Eveniment-Social

Invierea Domnului, cea mai importanta sarbatoare a crestinatatii

Publicat: 10 apr. 2015
1

@ In aceasta noapte, crestinii ortodocsi sarbatoresc Invierea Domnului, cea mai importanta sarbatoare a crestinismului @ Aceasta perioada este si una plina de traditii si obiceiruri in intreaga tara

Crestinii de pretutindeni sarbatoresc in aceste zile Sfintele Sarbatori Pascale, zi dedicate Invierii Domnului Iisus Hristos. Sarbatoarea Invierii Domnului este poate cea mai importanta dintre toate sarbatorile de peste an, fiind si cel de-al doilea praznic imparatesc cu data schimbatoare, primul fiind Duminica Floriilor. Sarbatoarea este importanta si pentru ca intreg ciclul de sarbatori dintr-un an bisericesc depinde de Sfintele Pasti.

Cuvantul Pasti este unul de origine evreiasca si inseamna trecere. Evreii tineau aceasta sarbatoare in amintirea trecerii prin Marea Rosie si a eliberarii lor din robia Egiptului si care coincidea cu prima luna plina de dupa echinoctiul de primavara. Termenul de Pasti a trecut in vocabularul crestin pentru ca patimile, moartea si invierea Domnului au coincis cu Pastile evreilor din anul 33. Data Pastilor depinde de doua fenomene naturale: unul cu data fixa, legat de miscarea soarelui pe bolta cereasca, respectiv echinoctiul de primavara si unul cu data schimbatoare, legat de miscarea de rotatie a lunii in jurul pamantului.

Dintotdeauna, sarbatoarea a creat disensiuni legate de data intre Biserica Ortodoxa si cea Catolica. Bisericile ortodoxe care au adoptat reforma calendaristica serbeaza Pastile intre 4 aprilie, data considerata cea mai timpurie, si 8 mai, data care este considerata cea mai tarzie, iar cele de stil vechi serbeaza intre 23 martie si 25 aprilie. Tot de aici provine si marea diferenta din unii ani intre data Pastilor ortodox si a celui catolic. In noaptea de Inviere, credinciosii sunt incurajati sa mearga la biserica si sa ia lumina. Ei trebuie sa aduca de acasa o lumanare, pe care o vor aprinde de la cea pe care o scoate parintele din altar. Lumina este simbolul Invierii, iar cele mai multe familii pastreaza restul de lumanare ramasa nearsa dupa slujba si o aprind in cursul anului in cazul in care au un mare necaz. La sfarsitul slujbei de Inviere, preotul imparte tuturor Sfintele Pasti si ii impartaseste pe cei mici.
Adauga un comentariu