Actualitate

Jaf de milioane de euro in centrul orasului – FOTO, VIDEO

Publicat: 12 iun. 2012

@ In ciuda unei anchete demarate de Directia Nationala Anticoruptie, proiectul de restaurare a Palatului Culturii se realizeaza in bataie de joc @ Vestigiile arheologice sunt acoperite cu pamant, in loc sa fie conservate, iar lucrarile de restaurare sunt de mantuiala @ Asta, in conditiile in care recent s-au alocat inca 16 milioane euro pentru acest proiect @ „Oare cineva stie ca, prin acoperisul Palatului Culturii se scurge apa si ca aceasta ajunge pana la vestigiile de o valoare inestimabila de la fundatie? Mai mult, ce ar vrea unii? Sa ingropam in pamant hrubele si totul sa se piarda? Consider ca sunt autoritati care ar trebui sa se autosesizeze in acest caz si sa demareze o serie de controale”, dezvaluie un reputat arheolog iesean @ „Aveti cumva atestat de arheolog? Totul se deruleaza intr-o maniera normala si cu respectarea legii si, in nici un caz, in a se arunca pamant cu ajutorul detinutilor peste fundatia Palatului”, declara nonsalant Viorica Frunza, reprezentanta firmei care a proiectat lucrarile de restaurare

Simbolul cultural al Iasului risca sa cada prada unor indivizi cu interese financiare suspecte. Astfel, in conditiile in care, pentru finalizarea lucrarilor de reabilitare si de restaurare a Palatului Culturii s-au mai alocat inca 16 milioane de euro de la Ministerul Culturii si Patrimoniului National, indivizi precum Viorica Frunza, reprezentanta firmei care a proiectat lucrarile de restaurare, respectiv SC Impex Romcatel SA, si firma lui Titel Sinescu, SC Iasicon SA, continua sa-si bata joc de aceasta investitie.

Asta in conditiile in care ambele societati au fost acuzate in repetate randuri, inclusiv de procurorii anticoruptie, ca au derulat afaceri ilegale pe marginea acestui proiect.

Afacere de milioane de euro cu iz penal

Nemultumiti de modul in care unii vor sa suga bani de la statul roman, arheologii ieseni au decis sa scoata la iveala modul in care cei implicati vor sa-si bata joc de acest proiect si sa puna la cale o frauda de 16 milioane de euro, bani proveniti din fondurile alocate pentru restaurarea Palatului Culturii. Astfel, un arheolog iesean a dezvaluit ca lucrarile de restaurare se fac in bataie de joc, iar vestigiile arheologice, ramasite ale vechii Curti Domnesti, sunt acoperite cu pamant, in loc sa fie conservate.

„Toata aceasta poveste porneste de la un nou proiect ce tine de consolidarea si de acoperirea sitului arheologic de la fundatia Palatului Culturii. Se pare ca aici arheologii nu au fost consultati, asa ca, din start, este un lucru foarte grav… Pe de alta parte, se pare ca anumiti oameni si-au asumat raspunderea pentru o serie de lucruri, astfel incat problema poate scapa, oricand, de sub control… Oricum, aici se pun in discutie o serie de probleme ce implica proiectantul de la Impex Romcatel, dar si pe cei de la firma de constructii, respectiv pe cei de la Iasicon. Ceea ce vreau sa va spun este legat de faptul ca au fost numeroase anchete de la DNA, au fost anchete penale in toata problema de la Palatul Culturii si nu este normal sa se intample asemenea lucru la un edificiu simbol al culturii din Moldova si din toata Romania. Oare cineva stie ca prin acoperisul Palatului Culturii se scurge apa si ca aceasta ajunge pana la vestigiile de o valoare inestimabila de la fundatie? Mai mult, ce ar vrea unii? Sa ingropam in pamant hrubele si totul sa se piarda? Consider ca sunt autoritati care ar trebui sa se autosesizeze in acest caz si sa demareze o serie de controale”, dezvaluie un reputat arheolog iesean.

Tupeu de afacerist veros

Cu toate ca Viorica Frunza, reprezentanta SC Impex Romcatel SA, firma angajata in noul proiect ce tine de lucrarile la Palatul Culturii, nu este la primele acuzatii privind modul in care a cheltuit banii publici, aceasta a parut extrem de agasata de interesul reporterilor cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI).

