Actualitate

Jaf urias din fonduri UE, recuperat dintr-o biata pensie. Smecherii implicati au ramas cu averile

Publicat: 11 ian. 2016
1

@ Intre timp, unul dintre cei care au ajuns in inchisoare a si fost eliberat @ Asta in conditiile in care, din prejudiciul total de circa 300.000 euro, s-a recuperat circa 150 euro

Dupa 3 ani de la pronuntarea unei sentinte definitive, intr-unul din cele mai mediatizate dosare de coruptie din judetul Iasi s-a recuperat doar 0,05 la suta din prejudiciu. Astfel, in urma unei solicitari adresate de cotidianul BUNA ZIUA IASI, cu privire la sumele recuperate de stat in urma pronuntarii unei sentinte definitive in dosarul de coruptie de la Primaria Popricani, Agentia de Plati si Interventie in Agricultura a transmis raspunsul cu valoarea exacta a fondurilor care s-au intors la bugetul comunitatilor europene. Dupa cum se va vedea mai jos, suma recuperata este infima si asta in conditiile in care cei condamnati au inceput sa iasa deja din inchisoare.

„Mentionam ca, pe langa Zvoristeanu Vasile, sunt obligate in solidar la plata debitului, reprezentand creanta principala cu accesoriile aferene si Slabu Otonel si Crasmariu Monica. Titlurile de creanta nr.5951/7.05.2012, nr.5952.7.05.2012 si 12942 din 6.09.2012, in valoare de 1.231.447.85 lei, au fost transmise catre organul de executare silita ANAF, in data de 26.06.2013 si pana la aceasta data, a fost recuperata suma de 630 lei din poprirea efectuata pe pensia domnului Zvoristeanu”, a transmis Agentia de Plati si Interventie in Agricultura.

Citeste si: Casa unui primar din Iasi sub sechestru – FOTO

Asadar, suma totala recuperata este de 630 lei, adica circa 150 euro dintr-un total de circa 300.000 euro si rezulta un procent de 0,05 la suta fonduri recuperate. Curtea de Apel Bacau a pronuntat o sentinta definitiva in acest dosar la data de 6 decembrie 2012. Cu aceasta ocazie, Slabu Otonel, fostul primar al comunei Popricani, a fost condamnat la o pedeapsa de de 5 ani de inchisoare cu executare. De asemenea, magistratii i-au condamnat si pe complicii acestuia, respectiv Monica Crasmariu, fost functionar al Primariei Popricani, care are de executat 5 ani de inchisoare si Vasile Zvoristeanu, un taran din comuna, care are de executat o pedeapsa de 4 ani de inchisoare. Anul trecut, Vasile Zvoristeanu a facut o cerere de eliberare conditionata, care a fost aprobata de Judecatoria Iasi.

Primarul a ramas cu averea

Dupa a aratat si APIA in raspunsul transmis cotidianului BUNA ZIUA IASI, banii trebuiau recuperati si de la fostul primar Slabu Otonel, dar si de la Monica Crasmariu, fost functionar al primariei, care a fost condamnata ca si complice. Directia de Finante a constatat ca Monica Crasmariu nu are niciun fel de bunuri pe numele sau. In ceea ce-l priveste insa pe Slabu Otonel, acesta a reusit sa-si puna averea la adapost, cu ajutorul unei sentinte pronuntate de Judecatoria Iasi. Cotidianul BUNA ZIUA IASI a mai aratat in editiile anterioare cum de s-a ajuns in situatia ca de la Slabu Otonel sa nu se recupereze pana acum niciun leu. Astfel, anul trecut, sotia lui Otonel a intentat divort. Magistratii au admis cererea de divort si au dat si o decizie de partaj.

Citeste si: BOMBA! DNA a finalizat ancheta unei fraude uriase cu fonduri europene

Cu aceasta ocazie, s-a dispus ca bunurile aflate in proprietatea familiei Otonel sa revina in totalitate sotiei acestuia. Astfel, in sentinta data in dosarul 19283/245/2014, aflat pe rolul Judecatoriei Iasi, instanta a constatat ca 75 la suta din averea sotilor Otonel a fost realizata prin contributia sotiei acestuia, Ana, si numai 25 la suta prin contributia fostului primar. Trebuie precizat cu aceasta ocazie ca, Ana Otonel a fost cadru didactic, iar procurorii DNA au stabilit ca fondurile europene alocate pentru pasunea comunala s-au scurs in conturile personale ale primarului. Aceiasi magistrati de la Judecatorie au stabilit ca, valoarea bunurilor comune detinute de familia Otonel este de 311.600 lei.

Potrivit acestei sentinte, bunurile lui Slabu Otonel nu pot fi executate silit. Asta deoarece, Judecatoria Iasi a stabilit ca bunurile comune sa-i revina Anei Otonel, iar fosta sotie a fost obligata sa-i plateasca sotului partea, adica 77.900 lei. Asta conditiile in care, in timpul urmaririi penale, DNA instituise sechestru asigurator pe averea lui Otonel si a complicilor sai, iar dupa pronuntarea sentintei, Directia de Finante incepuse sa organizeze licitatii pentru vanzarea bunurilor si recuperarea banilor. Printre bunurile identificate pe numele lui Otonel se numara un autoturism Suzuki de teren, un teren arabil in suprafata de 1,08 ha, o casa in suprafata de 169 mp, o cladire de 135 mp si anexe de 60 respectiv 17 mp, doua loturi de terenuri de cate 600 mp, un teren intravilan 700 mp. In concluzie, Monica Crasmariu nu are bunuri, iar Slabu Otonel a ramas fara proprietati in urma unei hotarari de divort. Astfel, s-a ajuns in situatia ca statul sa poata recupera un prejudiciu de 300.000 euro dintr-o pensie amarata. Sa speram ca infiintarea serviciului de executari speciale din cadrul Fiscului va imbunatati gradul de colectare a prejudiciilor.
Comentarii
Adauga un comentariu