Economic Local

Isarescu: facem legislatie ca deponentul roman sa stie exact cine-i garanteaza banii

Publicat: 29 mart. 2013
1
Guvernatorul BNR spune ca va obliga bancile sa precizeze clar in contractele de depozit cine garanteaza sumele in limita a 100.000 de euro, pentru a se face distinctia intre bancile romanesti, fie ele cu capital autohton sau strain, si sucursalele bancilor straine, care au scheme de garantare in tarile de origine.
„Vrem sa facem o propunere in Consiliul de Administratie sa facem un regulament prin care fiecare depozitar din Romania sa ia cunostinta de la banca, fie ca sunt banci romanesti cu capital romanesc, precum Banca Comerciala Carpatica sau Banca Transilvania, fie ca sunt banci romanesti cu capital strain, cum sunt majoritatea, fie ca sunt sucursale ale bancilor straine, sa ia la cunostinta ca a depozitul este garantat si unde anume este garantat”, a declarat Guvernatorul Mugur Isarescu.
Isarescu vrea, astfel, ca deponentul roman sa fie clar informat in viitor in ce sistem sunt garantate depozitele. Acesta a facut referire si a explicat clar diferenta dintre cele doua banci cu actionari ciprioti din Romania: Marfin Bank si Bank of Cyprus, si sistemele de garantare diferite din care fac parte.
„In Romania avem o banca romaneasca, Marfin, cu capital cipriot de la Banca Populara. Marfin are in totalitate garantate depozitele la fondul de garantare a depozitelor din Romania, scrie economica.net.
Cealalta, Bank of Cyprus, este sucursala, ea depinde in totalitate de Bank of Cyprus din Cipru. In cazul unei sucursale, garantarea se face in Cipru. Acesta este si motivul pentru care de fiecare data cand am aparut am spus ca vorbim banci romanesti cu capital strain, altfe Bank of Cyprus, ING si Citi sunt sucursale [si depozitele sunt garantate in alte tari]”, a declarat Isarescu si a tinut sa precizeze ca Ciprul a anuntat ca depozitele de pana la 100.000 de euro vor fi platite integral, fiind garantate.
In Romania, Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar garanteaza depozitele persoanelor fizice si a intreprinderilor mici si mijlocii in limita a 100.000 de euro pentru fiecare deponent si fiecare banca.Adauga un comentariu