@ Ultimele controale facute in cazul blocului din strada Vascauteanu au scos la iveala detalii socante @ Mirosul de gaz a pus iarasi stapanire pe zona respectiva, imediat ce E.ON a facut o serie de verificari @ Se pare ca instalatia invechita, gradul ridicat de uzura si verificarile superficiale ar fi dus la aceasta tragedie @ Toti locatarii au fost evacuati si cazati pe cheltuiala E.ON Romania si urmeaza ca autoritatile sa gaseasca vinovatii
Informatii noi ies la iveala despre tragedia din Copou, care a dus la o explozie puternica intr-un bloc de locuinte, soldata cu moartea a doua persoane si ranirea altor 11. Dupa ce au fost realizate nenumarate cercetari si analize pe strada Vascauteanu, la aproximativ 36 de ore dupa producerea incidentului, echipele E.ON Gaz au facut o testare a instalatiei de distributie a gazelor naturale. Testarile la instalatii au fost realizate in cursul diminetii de miercuri, cand a fost redeschise conductele pentru circularea gazului. La doar cateva minute dupa ce a fost repornita distributia, un miros puternic de gaz a fost simtit de locuitorii in zona. Conform locuitorilor din strada Vascauteanu, mirosul de gaz s-a simtit inclusiv la distante de cateva sute de metri de la blocul C2 din strada Vascauteanu nr 8.
„In dimineata asta (ieri – n .r.) au venit instalatori de la E.ON sa dea drumul la gaz ca sa verifice ce s-a intamplat. Se simtea mirosul de gaz si la 100 – 200 de metri de blocul C2, mirosul era destul de puternic. Din ce am inteles ca se vorbea pe aici, inca mai erau scapari de gaz si le este frica sa reia furnizarea la toata lumea”, a spus un locuitor din strada Vascauteanu.
Conform unor surse, motivul principal al acestor scapari de gaze sta in vechimea instalatiilor si gradul ridicat de uzura al acestora. Se pare ca scurgerile nu au fost inregistrate intr-un singur loc, ci conductele din zona respectiva sunt intr-o stare avansata de degradare, ceea ce face ca intreaga retea sa fie nesigura pentru locuitorii din zona. Practic, pana la acest moment, toate informatiile duc catre o concluzie socanta: de vina pentru aceasta explozie este chiar instalatia veche a celor de la E.ON.
Un aspect important care confirma tot mai mult aceasta ipoteza este ca E.ON Romania s-a aratat mai binevoitoare ca niciodata cu locatarii blocului C2 afectati de explozia din data de 1 august. Contrar modului de a se comporta pana acum cu clientii din Romania, reprezentantii companiei germane au sarit imediat in ajutorul locatarilor, oferindu-le cazare si cele necesare in aceasta perioada de criza. Totul pe banii companiei germane.
Se cer documentele referitoare la ultimele verificari
O comisie formata din reprezentanti ai Parchetului, ISU, IPJ, Inspectoratul de Stat în Constructii, Primaria Municipiului Iasi, E.ON Gaz, au cercetat împrejurarile în care s-a produs evenimentul. In momentul de fata, nimeni nu poate spune exact ce s-a intamplat in Copou. Cert este faptul ca a fost o explozie a unei acumulari de gaz, insa nu se stie de unde a provenit substanta inflamabila. Oamenii au mai povestit faptul ca, in urma cu cateva zile se simtea un miros suspect, atat la subsolul blocului, cat si pe casa scarii. Cu mai bine de o saptamana in urma, la subsolul blocului a fost imprastiata otrava pentru sobolani. Cateva lesuri ar fi emanat un miros greoi, miros ce a acoperit perfect mirosul de gaz.
Reprezentantii Grupului Asociatiilor de Proprietari si Locatari (AGAPL) din Iasi au atras atuntia ca, dupa ce E.ON a concesionat transportul, distributia si furnizarea gazelor la Iasi, prin lege este obligatorie verificarea instalatiilor la doi ani si ca instalatiile de centrale termice individuale trebuiesc prevazute cu electroventile care opresc gazele daca senzorii ( mirositorii electronici) observa prezenta gazelor in incaperi.
