Actualitate

„Inspectoratele Scolare sunt institutii toxice, comuniste si corupte”. Reactia sefei ISJ, Camelia Gavrila – FOTO

Publicat: 10 feb. 2016
1

@ Inspectoratul Scolar Judetean Iasi este la un pas de disparitie! @ Totul dupa ce, ieri, propunerea legislativa care propune desfiintarea acestor entitati din tara a fost adoptata tacit de Camera Deputatilor @ Documentul este sustinut de reprezentantii sistemului de invatamant care considera ca inspectoratele scolare sunt „institutii toxice, comuniste si corupte” @ In acest context, atat actualul sef al ISJ Iasi, prof. dr. Camelia Gavrila, cat si liderul celui mai important sindicat din invatamantul preuniversitar judetean, prof. Laviniu Lacusta, au avut pozitii extrem de interesante pe aceasta tema 

Propunerea legislativa care vizeaza desfiintarea inspectoratelor scolare a fost adoptata, ieri, tacit de Camera Deputatilor. Documentul este sustinut de reprezentantii sistemului de invatamant preuniversitar, care considera ca inspectoratele scolare sunt „institutii toxice, comuniste si corupte”. Initiatorul proiectului este deputatul de Alba, Cornel Comsa. In viziunea acestuia, administratia locala, care detine deja terenurile si cladirile in care functioneaza scolile si alte institutii de invatatamant, ar urma sa preia si atributiile de administrare, in baza resurselor proprii si a finantarilor de la minister. Directorii ar urma sa fie numiti direct de catre consiliul de conducere al scolii, iar concursurile de ocupare a posturilor didactice s-ar organiza in cadrul unitatii de invatamant.

Citeste si: Inspectoratele scolare, desfiintate. Legea a fost adoptata tacit

Sefa ISJ: „O astfel de decizie ar fi suficient de controversata”

In acest context, atat actualul sef al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Iasi, prof. dr. Camelia Gavrila, cat si liderul celui mai important sindicat din invatamantul preuniversitar judetean – Uniunea Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP), prof. Laviniu Lacusta, au avut pozitii extrem de interesante pe aceasta tema.

Citeste si: Laviniu Lacusta: „Toate Consiliile de Administratie din scoli si licee functioneaza ilegal” – VIDEO

„Desfiintarea inspectoratelor scolare judetene este la acest moment o ipoteza, Camera decizionala din Parlament fiind Senatul, unde cu siguranta vor fi dezbateri si clarificari. Consideram ca o astfel de decizie ar fi suficient de controversata, chiar daca pare sa fie un pas in sensul modernizarii acestei institutii si al respectarii principiului descentralizarii, incercand sa aproprie scoala de comunitate. Sunt insa eludate multiple activitati derulate in mod curent de inspectorate, printre care gestionarea bazelor de date, consilierea cadrelor didactice, organizarea si monitorizarea evaluarilor scolare sau examene nationale, distributia manualelor scolare, organizarea consfatuirilor pe discipline, prelucrari si recomandari curriculare, management educational, alocarea si distribuirea burselor de diferite tipuri, a programelor educationale de sprijin, organizarea si reconfigurarea retelei scoalare, organizarea examenelor nationale pentru elevi si profesori, consilierea scolilor in privinta aspectelor juridice, administrative, manageriale. Toate acestea necesita o cunoastere profunda a sistemului si o evaluare globala, o imagine de ansamblu, fara de care nu pot fi luate decizii, nu se pot concepe strategii educationale valide la nivel judetean si nu se pot derula programe educationale majore. Dar dezbaterile, reconfigurarile, incercarea de eficientizare a activitatii, debirocratizarea sunt necesare si firesti cand specialistii din educatie, pedagogii, profesorii, societatea intreaga solicita o reforma autentica a sistemului, o abordare sistemica a schimbarilor din domeniul educatiei. Prin dezbateri si solutii diverse, nicicum prin aprobari… tacite!”, a reliefat prof. dr. Gavrila. 

„Descentralizarea, pana acum, in educatie a fost un proces cu deficiente”

Mai departe, prof. Laviniu Lacusta – liderul USLIP considera ca, momentan, tocmai din cauza faptului ca procesul de descentralizare in educatia romaneasca a avut numeroase sincope si a pus numeroase problemele, inspectoratele scolare nu ar trebui desfiintate deocamdata. „In contextul in care vorbim de un sistem educational in care descentralizarea s-a demonstrat a fi, cel putin pana la momentul actual, un proces cu foarte multe deficiente. Totul, coroborat si cu titularizarea in sistem consideram ca, cel putin pentru moment, inspectoratele scolare au utilitatea lor! In opinia noastra, insa, accentul ar trebui pus pe indrumare si monitorizare a inspectoratului, si nu pe control. Aici, autoritatile unitatilor de invatamant ar trebui sa-si asume mai multa responsabilitate in luarea anumitor decizii”, considera si prof. Lacusta.

VEZI AICI OPINA COMPLETA A SEFEI ISJ, PROF. DR. CAMELIA GAVRILA LEGATA DE DESFIINTAREA INSPECTORATELOR SCOLARE JUDETENE
Comentarii
 • Mi se pare o decizie justa o groaza de inspectori inutili platiti din banul public in frunte cu madam Gavrila freaca menta la munca putori incompetente cata cu huzurul pe banii fraerilor

 • Ea e mama lor.
  Ce Patrata s-a facut de cand e sefa! Ce casoi, masina are. Mama parazitilor, bugetari.
  Si le mai spune profesorilor din licee cu elevi nesimtiti, prost crescuti ca nu stiu sa stapaneasca elevul!

 • Singurul mod de angajare fara coruptie este examenul de titularizare. Daca se da examen local nu intra decat cei afiliati la sistemul PCR(Pile-Ciubuc-Rude).

 • Aceasta femeie ESTE PROMOTOARE notelor umflate la BAC pentru elevii de la Negruzzi. Cei de la Negruzii se pretau sa FURE si la SANITARII PRICEPUTI!!!!! Acum cca 6 ani i-au FURAT pe cei de la Al. I. Cuza ori de la Miron Costin. Negruzzi exceleaza doar d.p.d.v.d. al potentialului economic al parintilor. De mult Racovita, Sadoveanu (National) sunt peste Negruzzi, vine FRUMOS din urma Miron Costin, pacat ca Gavrile le „da la picioare”

  • Ba nene, nu fi prost… Băiatul meu e la Negruzzi, nu ni s-au cerut un ban in 4 ani, nu se cere pregătire plătită. Profesorii lucrează gratis cu copii pentru BAC, e în clasa a xii-a si deja se pregătesc intens pentru examene. Cinste liceului Negruzzi! Mulțumesc domnilor profesori, în special domnului Baghiu Ciprian si doamnei de fizica… Doamna in vârstă, foarte valoroasă, să mă ierte pentru lapsus. Mulțumiri și doamnei director Rotundu Elvira!

 • Cea mai inteleapta masura de dupa revolutie. Ce faci cantaret de PAscani, cel mai arogant inspector, care protejezi, pe directoarea de PAscani. Sper sa devini profesor fara titulatura de diploma furata. Iar Cameluta, mai asteapta, va fi deputata PDL, PNL , pardon PSD nechita. Poate isi termina si ea aroganta de dama de camelii.
  Sper sa se rezolve cu acesti impostori numiti inspectori de doi lei.

 • Inspectoratele trebuie desfiintate, foarte de acord! Sunt pline de nulități corupte, de inspectori care au fentat gradul i, susținând teze de doctorat mnncite de alții și susținute la universități corupți,.

Adauga un comentariu