Eveniment-Social

Infirmierele si ingrijitoarele se plang de prea multa munca

Publicat: 09 aug. 2011
1

@ Presedintele Sanitas a primit mai multe plangeri din partea infirmierelor, ingrijitoarelor si asistentilor din spitale pentru ca sunt suprasolicitati si nu fac fata volumului mare de munca @ Din cauza posturilor blocate, la Spitalul de Psihiatrie Socola, o infirmiera munceste pentru inca 5-6, iar la Spitalul Sf. Spiridon o ingrijitoare face munca pentru inca patru

In ultima perioada, tot mai multi infirmieri, ingrijitoare si asistente medicale merg la sediul Sindicatului Sanitas pentru a se plange ca nu mai pot face fata volumului mare de munca. Din cauza lipsei acute de personal, in unele unitati, o infirmiera, o ingrijitoare trebuie sa faca munca pentru inca cinci – sase posturi neocupate, din cauza faptului ca angajarile sunt blocate in sistem. La Spitalul de Psihiatrie Socola, dupa cum a precizat Viorel Tanase, presedintele Sanitas Iasi, o infirmiera munceste pentru inca cinci – sase. Situatia este similara si la Spitalul Sf. Spiridon, unde o ingrijitoare tine locul pentru inca patru. In zilele de duminica, exista o singura ingrijitoare pentru toata clinica. „Am multe plangeri din partea ingrijitoarelor, infirmierelor si asistentilor medicali care sunt suprasolicitati si nu mai fac fata volumului mare de munca. Pentru ca nu se pot face angajari, personalul care a ramas in spitale trebuie sa munceasca pentru inca cinci – sase infirmiere sau ingrijitoare. Raportul munca – salariu este foarte mic pentru aceasta categorie de personal din sistemul de sanatate. De exemplu, ingrijitoarele si infirmierele au salariul minim pe economie. Cu tot cu garzi ele primesc lunar in mana maximum 600 de lei. Dupa cum a spus si prim-ministrul Boc, si in 2012 se va angaja o singura persoana pentru sapte posturi libere. Deci, situatia nu se va rezolva curand. Noi am facut nenumarate memorii, dar fara nici un rezultat. Acesti oameni au dreptate. Se preconizeaza o criza mare de personal in sistemul de sanatate. Ar trebui sa se faca o evaluare la locul de munca si sa se angajeze macar normativul minim. La Socola, o infirmiera lucreaza pentru cinci – sase infirmiere, iar la Spitalul Sf. Spiridon, care se confrunta cu o lipsa mare de personal pe acest segment, o ingrijitoare munceste pentru inca patru”, a declarat Viorel Tanase, presedintele Sanitas Iasi. 

Situatie dramatica la spitalul unde sunt internati cei mai periculosi pacienti

Cea mai dificila situatie este la Spitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Grajduri, unde nu s-au mai facut angajari de cinci ani, iar o parte din personal a plecat sa lucreze in alta aprte. De precizat ca in aceasta unitate sunt internate peste 400 de persoane cu boli psihice grave, care au savarsit infractiuni, de la furturi pana la violuri si crime. Acesti pacienti trebuie supravegheati permanent. „La Grajduri este o situatie grava, ca sa spun asa, in ceea ce priveste lipsa de personal. De patru – cinci ani nu s-au mai facut angajari, cam de cand s-au blocat posturile in sistemul de sanatate. Acolo conducerea se descurca foarte greu. Mai sunt angajati care s-au imbolnavit, acum e perioada de concediu si nu poti sa ingradesti acest drept salariatilor. Toata vina o poarta sistemul. Inainte de a lua decizia de blocare a posturilor trebuiau sa faca o evaluare si sa echilibreze situatia. Totul s-a facut din birou, la Ministerul Sanatatii, fara a vedea situatia reala din teritoriu. Noi insistam pe evaluarea la locul de munca si angajarea la minimum din normativ”, a spus presedintele Sanitas Iasi.
Comentarii
  • Din pacate ,situatia prezentata,este de actualitate si este extinsa la nivel national-in toate unitatile sanitare !In mod indirect constatam-ca situatia este similara regimului comunist,cand doctina era :Angajatul trebuie sa munceasca ca un bou si sa taca ca….pestele !Managerii unitatilor sanitare,au luat atitudine in aceasta directie?Nu si nici nu vor lua !Ei sunt intrutotul de acord ,ca altfel pierd functiile si privilegiile !Rezolvarea problemelor se poate face,de jos in sus !Aici este necesara,lupta sindicala !Manifest increderea in Sanitas Iasi si liderul ei !In timp s-au adunat si alte probleme,ce necesita o rezolvare urgenta !Deci,la lupta,stimati colegi !

  • A se vedea situatia de la spitalul de copii,unde lucreaza o singura asistenta pe tura de dimineata,la 3* de copii,si nimeni nu ia nici o masura,mai exact la clinica a doua pediatrie

Adauga un comentariu