Stiri si curiozitati

Ioan si Elisabeta Gonczi sunt casatoriti de 72 de ani. Inca din tinerete au decis sa nu faca niciodata un lucru. Pentru ei, acesta este secretul unei casnicii fericite. Iata despre ce este vorba

Publicat: 13 sept. 2018
3

Ioan si Elisabeta Gonczi sunt cel mai longeviv cuplu din Bistrita. Ceea ce ii face speciali este faptul ca sunt casatoriti de 72 de ani. Se mandresc ca au patru copii si nu mai putin de 12 nepoti, care ii viziteaza ori de cand au ocazia.

Pensionarii sunt ambii trecuti de varsta venerabila de 90 de ani si spun ca secretul casniciei a fost faptul ca nu s-au certat „dupa apusul soarelui”.

Povestea de dragoste dintre Ioan si Elisabeta Gonczi danuie de peste 70 de ani. El are 97 de ani, iar ea e cu sapte ani mai tanara. Pensionarii traiesc intr-o casa simpla si fac eforturi, chiar si in ciuda varstei inainte, sa aiba curtea ingrijita, scrie observatorbn.ro.

„18 ani aveam eu cand ne-am casatorit. Ne-am mutat in Bistrita in `55, din cate tin eu minte. Bistrita era ca o comuna. Aici, unde avem acum casa, era doar un camp. Nu erau blocuri in oras. Copiii nostri, au venit intr-o zi acasa si ne-au spus: o zis invatatoarea ca se va face casa pe casa, adica blocuri”, a povestit Elisabeta (foto), pentru sursa citata.
Femeia spune ca a crescut patru copii de la care au 12 nepoti. Nu crede ca exista vreo reteta pentru o casnicie perfecta, insa a dezvaluit secretul care i-a transformat in cel mai longeviv cuplu din Bistrita.

„Sa ne sfadim, nu ne-am sfadit niciodata. Am mai vorbit cu litere mari, cateodata. Noi am facut, din tinerete, o hotarare ca nu stam certati dupa apusul soarelui, chiar daca ne-am suparat, cand apunea soarele, imediat ne-am impacat. Sa nu apuna soarele pe mania noastra. Niciodata nu ne-am culcat maniosi, chiar daca, peste zi, cu litere mari am mai vorbit. Cateodata, in zilele in care vorbeam cu litere mari, seara, cand apunea soarele, ne uitam unul la altul si radeam. Am respectat toata viata acest legamant”, au precizat cei doi soti, care, in iunie au implinit 72 de ani de casatorie.
Ioan Gonczi a explicat cum a ajuns la venerabila varsta de 97 de ani.

„Sa nu te culci manios unul pe altul, sa mananci sanatos si sa nu te intereseze ce e dupa gardul casei tale”, a povestit batranul.
Barbatul se mandreste ca, in tinerete, a fost contemporan cu trei dintre regii tarii. Isi aminteste cu groaza de perioada razboiului cand a trait doua saptamani doar cu o bucata de paine si de carne, primite de la o femeie careia i s-a facut mila de el.

In 1945 s-a casatorit pe Elisabeta si, impreuna traiesc fericiti si acum, la adanci batraneti.
Adauga un comentariu