„Nu inteleg de ce imi puneti intrebari legate de proiectul ce presupune lucrarile de reabilitare si de restaurare de la Palatul Culturii. Aveti cumva atestat de arheolog? Totul se deruleaza intr-o maniera normala si cu respectarea legii si, in niciun caz, in a se arunca pamant cu ajutorul detinutilor peste fundatia Palatului. E curios faptul ca dumneavoastra imi vorbiti de arheologi care ma acuza.  Totul se deruleaza foarte corect si cu respectarea legii atunci cand vine vorba de lucrarile la acest edificiu. Sa stiti ca mai e nevoie de 16 milioane de euro atunci cand vine vorba de finalizarea lucrarilor de restaurare. A venit si ministrul Mircea Diaconu si ne-a spus. Stiti ce ne-a spus? Ce mai aveti nevoie de mine?!”, a declarat nonsalant Frunza.

Tocmai in acest context, Bogdan Trambaciu, reprezentantul Unitatii de Management al Proiectului (UMP) din cadrul Ministerului Culturii si Patrimoniului National considera ca totul se deruleaza conform legii si ca banii sunt cheltuiti cu responsabilitate. „Acolo e vorba de continuarea proiectului de restaurare a Palatului Culturii. S-au si gasit banii pentru acest lucru. Mai multe informatii, daca doriti, trebuie sa le cereti in scris la noi pentru a va putea raspunde. Nu se pune problema sa se lucreze cu detinuti sau de alte situatii. Tot ceea ce va pot spune este ca, din perspectiva Unitatii de Management al Proiectului, tot ceea ce am derulat s-a facut cu respectarea legii”, a declarat Trambaciu.

Istoria Iasului, prada ingineriilor financiare

Potrivit cercetarilor arheologice, vechea Curte Domneasca a Iasului dateaza din vremea domnitorului  Alexandru cel Bun (1400 – 1432 n.r.) si era asezata pe locul unde se afla astazi Palatul Culturii. Aceasta avea, dupa cum rezulta din lucrarile unor topometristi din secolul al XVII-lea, forma generala de pentagon, cu varful orientat spre oras. Tocmai cu ocazia sapaturilor arheologice s-a putut stabili ca cea mai veche faza de constructie a Curtii Domnesti ar fi datata in prima jumatae a secolului al XV-lea. De asemenea, in perioada domniei lui Alexandru cel Bun, zidurile aveau o grosime de un metru la baza. In a doua jumatate a secolului al XV-lea, în vremea marelui domnitor Stefan cel Mare, Curtea Domneasca a fost extinsa. Din aceasta perioada dateaza un bastion patrat, care avea functie defensiva. Ulterior, a devenit resedinta domnitorului Alexandru Lapusneanu. Conform datelor istorice, vechea Curte Domneasca a atins apogeul dezvoltarii în vremea lui Vasile Lupu (1634-1653 n.r.).
Comentarii
 • Am spus-o zilelle trecute.Palas-ul in ansamblul lui e frumos,modern,occidental dar langa Palatul culturii e o mare uratenie.Ce au construit acum *** ani strabunii nostri nu sunt in stare cei de azi.Mai bine se darama Palatul sa se vada Palasul dinspre Stefan cel mare si sfant si poate asta se urmareste.

 • daca iesea oajdea primar totul se transforma din jaf in sfintentie din hotie in dar din jegul de buna ziua iasi in ziar !

  daca iesea oajdea primar…

 • Fereasca sfintul ! de gandirea asta! Palatul Culturii este OBIECT DE PATRIMONIU NATIONAL SI INTERNATIONAL………..trebuie doar restaurat si controlate aceste lucrari de cine trebuie.

 • Amplasarea complexului Palas langa Palatul Culturii este o greseala uriasa. In zona este o discontinuitate arhitectural- estetica evidenta si nu numai. Numai cineva manat de interese obscure a putut aproba constructia monstruozitatii Palas.
  Palatul Culturii aproape ca nu se mai vede motiv pentru care si lucrarile de conservare a vestigiilor arhitectonice se realizeaza in batjocura! Pe de alta parte, nici Palatul Culturii nu a fost terminat de consolidat, in schimb fatada din spate a fost proaspat tencuita…”sa dea bine” Palasului…Asa primar – asa municipiu!

 • se stie de knd lumea k baba asta e mina in mina cu mitropolitul daniel…cu senatori ,deputati …..pachete ..cadouri..alea alea…plocoane ..excursii

 • dupa unii ar trebui sa plecam si sa conservam niste ziduri,nici o dezvoltare a orasului nu ar fi posibila(sau ar fi foarte scumpa),cum ar fi parisul daca in secolul *9 nu s-ar fi spart masiv si londra daca in secolul ** nu s-ar fi intamplat la fel(adevarat ajutata de un incendiu urias)

 • gp esti prost de dai pe afara!! Parisul vechi nu se amesteca nici pe departe cu orasul nou, in speta LaDefense. Iar exemplele pot continua. Oameni ca tine vad o mare realizare in prostia asta arhitecturala, nu va ramane decat sa va „investiti” banii in mallul cel nou. Oras european inseamna altceva, inseamna pastrare de traditii. Cultura mallului vine de la americani. Ei nici n-au avut de conservat palate si castele medievale, acolo primeaza hamburgerul si supermarketul. Esti la baie!!

