@ Ancheta procurorilor de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism este pe cale sa fie finalizata @ Prejudiciul adus statului este de cateva milioane euro
Ancheta care priveste modul in care a fost devalizata una dintre cele mai mari si emblematice societati comerciale din judetul Iasi este pe cale sa fie finalizata in urmatoarea perioada. In acest sens, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT), institutia care a declansat ancheta, au primit zilele trecute o serie de informatii esentiale pentru a pune capat investigatiei si a-i pedepsi pe cei vinovati.
Astfel, prejudiciul adus SC Lactis SA, prin vanzarea la un pret mai mic decat cel real al bunurilor aflate in patrimoniul societatii, se ridica la suma totala de 7.324.191,29 lei. Suma rezulta din expertiza depusa recent la dosar, evaluarea fiind realizata de specialisti agreati de Ministerul Justitiei. Dosarul penal are numarul de inregistrare 139D/P/2009 si a fost deschis la scurt timp dupa ce procurorii au aflat de ilegalitatile facute cu patrimoniul SC Lactis SA. Avand in vedere ca se afla in insolventa, SC Lactis SA s-a constituit parte civila prin intermediul lichidatorului si anume firma de practicieni in insolventa Omega SPRL.
Potrivit unor surse, ancheta vizeaza modul in care in anul 2005, afaceristul galatean Petrica Herascu a cumparat la preturi mici o parte din activele Lactis, reusind ulterior sa le revanda la preturi mult mai mari, obtinand profituri considerabile. La fabrica ieseana de procesare a laptelui, Petrica Herascu a lucrat cu una dintre cele mai cunoscute firme ale sale, si anume SC Galmopan SA. Herascu ar fi platit putin peste 10 miliarde lei vechi pentru niste hale si cladiri dupa care le-a scos la vanzare la preturi care depaseau 1 milion de euro. O buna parte din aceste afaceri dubioase au fost dezvaluite de cotidianul BUNA ZIUA IASI la vremea respectiva.
Citeste si: Au vrut sa vanda Lactis!
De exemplu, in data de 13 aprilie 2007, Galmopan SA a trimis o oferta de vanzare catre o alta firma, necunoscuta, cu terenurile si constructiile de la Lactis SA Iasi. Oferta pentru o parte din terenurile si cladirile de la Lactis SA Iasi a fost de 1,36 milioane Euro. La vremea respectiva, fostul de director al SC Lactis SA Iasi sustinea ca nu stie cum a intrat Galmopan in posesia mai multor terenuri si constructii ale fabricii iesene.
„Galmopan a cumparat mai multe spatii de la Lactis SA Iasi. Nu stiu in ce baza. Stiu ca Galmopan a vandut mai departe aceste terenuri si constructii. A vandut mai departe, la un pret mult mai mare. De ce nu a putut sa vanda Lactis la acest pret? Asta ma intriga. Lactis a vandut catre Galmopan la preturi foarte mici”, declara atunci in exclusivitate pentru cotidianul BUNå ZIUA IASI, Catalin Tudosa, director al SC Lactis SA. De asemenea, o buna parte din tranzactii ar fi fost efectuate printr-o alta firma infiintata de Herascu, si anume SC Euro-Lact SRL, societate cu acelasi sediu social ca si Lactis SA, adica pe strada Metalurgiei, numarul 8.
Alte tunuri. Procesele sunt pe rol
S-ar parea ca SC Lactis SA a ajuns in faliment tocmai datorita unei serii lungi de afaceri paguboase facute cu patrimoniul societatii. Afaceristul mentionat mai sus nu este singurul care a profitat de patrimoniul societatii. In ultimii doi ani, lichidatorul Lactis, dar si Directia de Finante, a deschis mai multe procese impotriva firmei Cont Audit SRL, societate patronata de expertul contabil Scarlat Orzescu. Este vorba despre o serie de contracte pe care firma lui Orzescu le-a incheiat cu Lactis pentru servicii de contabilitate si servicii specifice resurselor umane. Contractele au fost incheiate in perioada 2010 – 2013, cand Lactis SA se afla in insolventa. In aceasta perioada, firmele lui Orzescu, Cont Audit SRL si Mior, au incasat de la Lactis SA suma totala de 661.728 lei. Asta in conditiile in care in perioada respectiva Lactis SA realiza venituri cuprinse intre 270.000 si 720.000 lei. Lichidatorul judiciar vrea sa recupereze numai banii incasati de Cont Audit SRL, pe motivul ca tarifele percepute de societatea lui Orzescu au fost umflate foarte mult, iar serviciile prevazute in contracte nu au fost prestate. Mai mult, lichidatorul a aratat ca respectivele contracte nu au fost incheiate cu respectarea legislatiei in vigoare. Adica, desi respectivele contracte au fost incheiate fara acordul creditorilor si fara sa fie aduse la cunostinta judecatorului sindic, in conditiile in care SC Lactis SA se afla in insolventa.
Potrivit ultimului tabel al creantelor, valoarea totala a datoriilor Lactis se ridica la fabuloasa suma de 23.165.460 lei. Cel mai mare creditor este statul roman care detine o pondere de circa 90 la suta din valoarea totala a creantelor societatii. Astfel, Directia de Finante are de recuperat taxe si impozite neachitate in suma de 20.896.536 lei, Administratia Fondului pentru Mediu-32.994 lei, Primaria Iasi (taxe si impozite locale) – 364.057 lei, AVAS Bucuresti-196.718 lei, Primaria Harlau-206.220 lei, Primaria Pascani-52.810 lei etc.
La fel ca la Avicola si mai apoi aia de au preluat Avicola.,Totul cu acoperire institutionala iar sumele nu se vor mai recupera nici o data. De ce nu faceti un material ADEVARATdespre Avicola?
Acelas lucru s-a intamplat cu intreaga zona industriala a Iasului!
bai, da despre herr Danga, care cica a condus CA-ul de la Lactis nu ziceti nimic? sau despre cum a fost numit scarlat – intimul lui mmv, cu ajutorul lui, nimic? despre ceilalti politruci implicati, nimic? a?
Ar trebui o lege in care statul sa verifice ce s-a intimplat cu toate societatile care functionau inainte de 1989, cine a pus mina pe ele si beneficiaza si astazi de pe urma lor prin vinzarea lor sau inchirierea halelor si a spatiilor.
Intrati si in cooperatia mestesugareasca sa vedeti presedinta care si-a cumparat spatii ultracentrale cu 50 de euro/mp, asta dupa ce a desfiintat unitatile si a dat afara cooperatorii.