National

Inspectia Judiciara o controleaza pe Livia Stanciu?

Publicat: 08 iun. 2016
1

Declaratia Liviei Stanciu, Presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie care a comentat votul de la alegerile locale pune in lumina o viziune contorsionata asupra aplicarii legilor si, intr-un cadru mai larg, a democratiei. Faptul ca au castigat functii de primar candidati cu probleme in curs in fata Justitiei a starnit mania sefei ICCJ.

,,Mie nu mi se pare o normalitate sa fie votati astfel de oameni, chiar daca opereaza prezumtia de nevinovatie in ceea ce ii priveste, pana la momentul pronuntarii unei hotarari de condamnare. Stiti foarte bine care a fost punctul meu de vedere in ceea ce priveste si pe cei condamnati la pedeapsa cu suspendare conditionata, cum era inainte, sau suspendarea sub supraveghere. Imi mentin acelati punct de vedere”, a spus Livia Stanciu dupa ce a iesit de la  sedinta de plen a CSM din 7 iunie.

Livia Stanciu transmite in spatiul public un blam alegatorilor, zecilor de mii de cetateni care au votat candidati care i se par indezirabili magistratului de la instanta suprema. Dat fiind ca votul este legat de convingeri si optiuni politice, libere de constrangeri, dupa precedentul anchetelor sumare de la referendum, oamenii care au votat in cabine, cu pastrarea secretului, se pot teme de consecinte, ei fiind in afara ,,normalitatii”, dupa opinia Liviei Stanciu. 

Sefa ICCJ pune totodata explicit intre paranteze dreptul de a fi ales al cetatenilor care nu au restrangeri ale drepturilor garantate de Constitutie. Mai grav, Livia Stanciu da o interpretare sumara si periculoasa prezumtiei de nevinovatie, devenita in cazurile concrete vizate ale primarilor alesi, prezumtie de vinovatie. Cum vor decurge in continuare in Justitie procesele si procedurile primarilor deja alesi  carora Livia Stanciu aproape ca le-a invalidat mandatul dat de alegatori?

Parlamentari, oameni politici, analisti  ingrijorati de declaratiile Liviei Stanciu, de consecintele acestora, care deschid cale spre solutii arbitrare in Justitie, au considerat ca se impune demisia din functia de Presedinte al ICCJ. Inspectia Judiciara si CSM nu au comunicat daca s-au autosesizat fata de declaratiile Liviei Stanciu, care pot aduce atingere prestigiului sistemului judiciar in ansamblu, sa nasca suspiciuni asupra solutiilor date in cauzele instrumentate de procurori si aflate in instante.
Articol preluat de pe jurnalul.ro
Adauga un comentariu