 • PTR GP! INTREABREA este cite situsuri istorice au distrus francezii sau englezii!

  Ca acesti constructori ieseni trateaza vestigiile ca pe niste locuinte de amarati, nu-i de mirare, dar ca oameni ca d-voastra care se pretind educati vad in ingroparea trecutului o alternativa ptr confort este trist…

 • vlad tu nu ai dc scrie aici . este vorba despre istorie si cultura nu mici bere elodia si injuraturi .
  te depaseste subiectul nu vrem sa suferi pe la spital pe ajutor social, te rog lasa-ne .

  in alta ordine de idei sunt curios cati dintre contestatari o fac datorita crezului si cati din sentimentul national de dat cu parerea inutil.sunt de-acord cu prezervarea descoperirilor si cu exploatarea celor care pot fi exploatate(economic si turistic)

 • Jales Bulan ! aveti ceva cu alectricienii de la impex? ca va dau un upercut de stanga…eu mi-s Jan VALJAN! Toti somerii cu Diploma sa vina la mine, ca-i instruiete Bunika! Jane, mai bag-o mistrie!

 • BABA DE LA IMPEX ROMCATEL SUGE DE MULTI ANI BANI DE LA PALATUL CULTURI A DAT SPAGA LA TOTI DIRECTORI CARE SAU PERINDAT PE LA PALAT A DAT MITA LA MINISTERUL CULTURI,NU UITATI MASINA DATA SPAGA LUI ROMEO ******* PENTRU SPATIU DIN PACURARI SI ALTELE BABA FRUNZA ESTE HOATA FURA IN ACTELE CONTABILE,PROIECTE EUROPENE,BLATUL LA FINANTE, O JEGOASA

 • hoata de frunza este cea care cu nichita construiesc cu ***0 euro metru patrat muzeul municipal deci traieste din bani publici furati,ORGANELE DE CONTROL A STATULUI DORM,PARCHET,FINANTE,CURTE DE CONTURIsa ia istoricul firmei impex romcatel sa se vada cite zeci de miliarde a incasat in fiecare an,groaznic oras

 • cui ii pasa? JAFUL este la vedere, foarte transparent, il vede toata lumea, inclusiv Bogdan Trambaciu si? Porcaria asta a inceput pe vremea PNL-ului, a continuat nestingherit pe vremea PDL-ului si va continua si acum pe vremea USL-ului. Care este problema? Cui ii pasa de Palatul Culturii din Iasi? Ministerul culturii duce mare lipsa de oameni de cultura, iar Palatul Culturii are aceeasi lipsa mare de ieseni care sa iubeasca si sa respecte cultura locala. Puteti voi striga HOTIE cat doriti, oricum nu aude nimeni. Afirmatia acestui idiot spune tot: „Bogdan Trambaciu, reprezentantul Unitatii de Management al Proiectului (UMP) din cadrul Ministerului Culturii si Patrimoniului National considera ca totul se deruleaza conform legii si ca banii sunt cheltuiti cu responsabilitate”

 • @laurian.Data’n mata de prost.Istoria te arde pe tine acuma ))))) Acuma nu ma e vb de mici? ti ai adus aminte si de bere? eu n am pomenit))) ***** psd-ist din cauza NIMIKITEI se fura sute de milioane pe an in Iasi!

 • @laurian.
  Da-te-n ma-ta de prost.Acum nu mai e vb de mici ?…ti-ai adus aminte si de bere?…eu n-am pomenit nimic.

  Asa se scrie ce ai zis tu adineauri :)…dar nu ai de unde sa stii … intre seminte si otv nu intra si educatia .ti-am mai mentionat odata iti mai zic si acum :

  Faci parte din cancerul care mananca natiunea! Elitismul tau se calculeaza in bani si injuraturi.Te dai mare roman dar nu stii limba si scrierea tarii .Esti prost gramada si tot ce poti face pentru a aduce justificare existentei tale fara rost si daunatoare este sa te sinucizi .Succes !

 • Abunei spune tot pentru o sparla mica. e nebun cu capu’. e securistu’ lu’ Bunika si a lu’ ginerica. cei mai tari alectricieni, dau cu tarnakopu’, sapa santuri, cara moloz, buni la toate; stau kapra..si prin fata si prin spate.

