Eveniment-Social

Inovatia nemarginita a elevilor ieseni va fi dusa mai departe prin intermediul unui proiect de finantare extraordinar

Publicat: 10 oct. 2016
1
Miercuri, 12 octombrie 2016, incepe editia 2016-2017 a Fondului Stiintescu, cel mai amplu program de revitalizare a pasiunii pentru domeniile STEM, in randul elevilor ieseni. Anul trecut au fost finantate 10 proiecte de explorare in stiinte, robotica sau meteorologie, iar intalnirea cu initiatorii lor, finantatorii editiei precedente si sponsorii actuali incepe la ora 15:00, in Biblioteca Judeteana Gheorghe Asachi„.

Citeste si: Doi elevi ieseni vor reprezenta Romania la o olimpiada de stiinta internationala

Fondul Stiintescu este un program coordonat de Fundatia Comunitara Iasi prin care sunt finantate proiecte care revitalizeaza pasiunea pentru stiinte exacte, in mediul scolar. In 2015 au demarat 10 astfel de proiecte educationale, selectate prin concurs. Fiecare dintre ele a urmat propriul calendar, cu siruri de activitati care au apropiat elevii de stiintele exacte, prin joaca, spectacole stiintifice, experimente si cluburi de robotica. 3.780 de elevi au participat activ la aceste activitati. In proces, s-au implicat elevi, studenti, profesori, cercetatori, muzeografi, tineri pasionati de stiinte si organizatii nonguvernamentale. Elevii s-au desprins de tiparele gandirii reproductive si au patruns aparatul stiintelor exacte dincolo de memorarea mecanica si exersarea algoritmilor. Iesenii pasionati de domeniile STEM au petrecut 3.682 de ore deruland activati voluntare, ca pustii din oras sa se apropie de stiinte prin joaca si experiment.
Rapoartele elaborate de Initiativa pentru Inovatie a Uniunii Europene estimeaza ca pana in 2025 vor fi 3.7 milioane de noi locuri de munca pentru persoane cu studii superioare in domeniul tehnic. Totusi, rata de absorbtie a tinerilor in facultatile de profil real din tara este in continua scadere. 68% dintre adolescenti urmau studiile superioare in domeniul tehnic in 1990 si doar 25% in 2011. Dinamica slaba a sectorului tehnologic in Romania, comparativ cu media internationala, se coreleaza cu dezinteresul elevilor pentru stiinte, in ciclul de educatie preuniversitar.
Prin noua editie a Fondului Stiintescu, al carui fond total de finantare granturi se ridica la valoarea de 120.000 lei, comunitatea iesenilor pasionati de stiinte duce mai departe revolutia lenta inceputa anul trecut, cand a fost reactivat capitalul de inovatie iesean.



Adauga un comentariu