Actualitate

Investitiile de pe Bahlui se crapa sub ochii iesenilor – FOTO

Publicat: 24 mai 2015

@ Un proiect de zeci de milioane de lei se duce pe Apa Sambetei @ Deteriorarea lucrarilor receptionate de doi ani nu se mai opreste @ Responsabilii proiectului spun ca reparatiile vor continua, lucrarea fiind in garantie

la Iasi, majoritatea santierelor finantate cu fonduri europene intra in reparatii imediat dupa receptie. De la aceasta cutuma se pare ca nu puteau face exceptie investitiile de zeci de milioane de lei facute de-a lungul zonei in care Bahluiul tranziteaza Iasul. In aceeasi situatie se gasesc si lucrarile de pe Splai Bahlui. Dupa ce au fost receptionate in decembrie 2013, lucrarile de regularizare au inceput sa se autodistruga. Ultimele probleme legate de calitatea lucrarilor de pe cursul Bahluiului faceau referire la fisurarea placilor de beton de pe malul apei pe tronsonul dintre Podul de Piatra si zona Podu Ros. In ultima perioada, crapaturile au aparut tot mai des si pe zone mai extinse. La finele saptamanii trecute, problema a devenit tot mai vizibila, fiind facute chiar si verificari cu privire la modul in care se comporta lucrarile de pe Bahlui. „Acum «lipesc» dalele pe malul Bahluiului ca sunt crapate cam toate. Par sa se apropie de final, dar sunt crapate cred ca in jur de 75% din ele”, a atras atentia ieseanul Lucian Ifrim.

Reprezentantii de la Administratia Bazinala Apa Prut spun ca lucrarile cu o valoare de 31 de milioane de lei, efectuate timp de trei ani de bucurestenii de la SC Dimar SRL, ar fi inca in garantie, fiind supravegheate si reparate dupa solutii date de proiectanti. „Obiectivul de investitie «Regularizare rau Bahlui in Municipiul Iasi» este in perioada de garantie. Astfel, acesta este monitorizat de firma de consultanta, si in cazul aparitiei unor noi deficiente acestea se remediaza de constructorul lucrarilor. Microfisurile aparute pot aparea la astfel de tipuri de placi rezemate pe un taluz realizat prin compactarea unor soluri eterogene, cu caracteristici fizico-mecanice foarte diferite. Aceste fisuri nu pun in pericol stabilitatea sau functionalitatea lucrarii. Se urmareste comportarea lor in timp, iar atunci cand este necesar sunt tratate printr-un procedeu specific, utilizand un produs de ultima generatie, folosit la recomandarea proiectantului lucrarii”, a raspuns Dan Buruiana, reprezentantul Administratiei Bazinale Apa Prut.
Proiectul de regularizare a Bahluiului are trei etape, ultimele doua finantari necesare fiind estimate la 65 milioane de euro. Proiectul „Lucrari pentru reducerea riscului la inundatii in bazinul hidrografic Prut-Barlad” are 80 la suta finantare europeana prin Programul Operational Mediu – Axa 5 Prevenirea Inundatiilor, iar 20 la suta este finantare asigurata de Ministerul Mediului si Padurilor.
Adauga un comentariu