@ Medicii din spitalele aflate in judetele Moldovei transfera aproape toate cazurile la Spitalul de copii Sf. Maria din Iasi @ Conducerea unitatii medicale iesene ii avertizeaza pe medici ca nu au posibilitatea sa interneze si sa trateze toate cazurile @ Majoritatea cazurilor pot fi rezolvate in teritoriu, dar medicilor le este frica sa nu se confrunte cu cazuri similare ca in Arges
Conducerea Spitalului de copii Sf. Maria din Iasi a trimis adrese catre toate spitalele din judetele Moldovei, prin care atrage atentia medicilor sa faca o selectie riguroasa atunci cand aproba transferul unui copil spre unitate medicala ieseana. Pentru a scapa de orice responsabilitate si de frica sa nu se confrunte cu un caz de Sindrom Hemolitic Uremic (SHU), medicii din judetele Moldovei trimit toti copiii catre spitalul iesean. Astfel, s-a ajuns in situatia ca medicii de la Spitalul Sf. Maria din Iasi sa nu mai aiba unde caza atatia copii.
„S-a ajuns intr-o situatie destul de delicata. Medicii din judetele Moldovei transfera aproape toate cazurile catre spitalul nostru. Este vorba despre cazuri care pot fi rezolvate si in unitatile medicale judetene. Spitalele din judetele Moldovei au specialisti, au dotare corespunzatoare si pot ingriji copiii pe care ii transfera la noi. Noi avem un numar de ventilatoare limitat: 7 la anestezie si terapie intensiva si doua la terapie acuti. Am cerut insistent ca medicii din spitalele Moldovei sa temporizeze cazurile si sa nu trimita copilul pana nu primesc acordul de la medicii nostri ca avem un ventilator liber. Se forteaza situatia si copiii care pot fi tratati la ei sunt trimisi la Iasi, la spitalul Sf. Maria. Aceasta problema a aparut dupa tragedia din Arges, unde au murit 4 copii si mai multi au fost diagnosticati cu Sindrom Hemolitic Uremic. Am luat legatura cu toate spitalele din judetele Moldovei, le-am trimis adrese, si i-am rugat pe medicii de acolo sa fie mult mai rigurosi atunci cand aproba un transfer la Iasi. Am prezentat situatia inclusiv la Directia de Sanatate Publica Iasi si l-am rugat pe domnul director sa discute cu omologii din judetele Moldovei. Atunci cand este peste resursele lor nu se pune problema de a transfera copilul la Iasi”, a declarat dr. Radu Terinte, managerul Spitalului de copii Sf. Maria din Iasi.
La UPU, numarul consultatiilor a crescut in ultima perioada. La orice semn de boala, parintii se prezinta cu copilul la UPU, pentru a fi sigur ca nu are Sindrom Hemolitic Uremic, boala provocata de bacteria E.coli. Media consultatiilor pe 24 de ore in Unitatea de Primire Urgente a ajuns la 110, 57 la suta dintre copii necesitand spitalizare. Cele mai frecvente afectiuni depistate sunt pneumonia bacteriana, Sindrom febril si Sindrom dureros abdominal.