@ Instalatia de sterilizare din unitatea medicala este foarte veche @ Inspectorii de la Sanepid nu au fost multumiti de modul cum este sterilizat instrumentarul chirurgical si au impus o serie de masuri @ O sterilizare necorespunzatoare pune in pericol viata pacientilor
Sterilizarea este extrem de importanta intr-un spital sau orice cabinet medical ori clinica. Prin aceasta operatie se distrug microbii dintr-un mediu biologic, nutritiv sau de pe un obiect. Fara o sterilizare corespunzatoare, exista un risc urias de transmitere a agentilor patogeni de la un pacient la altul si cresterea numarului de decese. O sterilizare deficitara lasa cale libera de transmitere a unor boli grave cum ar fi hepatita, SIDA, TBC sau alti microbi extrem de agresivi.
La Spitalul Harlau exista un aparat de sterilizare a instrumentarului chirurgical foarte vechi. In urma unui control efectuat de Sanepid, a fost pusa la indoiala calitatea sterilizarii instrumentarului. Mai precis, inspectorii sanitari nu au fost convinsi ca exista o sterilizare corespunzatoare la chirurgie si au solicitat conducerii spitalului sa inlocuiasca instalatia de sterilizare, care are o vechime de peste 40 de ani. Unul dintre inspectorii de la Sanepid a afirmat ca aparatul nu da randament.
De asemenea, reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi nu au fost de acord cu planul de conformare si a propus modificari, printre care si inlocuirea instalatiei de sterilizare, considerata depasita. Managerul unitatii medicale, numit de putin timp in functie, a precizat ca se face sterilizare corecta, dar s-au neglijat anumite cerinte.
„Aparatul de sterilizare afiseaza presiunea si nu arata temperatura la care se face sterilizarea. Acest lucru nu a fost acceptat de Sanepid. Intre timp am facut cercetari si am descoperit ca exista o carte tehnica a aparatului care statea intr-un birou. Analizand cartea tehnica am afat ca presiunea afisata indica o anumita temperatura la care se face sterilizarea. Cartea tehnica trebuia sa stea langa instalatia de sterilizare, ca sa se stie la ce temperatra se face sterilizarea, dar, din neglijenta, a fost lasata intr-un birou. Problema a fost remediata. Acest tip de aparat de sterilizare a fost construit ca sa arate presiunea si nu temperatura la care se face sterilizarea. In cartea tehnica scrie ca o anumita presiune indica o anumita temperatura si tot asa”, a declarat dr. Daniela Triandaf, managerul Spitalului Harlau.
Alte probleme sesizate de Sanepid au fost lipsa iluminatului din curtea spitalului, sectii aflate intr-un stadiu avansat de degradare, dezastrul din sectia de chirurgie, etc. Dupa lasarea intunericului, pacientilor si personalului medical le era frica sa iasa din sectii, pentru ca nu exista un bec aprins. Managerul a reusit sa remedieze aceasta problema si curtea este iluminata pe timpul noptii.
„Nu poti sa faci in cateva luni ce nu s-a facut in ani de zile”
Unitatea medicala trebuie sa fie acreditata ca sa mai poata functiona. Pentru acreditare trebuie indeplinite o serie de criterii. In momentul de fata, spitalul are mari probleme si este greu de crezut ca va fi acreditat in perioada urmatoare. Unitatea medicala deserveste toata populatia in comunele aflate in zona Harlau. Spitalul nu are un medic anestezist, nu are un aparat de anestezie, nu are un Compartiment de terapie intensiva, desi exista sectie de chirurgie, maternitate, pediatrie. Este adevarat ca in sectia de chirurgie nu se fac operatii mari, dar orice operatie cat de mica trebuie efectuata cu instrumentar steril, iar administrarea unui anestezic poate crea probleme grave pacientilor daca nu sunt supravegheati de un medic de specialitate. Sectia de chirurgie functioneaza intr-o cladire aflata intr-un stadiu avansat de degradare si necesita reparatii capitale de urgenta. Mai mult, interiorul este la fel de jalnic. Si cladirea unde functioneaza laboratorul de analize medicale este grav avariata.
„Nu poti sa rezolvi in cateva luni toate problemele care nu au fost rezvolvate ani de zile. Mute dintre probleme sunt constatate din anii precedenti, dar nu au fost rezolvate. Incercam sa facem absolut tot ce este necesar pentru a rezolva aceste probleme. Avem nevoie de acreditare si trebuie sa remediem toate deficientele”, a spus dr. Daniela Triandaf. In aceste zile vor fi montate si doua camere video, dupa ce medicii a spus ca nu vor mai face garzi din cauza amenintarilor, agresiunilor fizice din partea grupurilor de tigani care dau navala in spital. Medicii au cerut masuri de securitate, deoarece se tem pentru viata lor.