National

INVAZIE de legume straine din cauza Rusiei

Publicat: 12 aug. 2014
1
Rosiile romanesti se strica pentru ca nu mai au loc pe rafturi din cauza produselor de import, spun producatorii locali.
Odata ce Rusia a impus, joi, embargouri pentru importurile de legume si fructe din Uniunea Europeana, acestea au inceput sa invadeze piata romaneasca, scotandu-i din joc pe producatorii autohtoni.
Cum legumele din strainatate sunt mai ieftine decat cele locale, marfa fermierilor ramane nevanduta, iar in lipsa unor spatii de depozitare se strica.
Citeste si: Ce nu stiai despre fasolea verde
„Nu ne comparam cu niciun stat din Uniunea Europeana din punct de vedere al taxelor. Daca noi platim 24% TVA pentru seminte, in Polonia taxa este de numai 6%. Iar subventiile pe care le primesc la hectar sunt de doua ori mai mari, pentru ca, pe langa ceea ce primesc de la Uniunea Europeana, ii ajuta si statul”, ne-a explicat Mircea Croitoru, directorul executiv al societatii agricole „Legume-fructe Matca”. Polonezii erau principalii furnizori de legume pentru piata din Rusia. In urma embargoului impus joi de rusi isi cauta alte piete de desfacere, printre care va fi, cel mai probabil, si Romania. Lipsiti de spatii de stocare, agricultorii locali nu pot nici macar sa pastreze marfa pentru a o vinde cand se iveste o oportunitate. „Suntem asociati si am facut tot posibilul ca sa ne vindem marfa. Statul a promis ca ne face spatii de stocare ca sa o putem pastra, dar nimic. Avem probleme in special cu rosiile, care sunt tare perisabile”, a mai spus Croitoru.Adauga un comentariu