National

Isarescu, despre aderarea la Zona Euro: Nu faceti greseli, corectia e dureroasa

Publicat: 04 iun. 2015
1

Romania mai are multe de facut pentru aderarea la euro la momentul potrivit, trebuie sa se concentreze pe reformele structurale si sa evite greselile in politicile economice, pentru ca acestea genereaza corectii dureroase si de lunga durata, a declarat joi guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

”Romania indeplineste toate cele patru criterii de la Maastricht, dar marea provocare este sa asiguram stabilitatea acestora in timp. Viitoarea misiune a politicilor economice este sa pastreze echilibrele macroeconomice dobandite cu atat de multe eforturi, concentrandu-se pe reformele structurale”, a precizat guvernatorul BNR.

Acesta s-a referit in special la cresterea eficientei in sectoare cheie ale economiei, precum energia si transporturile, la rezolvarea problemelor cu somajul in randul tinerilor, prin reforme in educatie, la imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene si la imbunatatirea calitatii infrastructurii, in special cea de drumuri.

Guvernatorul BNR a reamintit evolutia economiei post-criza si a atras atentia autoritatilor ca orice greseala de politici economice va genera corectii extrem de dureroase, al caror efect va dura mult in timp.

”Corectiile sunt intotdeauna dificil de explicat si de inteles de catre publicul larg. Sfatul meu este: Nu faceti greseli pentru ca a le corecta devine dureros”, a mai spus Isarescu.

Alte riscuri tin de factorii geopolitici – in special Grecia si Ucraina, care pot influenta deciziile investitorilor si, implicit, directia si volumul fluxurilor de capital, cu impact direct asupra volatilitatii monedei nationale.

Alte incertitudini provin, potrivit guvernatorului BNR, de la divergentele in crestere dintre politicile monetare practicate de marile banci centrale ale lumii, care pot, de asemenea, sa influenteze dinamica fluxurilor de capital si, implicit, volatilitatea cursului de schimb.

Premierul Victor Ponta a afirmat recent ca Romania vrea sa intre in zona euro in a doua parte a anului 2019 si ca este nevoie de un consens politic pentru indeplinirea acestui obiectiv.
Adauga un comentariu