Actualitate

Jaf urias intr-un singur mandat de primar

Publicat: 12 aug. 2012
1

@ La Pascani s-a furat ca-n Codrii Pascanilor @ Plati nejustificate de miliarde lei catre firme de constructii apartinand liderilor PNL din zona, contracte de investitii incheiate prin trucarea licitatiilor sunt numai cateva din abuzurile sau infractiunile savarsite de fostul primar al municipiului Pascani, Grigore Craciunescu si echipa, dupa cum reiese dintr-o serie de procese verbale de control intocmite in ultima perioada de Camera de Conturi @ Dupa finalizarea controlului, Grigore Craciunescu se va alege cu siguranta cu o plangere penala @ S-a ajuns pana acolo incat cabinetul de stomatologie al lui Craciunescu a dat in judecata Primaria Pascani pentru a nu plati taxa de folosinta a domeniului public @ Camera de Conturi Iasi a pus la dispozitia jurnalistilor BUNå ZIUA IASI o parte din rapoartele de control intocmite in urma verificarilor de la Primaria Pascani

Cum a ajuns municipiul Pascani, care a avut ani de zile un buget decent, sa arate ca dupa razboi? Raspunsul este simplu. In cei patru ani de mandat, Grigore Craciunescu a cheltuit aiurea si abuziv banii publici. Practic, aproape la orice contract verificat si incheiat de fostul primar, institutiile statului au gasit nereguli. S-a ajuns pana acolo incat Craciunescu facea plati fara niciun fel de discernamant catre firmele pe care le prefera. Astfel, desi firmele care primeau bani de la Primaria Pascani nu efectuau niciun fel de servicii ori lucrari de constructii sau nu furnizau niciun fel de produse, conturile le erau alimentate continuu prin semnatura lui Grigore Craciunescu. Prejudiciul final nu a fost calculat inca, deoarece verificarile nu s-au finalizat. Se poate deduce insa ca prejudiciul va ajunge la cateva zeci de miliarde lei, avand in vedere ca s-au constatat deficiente la zeci de investitii. Numai la lucrarile de modernizare a strazilor Calea Romanului si Calea Iasului, prejudiciul calculat este de 3,6 miliarde prin efectuarea unor plati nejustificate catre firma de constructii. In plus, Grigore Craciunescu se va alege si cu o plangere penala pentru abuz in serviciu deoarece a refuzat sa puna in aplicare masurile de recuperare a banilor impuse de Camera de Conturi in urma controalelor efectuate in anii 2009, 2010 si 2011. Constantin Iatco, seful Camerei de Conturi Iasi, a pus la dispozitia jurnalistilor cotidianului BUNA ZIUA IASI, rapoartele de control intocmite in urma verificarilor efectuate anul acesta la Primaria Pascani. Avand in vedere ca rapoartele se intind pe sute de pagini, vor fi prezentate unele dintre cele mai importante nereguli, precum si o descriere generala a acestuia. Publicarea integrala ar presupune rezervarea a zeci de pagini de ziar.

O mare bataie de joc

Platile facute in mod nejustificat sunt legate in special de urmatoarele obiective: „reparatii strada Moldovei si strada Stefan cel Mare„, „reparatii la Casa de Cultura Pascani„, „asfaltarea strazilor Ion Creanga, 13 decembrie, George Enescu„, „amenajarea intersectiei strada George Enescu cu strada Crinilor”, „amenajarea intersectiei strada Ion Creanga cu strada Libertatii si cu strada Independentei – parcare statia de autobuz Bosteni 1 si 2”, „construire baza sportiva in localitatea Blagesti”, „sistematizarea strazilor in municipiul Pascani, strada Calea Romanului – strada Calea Iasului, strada Gavril Gheorghiu”, „extindere si consolidarea gradinita si scoala la Sodomeni”, reabilitarea termica a unor blocuri, extindere aductiune de apa etc. Dupa cum s-a mai precizat unul dintre obiectivele analizate atent de inspectori se refera la modernizarea strazilor Calea Iasului, inregistrata in contabilitatea unitatii cu 190.000 lei si strada Calea Romanului cu valoarea de 750.000 lei. „Ca urmare a inventarierii fizice s-a stabilit minus la inventar in valoare de 366.377 lei din care 345.028 la obiectivul de investitii Calea Romanului si 21.348 la strada Calea Iasului”, se arata in raportul Curtii de Conturi care mai adauga ca la acest obiectiv valoarea stabilita a daunelor produse Primariei Pascani prin plata unor facturi care nu aveau in spate situatii de lucrari reale a fost de aproape 7 miliarde lei vechi, mai exact 698.586 lei in anul 2011. Intre timp, s-au facut unele demersuri si s-a recuperat o mica parte din suma. Pentru acest obiectiv, Primaria Pascani a incheiat contract cu SC Lucrari de Drumuri si Poduri SA.

