Actualitate

Invatamantul iesean va fi blocat timp de doua ore

Publicat: 25 oct. 2005
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:64000;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Maine, intre orele 11.00 si 13.00, cadrele didactice vor refuza sa intre la ore in semn de protest fata de subfinantarea sistemului de invatamant •Liderii Federatiei Sindicatelor din Invatamant Spiru Haret, Federatia Sindicatelor Libere din invatamant (FSLI) si Federatia Nationala Sindicala „Alma Mater” au stabilit deja planul de actiuni sindicale in vederea obtinerii unei finantari de cel putin 6 la suta din PIB

Maine, timp de doua ore, invatamantul iesean va fi paralizat de o greva de avertisment. Intre orele 11.00 si 13.00 cadrele didactice vor refuza sa intre la ore in semn de protest fata de subfinantarea sistemului de invatamant. Teoretic, toti profesorii ar trebui sa participe la greva de avertisment, insa acestia nu pot fi obligati in cazul in care refuza forma de protest initiata de sindicalisti. Liderii Federatiei Sindicatelor din Invatamant Spiru Haret, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) si Federatia Nationala Sindicala Alma Mater au stabilit deja planul de actiuni sindicale in vederea obtinerii unei finantari de cel putin sase la suta din PIB. „Pana acum, guvernantii nostri nu au dat nici un semn de rezolvare a situatiei dramatice in care se afla invatamantul romanesc. Daca nici cu greva de avertisment nu rezolvam nimic, vom participa la sedintele Comisiilor de Invatamant si Buget-finante, iar concomitent va fi pichetat Parlamentul cu cel putin 300 de participanti. Planul nostru de actiune mai prevede si o greva de o zi”, a declarat Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Invatamant Spiru Haret. Chiar daca pe 13 octombrie toate prefecturile au fost pichetate de catre sindicalistii din invatamant, acestia nu au obtinut nimic si, din acesta cauza, seria protestelor va continua pana la declansarea grevei generale.

Revendicarile

In plan local, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) sustin ca ar fi fost de preferat o alta solutie pentru rezolvarea problemelor din invatamant, nu o greva de avertisment. „Ca reprezentant al unei institutii as fi preferat o alta solutie pentru rezolvarea problemelor. Insa, ca profesor, nu pot sa nu constat ca exista o subfinantare a sistemului. Sunt de acord cu una dintre revendicarile sindicalistilor conform careia titularizarea trebuie sa fie mentinuta in invatamant si nu pe post”, a declarat Camelia Gavrila, inspector general al ISJ. Reamintim ca sindicalistii solicita Guvernului, Parlamentului si intregii clase politice din Romania alocarea prin Legea bugetului de stat pe anul 2006 a unui procent de sase la suta din PIB de la bugetul de stat pentru invatamant, elaborarea proiectului Legii salarizarii in sistemul bugetar prin care salariile personalului din invatamant sa se dubleze pana la data de 1 ianuarie 2007 si aprobarea acestuia in Parlamentul Romaniei. Cele trei organizatii mai cer negocierea strategiei de descentralizare a invatamantului preuniversitar cu federatiile sindicale reprezentative din invatamant si legiferarea proiectului negociat numai in conditiile alocarii a sase la suta din PIB de la bugetul de stat pentru invatamant, dar si mentinerea titularizarii in invatamant. Acordarea premiului lunar de doi la suta si a celorlalte premii si acordarea tichetelor de masa si a unui fond de carte de specialitate sunt alte cerinte ale angajatilor din invatamant.
Marilena ROJNITA
Adauga un comentariu