Actualitate

Jaf la Sinagoga din Iasi – FOTO

Publicat: 19 iul. 2012

@ Firma care si-a baut joc de lucrarile de restaurare de la Manastirea Dobrovat, SC Remicon SRL, a procedat in acest mod si cu proiectul de refacere de la Sinagoga Iasi @ Societatea a incasat 13 miliarde lei vechi pentru restaurarea Sinagogii si apoi lucrarile au fost abandonate, iar firma a intrat in faliment

In timp ce Mitropolia Moldovei si Bucovinei, prin reprezentantul sau, purtatorul de cuvant Constantin Sturzu, incearca sa ascunda sub pres situatia revoltatoare de la Manastirea Dobrovat, Comunitatea Evreaisca din Iasi, care a fost victima a aceleiasi firme ca si Biserica lui Stefan cel Mare din comuna mentionata, a fost cooperanta, oferind toate datele cerute in privinta jafului comis. Prin urmare, si pentru refacerea Sinagogii din Iasi, Institutul National al Patrimoniului a incheiat in anul 2006 un contract cu SC Remicon SRL, aceeasi care contractase si lucrarile de restaurare de la Manastirea Dobrovat. Scenariul s-a repetat si la Sinagoga Iasi, asa cum s-a petrecut si la Dobrovat. Firma a incasat banii si dupa aceea a abandonat lucrarile, intrand in faliment. In acest fel statul a ramas pagubit. „Initial in 2007 erau prevazuti pentru proiect 13 miliarde de lei vechi. Din ceea ce am auzit s-ar parea ca pare o frauda. S-au incasat lucrari prinse in proiect, dar nu fost executate”, a declarat Abraham Ghiltman, seful Comunitatii Evreiesti din Iasi.
In „schimbul” banilor, in loc sa aduca imbunatatiri aspectului si rezistentei Sinagogi, firma a facut mai mult rau. „A scos tabla de pe acoperis iar cartonul a fost pus prost si a fost luat de vant. Am platit noi sa se puna un carton cum trebuie…Au stricat gardul, era frumos. Ca sa faca consolidarea fundatiei s-a facut sant interior si exterior. In exterior apele se aduna si se mentin deteriorand astfel fundatia Sinagogii. Autoritatile locale nu se intereseaza. Am facut nenumarate demersuri in acest sens. Avem o serie de promisiuni pentru anul acesta, dar nu avem niciun fel de speranta”, a mai spus Abraham Ghiltman.

Tacere pe zeci de miliarde

In numarul de ieri al cotidianului BUNA ZIUA IASI, in articolul cu titlul „Jaf de zeci de miliarde din Biserica lui Stefan cel Mare” se arata faptul ca firma Remicon SRL a incasat bani pentru restaurarea Manastirii Dobrovat, dar a abandonat lucrarile, dupa care a intrat in faliment. Dupa cum s-a mai precizat, contractul de restaurare a monumentului istoric ctitorie a domnitorului Stefan cel Mare a fost incheiat cu Institutul National al Monumentelor (INM). In dosarul de faliment al firmei care se afla si in prezent pe masa judecatorului sindic se afla o adresa a INM in care se precizeaza ca are de recuperat de la firma Remicon SRL nici mai mult nici mai putin decat 63,4 miliarde lei vechi, suma totala alocata contractelor de finantare a proiectelor de restaurare de la Manastirea Dobrovat si Sinagoga Iasi. Acum, tot ce a mai ramas este un dosar plin cu hartii de la judecatorul sindic. Administratorul firmei, Gabriel Micu, nu este de gasit si este greu de crezut ca statul isi va recupera banii. Asta deoarece in patrimoniul firmei nu se afla decat un teren aflat in localitatea Sucevita din judetul Suceava, in suprafata de 2.600 metri patrati care valoreaza 20.000 euro. Jurnalistii cotidianului BUNå ZIUA IASI au contactat reprezentantul INM care s-a ocupat de aceste doua proiecte. Aurelian Senculet nu a oferit nicio explicatie concreta incercand sa ascunda sub pres intreaga chestiune. „Nu va pot spune nimic. Am fost asistent juridic intr-un dosar care este la Parchet. Am fost expert asistent juridic la ambele contracte semnate (de Manastirea Dobrovat si Sinagoga Mare din Iasi n.r.) cu firma SC. Remicon S.R.L., ce sa zic? Nu stiu nimic”, a declarat Aurelian Senculet.

Intre timp, a expirat si autorizatia de constructie de mai mult ori. In anii anteriori, de cate ori solicitau ajutorul autoritatilor sa se implice in rezolvarea problemelor, invocau faptul ca a expirat autorizatia. Ulterior, Comunitatea Evreiasca reusea sa prelungeasca autorizatia, dar autoritatile tot nu s-au mai implicat. „Mi-e frica ca vom obtine iar autorizatie care va fi lasata inca o data sa expire. Am patit asa, am facut prelungire a vechii autorizatii, dar a fost lasata sa expire fara sa se implice nimeni. Acum autoritatile cer autorizatie de constructie. Au motiv acum, dar o sa incercam inca o data sa nu mai existe acest motiv”, a declarat Ghiltman Abraham, presedintele Comunitatii Evreiesti.
Comentarii
  • Lasa, ca „domnii” de la mitropolie, cand primeau spaga ff consistenta de la Gabriel Micu pentru atribuirea lucrarii era bine… Satana nu face manastire!

  • este o rusine pentru conducerea acestui oras ca nu s-a interesat de situatia repararii Sinagogii Mari din iasi,Monument istoric//am discutat acest subiect cu mai multi …nu ii intereseaza…dar cand vin sarbatorile evreiesti se ingramadesc care mai de care sa vina,,sa se dea mari filoevrei sa faca discursuri fanfaroniste,,,,sa fie da-ti afara…. daca mai vin personal am sa le spun sa iasa afara..rusine primarului fara onestitate,,,bine ca pentru fel de fel de porcarii pe care le suporta Iesenii are bani cu nemiluita….

Adauga un comentariu