 • Palatul Culturi nu merita asta dar iesieni merita pe deplin(nu toti desigur cei care l-au votat pe Oajdea si Chihodaru nu merita)pt ca l-au votat pe securistul de Dorohoi !!cat de retardat sa fi sa-l mai votezi pe Nichita dupa ce orasul este in reprogres a distrus CET-UL , CEA MAI SCUMPA CALDURA ,A DISTRUS PALATUL CULTURI CU CACATUL ALA DE MALL PALAS CU FINNTATORUL LUI NICHITA IULIAN DASCALU !!!A INDATORAT IASUL LA BANCA !!1IMPREUNA CU FENECHUIU SI ADOMNITEI DISTRUG IASUL !!1RETARDATI DE IESIENI(NU TOTI DESIGU ) I-AU VOTAT PE ADOMNITEI SI NICHITA FIIND PACALITI CU SLOGANUL „USL IUBESTE IASUL”!!!!

 • Ce ar face fiecare dintre voi care ar ajunge la putere (primarie, CJ, CL, etc)?
  Vine fratele tau si spune-Ajuta-ma te rog cu terenul x…Tu raspunzi:Nu pot fratele meu ca eu imi iubesc tara si orasul si nu pot face asa ceva!
  Vine cumatrul tau si spune-Ajuta-ma te rog cu un aviz mai complicat..Tu raspunzi: Nu pot cumetre sa te ajut deoarece eu nu fac asa ceva deoarece imi iubesc orasul si tara!
  Vine finul tau si spune:-Ajuta-ma te rog cu o firma pentru blabla…Tu raspunzi:-Nu pot finule sa te ajut deoarece eu sunt cel mai corect om si nu fac asa ceva!etc, etc…..etc.
  Oare noi nu am avut in viata asta nevoie de o pila, o relatie, o cunostinta cand am ajuns intr-un moment mai dificil???
  Inca ceva:de cate ori veti merge sa vizitati Palatul Culturii si de cate ori veti vizita Palasul??? Eu cred ca amandoua sunt necesare, fiecare in felul ei….O zi buna.

 • NU STIU CE A FACUT VIORICA FRUNZA DUPA REVOLUTIE, DAR STIU CA EA A TERMINAT FIZICA SI DE ACEA MA INTREB DE CE: reprezentanta firmei care a proiectat lucrarile de restaurare???? CE ARE SULA CU PREFECTURA? ACEASTA FRUNZA, ERA O FRUNZA VESTEJITA SI A INCEPUT AFACERI MURDARE INCA DIN *99*, ADICA IMEDIAT DUPA REVOLUTIE SI, A INCERCAT SMECHERII SI CU NISTE FRANCEZI (DE ALTFEL OAMENI SERIOASI, PROFI UNIVERSITARI) CARE I-AU DAT FLIT. MULTI O CUNOSC DIN TRECUT CA O SNAPANA, HOATA, HOATA, CARE A DORIT SA PARVINA, ARANJANDU-SI FIICA SI SOTUL. NU NE MIRA NIMIC DE CEEA CE SE INTAMPLA. DAR MAI AM O INTREBARE, NU EXISTA IN IASI O ASOCIATIE CARE APARA PATRIMONIUL?

 • @laurian.eu scriu cum vreau,tu ai auzit de (brb,de kkt(*****) ca tine,si dk pun fara liniuta e k asa vreu eu ex. intr-un eu vreau sa scriu intr un.E o tara libera,ne am saturat de comunisti corecti kre vezi Doame respecta liba romana.Ne am modernizat boule!

 • Toti au muncit pe branci, au respectat legea, normele si tot ceea ce este legal in aceasta lucrare. Si asa, bietul palat, s-a ales cu monumentalul acoperis din tabla si multe alte porcarii. Penibile declaratii!
  Lucrarile facute pana acuma sunt o bataie de joc!

 • vlad iti zic un secret :

  nu te-ai modernizat , te-ai agramat , ai devenit un incult , un om de nimic ,o lepra , o rusine pentru tine, familie si societate.
  Faptul ca asa intelegi tu libertatea prin prostie si promovarea prostiei te face pe tine Vlad , sustinator OTV, un munte de prostie … ai inteles? MUNTE !
  Singura ta medoda de a remedia imensul rau pe care il faci societatii si celor din jur prin proria existenta este sa te sinucizi . Succes !

 • Reporter idiot ! Se leaga ca boala de om sanatos ! Dupa ce a constatat ca legea este de partea d-nei Viorica , deviaza de la subiect si se leaga de trecutul ei incercad sa amestece borcanele ! spune:

  .

