National

Japonia, in alerta maxima din cauza Coreii de Nord

Publicat: 12 apr. 2012
1

Primul ministru japonez Yoshihiko Noda a anuntat, astazi, ca tara sa este in stare de alerta maxima in conditiile in care Coreea de Nord si-a „rezervat” urmatoarele cinci zile pentru lansarea rachetei Unha 3, care ar urma sa plaseze pe orbita un satelit civil de observatie terestra, informeaza ziare.com. 

„Speram ca nord-coreenii sa dea dovada de retinere”, a afirmat premierul nipon, in conditiile in care Japonia a anuntat deja ca va ataca racheta, in cazul in care aceasta patrunde pe teritoriul sau, relateaza AFP.

Japonia, Indonezia dar si Statele Unite considera lansarea rachetei ca fiind un test cu racheta balistica, ce contravine interdictiei impuse de Organizatia Natiunilor Unite. 

Coreea de Nord a anuntat ca va lansa o racheta Unha-3 intre 12 si 16 aprilie, intre orele 07.00 si 12.00 (22.00 GMT si 03.00 GMT), pentru a plasa pe orbita heliosincrona un satelit civil.

Guvernul japonez a stabilit un centru de criza in fata iminentei acestui tir. Functionari si experti s-au intalnit intr-un birou special al serviciilor primului-ministru, pentru a colecta si analiza informatii in urmatoarele zile.

Racheta urmeaza a fi lansata de la baza Tongchang-ri, in nord-vestul al Coreei de Nord. Prima parte a rachetei ar urma sa cada in Marea Galbena, la vest de Peninsula Coreea, iar a doua, la est de Filipine, survoland o parte a insulelor Okinawa (sudul Japoniei).

Oficialii nord-coreeni au anuntat ca au invitat aproape 200 de jurnalisti straini sa asiste la lansare si la comemorarea fostului lider Kim Jong Il, care va avea loc duminica. 

La Phenian a fost inaugurat un centru de presa special pentru acest eveniment, unde a fost instalat un ecran gigant, pentru urmarirea lansarii. 
Adauga un comentariu