National

Ion Iliescu rupe tacerea: „O speculatie fara temei”

Publicat: 19 feb. 2016
1

Fostul presedinte Ion Iliescu a scris pe blogul personal ca nu a influentat in niciun fel chemarea premierului Dacian Ciolos in fata senatorilor pentru a da explicatii pe marginea situatiei televiziunilor din trustul Intact.

„Ma surprinde stirea vehiculata in unele ziare si la unele posturi de televiziune, ca eu — Ion Iliescu — as fi influentat cu ceva chemarea in fata Senatului a premierului Ciolos! In ce fel si in ce calitate as fi putut face eu acest lucru? Este o speculatie fara temei”, a scris presedintele de onoare al PSD, pe blog.

In urma cu trei zile, el isi exprima suprinderea fata de „un proces de limitare a unor drepturi si libertati fundamentale, firesti si normale intr-o democratie„, proces care este „in totala contradictie cu prevederile Constitutiei Romaniei, ale Tratatelor fondatoare ale Uniunii Europene si ale Curtii Europene a Drepturilor Omului”.

„Statul este garantul drepturilor si libertatilor civile. Intr-un mod inexplicabil, statul, prin institutiile sale, decide sa limiteze dreptul la libera exprimare unui trust de presa, Intact, si televiziunilor sale. Este dreptul ANAF sa-si exercite prerogativele. Dar, in acelasi timp, este obligatia sa se comporte rational, nu discretionar. Interventia (…) din sediul televiziunii A3 a fost o demonstratie de forta, cu nimic justificata. (…) Reactia clasei politice si a organizatiilor societatii civile trebuie sa fie ferma si fara echivoc. Se pot gasi gasi solutii in relatia trustului de presa cu o institutie a statului, fara folosirea abuziva a prerogativelor respectivei institutii de stat. Cei care cred ca teama este instrument de guvernare intr-o democratie nu dovedesc decat faptul ca gandirea si practicile totalitare sunt inca prezente in societatea romaneasca”, a scris pe blog fostul sef al statului, marti, zi in care Senatul a decis sa ii solicite prim-ministrului sa vina, in plen, miercuri ca sa explice actiunea institutiilor din subordinea Guvernului la adresa televiziunilor trustului Intact.
Adauga un comentariu