Italia, a treia economie din zona euro, a acceptat ca Fondul Monetar International si Uniunea Europeana sa-i monitorizeze progresele in directia indeplinirii obiectivelor legate de reformele structurale, pensii si codul muncii convenite saptamana trecuta de liderii europeni, scrie money.ro.
„Trebuie sa ne asiguram ca exista credibilitate in ce priveste obiectivele Italiei, ca si le va indeplini. Am hotarat sa implicam FMI in procesul de monitorizare, folosind tehnica de care dispune, iar italienii au declarat ca accepta acest lucru”, a afirmat vineri o sursa de nivel inalt din cadrul Uniunii.
Italia nu are nicio problema in ce priveste supravegherea, chiar si cu implicarea FMI”, a insistat aceasta. Potrivit aceluiasi oficial, Comisia Europeana si FMI vor realiza fiecare rapoarte privind progresele Italiei.
El a mentionat ca o asa-zisa linie de credit preventiva nu este considerata a fi o optiune credibila in cazul Italiei, care are o mare problema cu increderea pietelor. „Dat fiind climatul general si lipsa de credibilitate a Italiei, orice problema, orice pas inapoi are efecte negative inzecite” – a declarat sursa citata de Reuters.
Italia are cea mai mare datorie publica din UE – 1.900 de miliarde de euro a Italiei (circa 120% din PIB). Din cele 1.900 de miliarde de euro, 827 de miliarde sunt detinute de banci straine, fata de doar 498 de miliarde, cat detin bancile locale si alte 242 de miliarde, ale altor rezidenti.
Printre masurile de austeritate impuse de guvernul italian pentru a reduce nivelul datoriilor se numara cresterea varstei de pensionare de la 65 la 67 de ani si majorarea TVA.
Somajul a atins in septembrie 8,3%, cel mai ridicat nivel in aproape un an, iar inflatia este la maximul ultimilor trei ani.
Guvernul italian a redus puternic prognozele de crestere economica pentru 2011, 2012 si 2013. Italia va creste cu 0,7% in acest an, cu 0,6% anul urmator si cu 0,9% in 2013, potrivit estimarilor guvernului de la Roma. Precedenta prognoza prevedea majorari ale PIB de 1,1%, 1,3% si 1,5%.