Actualitate

Invatati copiii despre masturbare de la 5 ani

Publicat: 27 aug. 2009
1

Afisat 17.44

Organizatia economica, sociala si culturala a Natiunilor Unite (UNESCO) recomanda educarea sexuala a copiilor, incepand cu varsta de cinci ani, inclusiv in ceea ce priveste informarea despre masturbare si despre violenta intre sexe.

Raportul de 98 de pagini elaborat de forul international pe aceasta tema in luna iunie a acestui an sustine un plan universal pentru a le oferi copiilor cu varste intre 5 si 18 ani „o abordare informata asupra activitatii sexuale si a relatiilor”. De asemenea, raportul considera educatia cu privire la virusul HIV esentiala pentru „toti tinerii”.

Desi Natiunile Unite insista pe ideea ca aceasta programa a fost adaptata la cerintele varstei, membrii societatii civile din intreaga lume au inceput deja sa critice acest demers. Acestia motiveaza prin faptul ca micutii ar fi expusi prea devreme la informatii despre acest subiect dar si ca in aceste lectii exista termeni pe care ei nici macar nu au cum sa-i inteleaga.

„La acea varsta copiii ar trebui sa invete despre cum se numesc anumite parti ale corpului lor si, cu siguranta, nu despre masturbare”, a declarat, indignata, Michelle Turner, presedintele organizatiei „Cetateni pentru o Programa Responsabila”.

Raportul UNESCO, numit „Recomandari Internationale pentru Educatia Sexuala”, separa copiii in patru grupe de varsta: de la 5 la 8 ani, de la 9 la 12 ani, de la 12 la 15 ani si de la 15 la 18 ani.

Conform acestui material, copiii aflati in prima grupa de varsta, intre 5 si 8 ani, vor afla ca „atingerea si frecarea organelor genitale se numeste masturbare” dar si ca atunci „cand iti atingi partile intime, poti simti placere”. La varsta de 9 ani, elevii vor invata despre „efectele pozitive si negative ale afrodisiacelor” in timp ce la 12 ani vor afla motivele pentru care se face un avort. In ultima grupa de varsta, la 15 ani, copiii vor fi deja sfatuiti sa promoveze dreptul si accesibilitatea la avorturile legale.

„Sunt curioasa cum vor reusi sa explice unui copil de cinci ani notiuni despre rolul sexelor, stereotipuri in ceea ce priveste rolul sexelor si violenta bazata pe diferentele de sex”, a declarat dr. Jennifer Hartstein, o psihiatra specializata in domeniul pediatric, din New York.

UNESCO nu se lasa insa impresionata de opozitia sau neincrederea specialistilor: „Intr-o lume afectata de HIV si SIDA, este un imperativ sa oferim copiilor si tinerilor cunostintele, aptitudinile si valorile necesare pentru intelegerea si luarea unor decizii corecte”.
Adauga un comentariu