Local

Infrastructura de irigatii din Iasi va fi refacuta din temelii

Publicat: 12 aug. 2016
1

In ultimele zile, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat Programul National de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigatii din România. Acest proiect prevede alocarea unor sume de bani pentru refacerea obiectivelor din unele zone ale tari, care includ si cateva din judetul Iasi. De exemplu, Ministerul Agriculturii are in vedere si amenajarea de irigatii in zona Tabara- Trifesti- Sculeni, proiect amenajat pe o suprafata de 17.258 hectare. Conform Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, au fost propuse pentru reabilitare statia de pompare de baza SPA Tabara si SPA Solonet.

Pe langa acestea, vor mai fi reabilitate statia de repompare SRP 1, dar si 33 de statii de pompare. In calcul au mai intrat si urmatoarele canale de aductiune: canalul de aductiune Nord Solonet, canalul de aductiune Sud Solonet, canalul de aductiune 1 C Lunca, canalul de aductiune 2C Lunca si canalul de aductiune 3C Lunca. Lungimea totala a acestor canale de aductiune este de 21.138 metri liniari. In plus, vor mai fi reabilitate si 30 de constructii hidrotehnice. In calcul a intrat un stavilar, 11 podete si 18 clapeti. In privinta amenajarii de irigatii Tiganasi-Perieni, amenajata pe o suprafata de 3.368 hectare, au fost propuse pentru reabilitare statia de pompare de baza SPA Tiganasi, dar si doua statii de repompare, respectiv SRP 1 si SRP 2.

In ceea ce priveste amenajarea de irigatii Sculeni- Tutora- Gorban, amenajata pe o suprafta de 21.009 hectare, vor fi reabilitate alte obiective. In calcul au intrat statia de pompare de baza SPA Moreni, canalele de aductiune: CA1 Nord pe o lungime de 840 metri liniari si CA1 Moreni pe o lungime de 3.200 metri liniari. In vedere a mai intrat si reabilitarea unor constructii hidrotehnice. Proiectul prevede reabilitarea a sapte stavile si a trei podete. Perioada de implementare a Programului National de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigatii din România este 2016 – 2020. Programul prevede amenajarea a 40 de sisteme din intreaga tara, insa nu a fost avansata deocamdata nicio suma.
Comentarii
Adauga un comentariu