Actualitate

Infiorator! Autoritatile se joaca cu libertatea celor mai periculosi criminali – FOTO

Publicat: 20 aug. 2013
1

@ Situatie alarmanta la Spitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Grajduri, unde sunt „cazati” unii dintre cei mai periculosi criminali din Iasi @ Nu exista personal suficient pentru a asigura paza si tratamentul acestor persoane @ Peste 300 de bolnavi, unii inchisi pentru crime odioase, sunt paziti de numai 100 de angajati, care sunt distribuiti pe trei ture @ Spitalul este proiectat sa adaposteasca numai 200 de pacienti @ Situatia a ajuns si la urechile sefilor din Ministerul Sanatatii, care realizeaza in aceasta perioada un control la unitatea spitaliceasca

Ce ar fi daca ne-am trezi intr-o buna zi ca cei mai periculosi criminali, bolnavi psihic, ar scapa si s-ar plimba nestingheriti pe strazile municipiului? Desi este o situatie ipotetica, nu este un scenariu imposibil, deoarece in locul in care sunt „cazati”, adica la Spitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Grajduri, nu exista suficient personal pentru a asigura paza si tratamentul conform procedurilor. In plus, locul este supraaglomerat. Desi unitatea medicala a fost proiectata sa adaposteasca maxim 200 de pacienti, prin sentinte judecatoresti, in ultimii ani, au fost internati aici peste 300 de pacienti. Paza si tratamentul sunt asigurate cu 107 angajati, care lucreaza in trei ture. Mai trebuie luat in calcul faptul ca uneori, unii dintre acestia intra in concediu medical sau de odihna. Conform unor calcule facute de autoritati, aici ar fi trebuit sa lucreze cel putin 230 de asistenti, infirmiere etc. Situatia a ajuns si la urechile Ministerului Sanatatii, care a dispus recent efectuarea unui control la Spitalul din Grajduri. Si mai grav este faptul ca ministrul nu a aflat de aceasta situatie de la directorul Directiei de Sanatate Publica Iasi, ci de la un pacient si de la un deputat de etnie rroma.

Astfel, unul dintre pacienti i-a scris in urma cu cateva luni o scrisoare ministrului Sanatatii, in care a reclamat faptul ca in unitatea medicala, numarul de pacienti este foarte mare si bolnavii sunt inghesuiti claie peste gramada. In plus, ministrul Sanatatii a fost interpelat in legatura cu aceasta problema si de deputatul rromilor Nicolae Paun. In Grajduri este o importanta comunitate de rromi si probabil din aceste motive, deputatul Nicolae Paun s-a aratat interesat de problema. „Controlul nu a fost finalizat inca. Se verifica aceste aspecte. Avem o descoperire de personal in diferite compartimente. Pacientii sunt paziti, tratamentele se fac, dar muncim foarte mult, deoarece nu avem personal. Voi organiza o conferinta de presa in urmatoarea perioada”, a spus Dorin Chira, directorul spitalului.

Nepasare

Spitalul din Grajduri se afla in subordinea directa a Ministerului Sanatatii care are reprezentanti in teritoriu, angajati la Directia de Sanatate Publica. Controlul care se efectueaza in aceasta perioada la Grajduri este efectuat de o echipa mixta de inspectori de la Ministerul Sanatatii si de la Directia de Sanatate Publica. De la Iasi, din echipa de control face parte si Lucian Indrei, care inainte de a fi numit sef, era inspector al DSP.

Lucian Indrei nu a putut fi contactat pentru a oferi amanunte legate de situatia de la Grajduri. Cert este ca DSP a fost informata inca de anul trecut despre ceea ce se intampla in spitalul de psihiatrie. Cu toate acestea, masurile s-au lasat asteptate. „Inca de anul trecut le-am spus ca mai trebuie angajati oameni. In psihiatrie cele mai importante aspecte sunt supravegherea si ingrijirea. Am atras atentia ca nu sunt suficienti angajati pentru a indeplini masurile de securitate conform normativelor. Spitalul este normat pentru 200 de paturi si acum sunt peste 300 de pacienti. Justitia nu tine cont de capacitatea spitalului, ci dispune in continuare ca infractorul bolnav psihic sa fie internat acolo”, a spus Iulian Cozianu, vicepresedintele Sindicatului Sanitas, filiala Iasi. Printre ultimii pacienti care au ajuns in acest spital se numara Silviu Tecuta, baiatul care si-a ucis mama si bunica, Luminita Solcan, femeia care a ucis un preot in Franta, si tot acolo va ajunge si Oliver Stan, barbatul care a intrat cu o bomba artizanala in Universitatea Al. I. Cuza si a incercat sa o detoneze.
Comentarii
  • DE FAPT CINE CONDUCE SPITALUL DOMNILOR ?
    NU DR. CHIRA CI UN ASISTENT CU STUDII MEDII. ASA MENEGEMENT ASA SITUATIE.
    NU NE MIRAM SUNTEM IN ROMANIA.

  • Sintagma”spitalul este normat pentru 200 de paturi si acum sunt peste 300 de pacienti” nu este nimic altceva decat o lozinca ce se vehiculeaza de ani buni, in cardasie directa cu sindicatul, pt atrage fonduri si implicit posturi pt ca domnii manageri dr.Chira (manager) si acolitii sai dr.Gavrilescu(dir.medical)sa poata lua cat mai multa spaga de la potentialele posturi de ingrijitori, asistenti,muncitori, portari. etc Acesti sarlaatani au condus si conduc in continuare acest spital fara ca nimeni sa
    poata pune stavila la furaciunile care le fac.

Adauga un comentariu