National

Iohannis, declaratii de presa la Cotroceni

Publicat: 19 oct. 2016
1

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut declaratii de presa, miercuri seara, de la Palatul Cotroceni, cu o zi inainte ca acesta sa participe la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, de joi si vineri, unde sefii de stat si de guvern ai tarilor UE vor discuta si despre sanctiunile impuse Rusiei.

In plus, se va aborda din nou si problema migratiei din cadrul UE.

Iata declaratiile presedintelui Klaus Iohannis:

– Maine si poimaine voi participa la sesiunea de toamna a Consiliului European.

– Sunt trei teme: gestionarea migratiei, politica comerciala si relatiile externe ale UE.

– Referitor la migratie, nu vom discuta despre cote, ci despre parteneriate de mobilitate, incheiate intre UE si state din afara Uniunii.

– Aceste parteneriate propun un mix de politici si instrumente ale UE, cu scopul de a combate pe termen lung cauzele foarte profunde ale migratiei.

– Cred ca este vital sa imbunatatim modul de alocare a asistentei de dezvoltare. Putem ajuta tarile partenere sa gestioneze migratia mai eficient.

– In ce priveste politica comerciala, vom dezbate acordul UE cu SUA, acordul politic comercial dintre UE si Canada si vom discuta si despre revizuirea instumentelor de aparare comerciala a Romaniei.

– Sper ca vom putea ajunge la un acord cu partea canadiana in chestiunea liberalizarii vizelor pentru romani si, daca se va ajunge la o inteleger rezonabila, noi vom putea sa ne retragem rezervele legate de acest acord.

– Romania sprijina obiectivul metninerii si dezvoltarii unei industrii europene competitive, pentru crearea de noi locuri de munca in Europa, deci si in Romania.

– Probabil in a doua zi vom aborda si relatiile externe ale UE, unde accentul se va pune pe relatiile cu Federatiei Ruse.

– Voi sustine implementarea intelegerilor de la Minsk, consolidarea intelegerii cu partenerii estici si cu alti vecini ai UE.

– Relatia cu Federatia Rusa va fi discutata si din perspectiva situatiei din Siria – voi sustine gasirea unor solutii durabile la aceasta criza.

– Este nevoie de incetarea de urgenta a bombardamentelor din Alep si in general a violentelor si crearea conditiilor pentru acordarea ajutoarelor umanitare.

– Maine voi avea o intalnire bilaterala cu premierul birtanic Theresa May – o discutie despre probleme care ne preocupa. Pentru mine, tema principala va fi legata de soarta romanilor din Marea Britanie.

Intrebari:

Despre situatia vizelor pentru Canada – ce inseamna intelegere rezonabila?

– Inseamna o intelegere pentru liberalizarea vizelor, intr-un termen rezonabil si fara conditii inacceptabile pentru noi. Nu doresc sa intru in detalii.

Ramane 2017 pentru ridicarea vizelor?

– Pentru noi, important este sa ramana 2017, si nu 18, 19 sau altceva. Important este sa avem o liberalizare completa intr-un termen rezonabil.

Ce informatii aveti despre viitoare solicitari ale DNA in Parlament, in saptamanile urmatoare?

– Nu am informatii suplimentare. Procurorii nu trebuie sa-mi ceara acordul.

Care este punctul dvs. de vedere privind ordonanta prin care se maresc salariile demnitarilor?

– Greu de formulat un punct de vedere intr-o perioada cand Parlamentul se ocupa pe banda rulanta de chestiuni populiste.

In Siria pare sa fie un conflict intre SUA si Rusia. Credeti ca va escalada? Cum poate fi implicata Romania?

– Speram sa nu avem parte de escaladari. Trebuie sa inceteze ostilitatile. Dupa parerea mea, o solutie militara este imposibila.

Ce parere aveti despre modificarea Constitutiei in ce priveste interzicerea casatoriilor homosexuale?

– Nu a venit momentul sa ma exprim eu pe modificarea Constitutiei. Este foarte important sa reiterez un lucru pe care il cred: Trebuie sa revenim la ceea ce se numeste toleranta si acceptarea celuilalt – nu suntem toti la fel, toate grupurile etnice si cele religioase. Este gresit sa dam ascultare si sa mergem pe calea fanatismului religios. Nu cred in ele si nu le sprijin. Sunt adeptul tolerantei, increderii si deschiderii catre celalalt.

– Va multumesc, va doresc o seara buna!

In weekend, cancelarul german Angela Merkel a cerut sanctiuni mai dure impotriva Rusiei, in timp ce SUA si Marea Britanie vor la randul lor sanctiuni noi, acuzand crime impotriva umanitatii produse de rusi in Siria.
Adauga un comentariu