„E.ON sa prezinte certificatul de verificare a etanseitatii conductelor din bloc, atestatele personalului sau a organizatiilor care au facut controlul etanseitatii in termen in blocul cu explozia. E.ON sa prezinte actele de atestare ANRE a firmei care a facut controlul etanseitatii si daca actele de mai sus sunt in regula, sa se prezinte cum a reglementat ANRE protectia blocurilor contra exploziilor”, au precizat reprezentantii Grupului Asociatiilor de Proprietari si Locatari (AGAPL) din Iasi.
Blocul a fost evacuat si urmeaza sa fie expertizat
Conform reprezentantilor ISUJ Iasi, interventia pentru lichidarea incendiului a durat aproximativ 3 ore, fiind îngreunata de urmatoarele circumstante: prabusirea planseului peste materialele combustibile depozitate în boxele din subsol si existenta unei cantitati mari de fum degajat. Echipele E.ON s-au perindat in zona, cautand eventuale scurgeri de gaz. Politistii criminalisti au ridicat probe ce urmeaza a fi examinate, iar inspectori de la Inspectoratul de Stat in Constructii au analizat si ei imobilul grav avariat. Acestia au precizat ca in urmatoarea perioada blocul nu va fi locuibil, deoarece exista in continuare pericole.
De asemenea, au mentionat ca structura de rezistenta a blocului a fost afectata serios, iar planseul dintre subsol si parter este distrus in proportie de 70 la suta. Ancheta continua si este derulata de catre mai multe institutii competente. Totodata, a fost deschis un dosar penal pentru distrugere si ucidere din culpa.
Iarasi prostii ! Dupa idioteniile unor ” comentatori” care, fara sa aiba date, acuzau o centrala de apartament, acum aceeasi prostie o spun si reprezentantii asociatiilor de locatari. Desteptilor, ca sa sariti in aer va ajunge un aragaz, daca sunteti cascati! Ce treaba are centrala termica cu acumularea masiva de gaze la subsol, in boxe…Are cineva, in blocul cu pricina, centrala termica la subsol? Inca o data, dativaiurea vina pe centrale, acestea sunt construite cu respectarea tuturor normelor de protectie, cu exceptia uneia: PROSTIA utilizatorilor!
Bai Hasbe, se pare ca asa trebuie sa ti se adreseze cineva.
Citeste Legea 123/20012 si dupa aia vorbesti.
Conform legislatiei in vigoare “Verificarea se face o dată la doi ani, iar revizia o dată la zece ani, în baza unui contract de prestări servicii, de către firme autorizate în acest sens de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
In cazul asta:
In primul rand trebuie verificata retea de distributie a gazului in Iasi pentru a vedea cati ani are si daca nu are depasita „DURATA DE VIATA A INSTALATIEI DE DISTRIBUTIE A GAZULUI IN ZONA COPOU”
De asemenea citeste Ordinul ANRE 179/2015 si HG 2139/2004 si dupa aia fa comentarii.
Eu nu-mi permit sa fac comentarii in afara legii ca pot raspunde pentru ele.
daca eon lucreaza cu firmele lui marius bodea si cu ramasitile lui fenechiu tehnorom si qmatrix ce pretentii sa ai…colectiv 2 3 poate 4
E-on nu a schimbat nici o teava, nici un cablu electric de cand a pus mana pe o parte din industria energetica romaneasca. In afara sa mulga de bani acest sector si sa duca banii in afara, nu a facut nici un fel de investitii in sistemul de distributie sau productie. Totul functioneaza cu cablurile si conductele vechi de 50-60 ani, montate pe vremea lui Ceausescu.
Cand se mai schimba tevile de gaz sau cablurile electrice intr-un bloc totul se face pe cheltuiala locatarilor.
Am vrut sa imi pun tablou electric cu citire la distanta, pentru ca nu sunt acasa cand se face citirea contorului si la E-on mi s-au pus atatea conditii, contra unei sume de peste 1000 lei numai taxele lor, ca practic nici nu ai cum sa le indeplinesti si risti sa te debranseze pe banii tai si sa uite ca te-au debransat vreo luna de zile, timp in care stai fara curent, ca nu ai voie sa umbli tu la bransament, chiar daca esti in casa la tine.
Traiasca PSD si PSD din ANRE, PSD din E-on,PSD din OPC.
Noi,cu platitul.