Magazin

Invierea lui Iisus, o iluzie optica. Teoria care sustine ca apostolii au fost pacaliti

Publicat: 29 mart. 2012
Un cercetator de la Universitatea Cambridge a lansat o noua teorie care combate autenticitatea Giulgiului din Torino si a invierii lui Iisus Hristos, scrie DailyMail.
Thomas de Wesselow, istoric al artei de la Cambridge este de acord cu faptul ca trupul Mantuitorului a fost invelit cu panza Giulgiului, dar sustine ca Invierea a fost o iluzie optica si ca apostolii au fost dusi de nas. Daca acest lucru se dovedeste a fi adevarat, scenariul care a dus la nasterea crestinismului ar zdruncina din radacini religia pe care in prezent o impartasesc 2 miliarde de oameni.
Teoria lansata de Wesselow invoca faptul ca imaginea imprimata pe panza ar fi avut un impact deosebit asupra mintii unui om de acum 2.000 de ani, neobisnuita cu ceea ce se stia pana la acea vreme.
„Ei au perceput imaginea de pe Giulgiu ca o copie inzestrata cu viata a Mantuitorului. La acea vreme imaginile reprezentau o prezenta psihologica, erau vazute ca o o parte separata dintr-o realitate evidenta, ca si cum ar avea viata in ele”, a explicat Wesselow.
„Sa ne punem in locul apostolilor. Sa intre in mormant la trei zile de la rastignire, in semiobscuritate si sa vada imaginea imprimata pe vestmantul mortuar, trebuie sa fi fost un mare impact”, a declarat cercetatorul de la Cambridge.
Biblia spune ca Petru, Iacob, Toma, Maria Magdalena si alti discipoli ai lui Iisus l-ar fi vazut pae acesta in carne si oase dupa ce a murit. Invierea a constituit dovada suprema ca Iisus este fiul lui Dumnezeu, lucru care a ramas ca dogma de fundament in istoria crestinatatii. In Noul Testament, se arata ca Iisus a fost inviat de Dumnezeu dupa moarte si S-a aratat mai multor oameni inainte sa Se inalte la ceruri, la 40 de zile. Crestinii sarbatoresc invierea lui Iisus in Duminica de Pasti, a treia zi dupa Vinerea Mare, ziua in care Fiul Domnului a fost rastignit.
Cercetatorul Thomas de Wesselow nu aproba acest scenariu si are un alt punct de vedere. El a studiat vreme de opt ani misterul Giulgiului din Torino, iar rezultatul cercetarii sale, intitulat „Semnul: Giulgiul di Torino si Secretele Invierii„, va fi publicat saptamana viitoare. In cartea lui Wesselow se arata ca testele cu radiocarbon care plasau originea Giulgiului in Evul Mediu sunt false. De asemenea, cercetatorul de la Cambridge sustine in studiul sau ca Giulgiul din Torino este intr-adevar panza in care a fost infasurat trupul lui Iisus dupa moarte, ca este impregnata cu sange autentic, provenind din trupul Sau.
Cercetarorul mai sustine si ca are dovezi ca Giulgiul s-a aflat pe teritoriul Israelului, locul unde este consemnat decesul Mantuitorului. Totusi, de Wesselow insista ca exista numeroase pasaje din Bible care ii sustin teoria privind Invierea.
Controversele legate de autenticitatea bucatii de panza in care a fost invelit fiului Domnului dupa moarte dateaza de secole. Anumite teorii sustin ca Giulgiul ar fi un fals realizat in Evul Mediu de catre Cruciati, prin carbonizarea cu lumina intens pulsata a unei bucati de panza.
Sursa: gandul.info



Comentarii
Adauga un comentariu