 • Reporterule ! Mai bine te faceai pietar in Nicolina ! Ai facut o tiganeala , ala nu e interviu ! Ori vorbesti despre articolul de faţă , adica de prezent , ori vb. despre trecutul d-nei cu D.N.A.-ul ? spune:

  .

 • @laurian.sper sa nu te cheme chiar asa,ai avea un nume de rahat.In viata conteaza cum gandesti taran coclit.Ce tot o arzi tu pe aici k,kre cum scrie.Se vede k esti un frustrat kre cand erai mic copil,erai un tocialr si toti te scuipau si te bateau si ei acuma au ajuns mai realizati k tine,nu ai avut o copilarie frumoasa pt k ai avut parinti comunisti kre te lasau afara cu portia,mancai ce aveati pt k nu se zbateau pentru tine,de la ei te tragi psd-ist cu educatia ta.Te recunoaste usor pe strada dupa modul in care te imbraci.Sfatul altex,ia o lama si devino emo!

 • @#2*32** – daca ar ancheta cineva situatia actuala a lucrarilor realizate la Palatul Culturii a acestei imbecile cu numele de Frunza, ar fi arestata imediat. SI NU ESTE O GLUMA. Ma gandesc asa, Voicu a stat in arest preventiv nu stiu cate luni, iar acum isi ispaseste pedeapsa, Vantu este arestat pentru hotiile de milioane de euro, iar madam Frunza este libera. neeeee, nu este echitabil. Parca legea este egala pentru toti. Aloooo PROCURATURA, CE MAMA DRACULUI FACI? – aaaaaa, te ocupi de micile gainarii pentru ca mafiotii de teapa acestei hoate sunt prea compliati si implica mai multa atentie si…curaj! HA

 • indemnul la civilizatie suna a frustrare doar in mintea unui prost… ceea ce tu esti iar daca eu am avut norocul unei familii conservatoare in ceea ce priveste bunul simt,in cazul tau se vede concret dezbinarea familiala si educatia cu pumnul si injuraturile .asa-i ca taticu nu te-a iubit niciodata ? nu-i nimic poti scapa de sentimentul asta si de povara care o provoci celor din jur apeland la suicid . Succes !

 • @lauri,nat,in psd!
  Ti am spuso si ce ofticos te am facut ))))
  Da tu stii ce ma batea tata…numai cu laude k a nascut un baiat frumos kre,stia el k o sa ajung mare sa imi bat **** de psd-isti prosti k tine!!! )))))
  NOI IESENII ADEVARTI NE PISAM PE NEAMUL SI FAMILIA TA!!! HAIO GATA,TE AM BAGAT PREA MULT IN SEAMA PE ZIUA DE AZI! Pa putza!Te am vazut afectat cu ce am spus mai jos… te ai simtit? ))))

 • @VLAD
  Bai tarane, asa intelegi tu „modernizarea”: sa fii analfabet si sa nu stii sa scrii?
  E cea mai mare rusine in ziua de azi sa nu stii bine limba romana… si cand ma gandesc ca te-ai nascut intr-un oras centru universitar!

 • Vlad ! Asculta ce te invata baietii de aici , invata sa scrii , ca nu-ti permit sa violezi lb. romana ! Catre D.N.A , Procuratura din Iasi : Cazul asta din articol trebuie anchetat ! Luati masuri URGENT ! spune:

  .

 • @vlad

  prostia nu ma poate afecta si nici atinge . e nevoie de mai mult decat inventiile unui neica nimeni caracterizat de prostie si ignoranta .
  Totusi tin sa incalc proverbul „de prostie sa nu-ti fie mila” si am sa iti sugerez din nou cum te poti salva :

  Tratamentul pentru boala care o emani , infectia umana ce o produci
  inobilata de marlanie ,prostie si mandrie are o singura solutie .E adaptata perfect pentru cei ca tine si asta se cheama suicid . Succes !

 • Frunza mitueste pe oricine ii este in cale ca sa obtina ce vrea. Directoarea Palatului Culturii este si ea arheolog din cate stiu, ea ce pazeste acolo? De ce domnul reporter nu a intrebat-o si pe dansa ce se intampla acolo? Pacat de istoria orasului

 • @florin glumesti desigur…. Nu spun mai multe. Si va dau o veste buna la toti, si madam Frunza si Visan de la Artex – care fura milioane de euro din bani publici pe drepturi de autor etc. sunt considerati „baietii destepti” din cultura dar si curvele tuturor partidelor politice. Asteptati voi mult si bine, ca Mircea Daiconu este si el unul dintre…baietii destepti.

Adauga un comentariu