National

Iohannis: Sistemul educational ii minte pe elevi si pe parinti ca le da o educatie potrivita

Publicat: 03 oct. 2016
1

Sistemul educational „ii minte pe elevi si pe parinti ca le da o educatie potrivita”, declara presedintele Klaus Iohannis, potrivit caruia investitorii cer meseriasi, iar Romania este plina de licee teoretice, dar nu are nicio scoala care-i pregateste pe tineri pentru o meserie.

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, vineri, la Timisoara, ca Romania nu are un sistem educational care reuseste sa pregateasca tinerii pentru viata.

„Nici macar nu reusim sa atingem gradul de alfabetizare pe care l-am avut cu ani in urma. Cum ne putem explica faptul ca toti investitorii cer meseriasi si noi avem o tara plina de licee teoretice, dar nicio scoala care-i pregateste pentru o meserie. Rezultatul e o tragedie nationala, ii ducem pe toti pana la bacalaureat, ii mintim. Deci, actualul sistemul educational ii minte pe elevi si pe parinti ca le da o educatie potrivita. Nu le da, pentru ca nu e adaptata pietei muncii. Si atunci toti ajung la bac si cred ca e totul ok, dar nu e”, a declarat Klaus Iohannis.

Presedintele considera ca parintii ar trebui sa-i invete pe copii ca este „onorabil sa fi un meserias bun”.

„Parintii le spun ca trebuie sa aiba o diploma. Dar viata nu se construieste pe diploma, ci pe abilitati, pe pregatire profesionala. Trebuie sa crestem calitatea in invatamantul universitar, sa le spunem tinerilor ca poate e bine atunci cand aleg sa studieze sa o faca legat cu ce se cere pe piata muncii si cu ce abilitati si aptitudini au. Atunci lucruri vor merge mai bine”, a afirmat Klaus Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis a participat, vineri, la deschiderea anului academic de la cele patru universitati de stat din Timisoara.
Adauga un comentariu