In ceea ce priveste obiectivele „asfaltarea strazilor Ion Creanga, 13 decembrie, George Enescu”, „amenajarea intersectiei strada George Enescu cu strada Crinilor”, „amenajarea intersectiei strada Ion Creanga cu strada Libertatii si cu strada Independentei – parcare statia de autobuz Bosteni 1 si 2”, lucrurile stau la fel. Mai grav este ca la aceste lucrari nu se cunoaste inca prejudiciul produs bugetului local, urmand a se stabili in urma unor expertize tehnice. „Nu au fost finalizate si valorificte rezultatele actiunii de inventariere a lucrarilor. Nu au fost inventariate in vederea stabilirii si intinderii eventualelor prejudicii”, se arata in raportul Curtii de Conturi, care la acest capitol avanseaza si un prejudiciu estimativ de circa 8 miliarde lei. Pentru lucrarile de la baza sportiva din satul Blagesti s-a incheiat un contract cu firma GAZPRO SRL Pascani, iar la acest obiectiv nu a fost stabilit inca prejudiciul. S-a putut constata ca s-au facut plati nejustificate catre aceasta firma in valoare de 50.000 lei. Produsele de panificatie achizitionate de Consiliul Local pentru a sustine in scoli programul „Lapte si corn” au fost contractate de la o firma de constructii SC General Construct SRL la un pret mult mai mare decat cele de pe piata. Si la acest capitol urmeaza calcularea prejudiciului. Plati nejustificate au fost facute si catre SC Energotop SRL Pascani cu care primaria incheiase un contract in vederea reabilitarii termice a blocurilor T6 si T7 situate in strada Moldovei nr.3 – 5. Firma Marvio SRL a avut un contract pentru montarea unor borduri, repararea unor trotuare si nimeni nu stie care sunt lucrarile platite. Printre societatile cu care s-au incheiat contracte dubioase de consultanta si proiectare, se numara si SC Conproiect Aky SRL.

Sanctiuni si dosare penale. Craciunescu, in conflict de interese

In raport se mai mentioneaza ca din cauza licitatiilor trucate, Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) a amendat de mai multe ori conducerea Primariei. De exemplu, una dintre cele mai mari amenzi date de ANRMAP Primariei Pascani se ridica la 35.000 lei, iar banii trebuiau imputati lui Craciunescu si functionarilor de la Serviciul Achizitii. Bineinteles, nu s-a luat masura imputarii, iar amenda a fost platita din fondurile bugetului local. De asemenea, Craciunescu se va alege si cu o plangere penala pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese. Asta, deoarece din functia de primar a facut tot posibilul ca firma care administreaza cabinetul sau stomatologic, Interdentis, sa nu plateasca taxa de concesiune pentru folosirea unor terenuri apartinand Consiliului Local. S-a calculat ca firma lui Craciunescu trebuie sa plateasca primariei cel putin 1,8 miliarde lei vechi. Primaria Pascani si Interdentis isi disputa in instanta aceasta suma. S-a putut observa ca in perioada in care era primar Grigore Craciunescu, juristii primariei nu au mai fost atat de motivati sa recupereze banii de la Interdentis. Fostul primar al municipiului Pascani nu a putut fi contactat pentru a-si expune punctul de vedere. Vom reveni si in editiile viitoare cu publicarea detaliilor tuturor afacerilor de acest fel derulate de Craciunescu.
Comentarii
  • Dar cu Miss Pegy Labontoaia Angelica,sefa contabila a lui Craciunescu, ce faceti? A fost adusa de la RAGCL, tocmai pentru a se supune matrapazlacurilor lui craca si a acolitilor. Mare rahat de contabila, cu apucaturi de diva limitata rau la mansarda!

  • ASTA NUMAI IN PASCANI,DAR RAPORTAT LA NIVEL NATIONAL,VA INCHIPUITI,CE FAC FALNICII USL/ISTI.JAF CA IN CODRU.ASA CA DE ACEEA BASESCU SI MONICA MACOVEI,E SPAIMA LOR,VOR INTRA TOTI ACOLO UNDE LE E LOCUL,ALATURI DE TATUCA NASTASE,SA/SI NUMERE OUALE IMPREUNA.

  • Don KING abtine-te, niciunul nu-i mai breaz, de * ani scrie presa toate hotiile lui CRaciunescu si erati la putere dar nimeni nu a miscat un deget (ba chiar viceprimarul era de la pdl) sa fie vb de vreun comision cv asa cum a facut nichita la iasi de nu l-a tulburat nimeni???

  • Craciunescu a fost de departe un bun primar pentru orasul Pascani. Cat a facut el in * ani nu a facut Ratoi in cei 2* de domnie. Si faptul ca a fortat legea pentru a cheltui banii in interesul cetatenilor se intoarce acum impotriva lui. A avut in coasta o slehta de consilieri PSD-isti care au facut tot ce se putea sa-l blocheze si sa-l faca sa fie neputincios. Dar el a mers mai departe si a facut chiar daca ceilalti se impotriveau. In rest, cred ca tu ziaristule, esti mai corupt decat acest Craciunescu deoarece vezi doar o parte din fapte, cele care iti convin tie si iti aduc rating de la prostimea credula.

    • Craciunescu a dorit sa faca multe in Pascani dar javrele din PSD au infranat multe proiecte,ostila a fost si idiotii de la M-bit TV care au defaimat reputatia primarului . O televiziune sluga PSD, Ratoi si clica rosie care a tinut pe loc un oras de peste 35 ani ! Acum de 3 luni de zile Pantazi doarme cu gasca PSD nu a miscat un deget. Str. Marzasca se afla ca in evul mediu degradata ,doar *5* m de strada in centru orasului se acutizeaza ca o rapa,transeu !!!! Ce zice Consiliul Local _Pantazi, au treburile lor personale,interese . Ce zice viceprimarul Axinte ,Zanet, Constantinescu (senatorul de carton) ?????

Adauga un comentariu