si INS.
Oficialii Ministerului Administratiei si Internelor declarau, pentru MEDIAFAX, miercuri seara, ca institutiei i-au fost solicitate de catre Curtea Constitutionala, miercuri, precizari privind numarul de persoane aflate pe listele electorale in 29 iulie si ca a fost deja comunicat ca acesta este de 18.292.514. In 24 iulie, ministrul Administratiei si Internelor, Ioan Rus, a anuntat ca numarul total al cetatenilor cu drept de vot este de 18.292.514. Participarea la referendum a fost de 46,24%, iar dintre alegatori, 87,52% au votat pentru demiterea lui Traian Basescu, iar 11,15% s-au pronuntat impotriva, potrivit rezultatelor finale ale referendumului din 29 iulie, anuntate miercuri de BEC.
Comentarii ale presei internationale
Amanarea unei decizii privind referendumul pana in 12 septembrie pune din nou in discutie statul de drept si institutiile sale si mentine instabilitatea politica intr-un moment in care este asteptata o decizie referitoare la admiterea Romaniei in spatiul Schengen. Agentiile de presa internationale comenteaza anuntul Curtii Constitutionale de amanare a deciziei privind validarea referendumului, notand ca decizia prelungeste criza politica de la Bucuresti.
„Coalitia de centru-stanga, aflata la putere din mai la Bucuresti, USL, lansase procedura pentru demiterea presedintelui Traian Basescu la inceputul lunii iulie, atragand criticile UE privind metodele mai putin ortodoxe utilizate, calificate drept atingeri aduse statului de drept”, reaminteste agentia France-Presse.
„Curtea Constitutionala ar avea sarcina de a certifica rezultatele referendumului de duminica, care a inregistrat o participare inferioara pragului minim necesar pentru a se obtine plecarea lui Traian Basescu”, explica AFP, precizand ca, potrivit datelor BEC, prezenta la urne a fost de 46,24%. Conform AFP, incertitudinea privind situatia presedintelui risca sa prelungeasca criza politica de la Bucuresti, cu efecte mai ales in plan economic.
„Curtea Constitutionala a amanat pana in septembrie luarea unei decizii privind validarea referendumului pe tema destituirii presedintelui, o manevra care va prelungi criza politica din Romania. Datele oficiale arata ca prezenta la urne in referendumul de duminica nu a atins pragul necesar. Joi, Curtea Constitutionala a amanat decizia privind validarea plebiscitului pana pe 12 septembrie, impingand leul spre noi scaderi istorice”, subliniaza Associated Press, notand ca Traian Basescu si-a pierdut popularitatea din cauza masurilor de austeritate si a presupuselor interventii in sistemul judiciar.
„Uniunea Europeana l-a criticat pe premierul Victor Ponta pentru ca ar fi incercat sa modifice regulile pentru a se asigura ca Basescu va fi demis”, subliniaza AP.