Eveniment-Social

Interese de grup din AVAS duc Fortus SA spre faliment

Publicat: 04 apr. 2008
1

• Existand chiar si suspiciuni de coruptie, deputatul democrat-liberal Petru Movila solicita desemnarea unei comisii de ancheta parlamentara care sa stabileasca daca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a urmarit modul in care a fost derulat contractul de privatizare a Fortus SA • „In AVAS sunt interese de grup, interese private. AVAS nu este de capul ei, este o institutie subordonata Guvernului. Avem si colegi parlamentari care au vizitat Fortus si au facut diverse promisiuni. Nimic nu s-a intamplat insa”, a declarat parlamentarul PD-L

Un tun de cateva sute milioane Euro, care ar insemna raderea de pe fata pamantului a fostului Combinat de Utilaj Greu (CUG), ar putea fi oprit in ultimul ceas. Ieri, deputatul democrat-liberal Petru Movila a solicitat public, in cadrul unei conferinte de presa, ca in cazul privatizarii Fortus SA sa se faca lumina, macar la cinci ani de la semnarea contractului prin care firma MetalImportExport a preluat uzina, evaluata la aproximativ 300 milioane Euro. Culmea, de pe urma privatizarii statul roman nu a incasat nici macar 700 mii Euro. „Voi propune, la fel ca si in cazul privatizarii Antibiotice SA, alcatuirea unei comisii de ancheta parlamentara care sa evalueze activitatea AVAS. Trebuie sa vedem cum a urmarit AVAS activitatea post-privatizare”, a spus ieri Petru Movila. Acesta mai sustine ca, in cele din urma, daca se va constata ca AVAS sau anumiti functionari ai institutiei nu si-au facut treaba, prejudiciul creat statului ar putea fi recuperat.

„Acesti bani se pot recupera. N-ar fi prima data cand un angajat al statului ar plati pentru faptele sale”, a mai precizat Movila. Pe de alta parte, contractul cu MetalImportExport putea fi reziliat inca din urma cu mai multi ani, cand s-a constatat ca investitorul nu face investitiile asumate prin contractul de privatizare. Insa, la fiecare termen, AVAS a semnat conventii de esalonare a platilor pe care MetalImportExport trebuia sa le faca. Asa s-a ajuns in situatia in care la 5 ani de la privatizare, MetalImportExport a fost iertata de investitii in valoare totala de peste 11 milioane Euro. Miza este imensa, in cazul falimentului fostul CUG va fi vandut pe bucati, iar dupa recuperarea datoriilor, MetalImportExport ar mai avea de impartit peste 200 milioane Euro. „Fortus se intinde pe o suprafata de 150 hectare, intr-o zona dotata cu utilitati si cu o infrastructura de drumuri gata pusa la punct. Este o zona buna pentru constructia de supermarketuri sau de locuinte”, a mai spus Movila. Acesta si-a directionat atacurile si catre Guvern, in subordinea caruia se afla AVAS, dar si catre diversi oameni politici. „In AVAS sunt interese de grup, interese private. AVAS nu este de capul ei, este o institutie subordonata Guvernului. Avem si colegi parlamentari care au vizitat Fortus si au facut diverse promisiuni. Nimic nu s-a intamplat insa”, a declarat parlamentarul PD-L.
Comentarii
Adauga un comentariu