Boli si tratamente

Infectiile de tract respirator. Cauze, simptome, tratament

Publicat: 12 nov. 2015
7

Infectiile de tract respirator sunt infectii ce afecteaza sinusurile, gatul, caile respiratorii si plamanii. De obicei, sunt cauzate de virusuri, dar pot fi determinate si de bacterii. Acest tip de afectiuni este cel mai des intalnit in sezonele de tranzitie, in special in perioada rece a anului.

Tipuri de infectii respiratorii

1. Infectii de tract respirator superior: afecteaza nasul, sinusurile si gatul
2. Infectii de tract respirator inferior: afecteaza caile respiratorii si plamanii

Copii sunt predispusi la afectiunile de tract respirator superior in comparatie cu populatie adulta, deoarece sistemul lor imunitar este insuficient dezvoltat. Afectiunea este foarte raspandita pe tot globul. Infectia acuta respiratorie se poate agrava intr-un timp foarte scurt la copii, batrani si populatia cu sistem imun deprimat.In acest caz este nevoie de tratament de specialitate. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, infectia respiratorie acuta ucide in medie 2.6 milioane de copii anual in intreaga lume.

Incepe sezonul infectiilor respiratorii! Care sunt cauzele si simptomele

Cai de transmitere
Infectiile de tract respirator se pot transmite pe mai multe cai:
– mici particule de fluid patogen transmise pe cale aeriana prin tuse sau stranut (virusuri)
– contact indirect: o persoana infectata poate transmite infectia prin secretie oculara sau nazala unei alte persoane care foloseste acelasi obiect ulterior (atingerea ochilor sau a nasului inainte de folosirea obiectelor de uz comun – tastatura, clanta unei usi, bara intr-un mijloc de transport).

Prevenire

Cel mai eficient mijloc de preventie ramane igiena personala, precum spalarea mainilor cu sapun si din apa abundenta. Alte recomandari:
– Folosirea batistei sau a unui servetel de unica folosinta in cazul stranutului. Simptomele nu se vor remite, dar astfel se poate preveni raspandirea infectiei.
– A se evita atingerea fetei in special ochii si gura, pentru a preveni introducerea germenilor in organism
– Evitarea colectivitatii- serviciu, gradinita, scoala, spatii inchise supra-aglomerate
– Cresterea aportului de vitamine in alimentatie , in special a vitaminei C – necesara fortificarii sistemului imun
– Administrarea produselor apicole (in cazul tolerantei digestive si cand nu exista alegii la aceste produse).
– Eliminarea consumului de nicotina si alcool.

Infectii de tract respirator superior

Raceala/ guturai (agent causal Adenovirus)
Amigdalita
Sinusita
Laringita
Gripa

Tusea este cel mai frecvent simptom al afectiunilor de mai sus. De asemenea, alte manifestari posibile sunt congestia nazala, durerile de cap, nasul infundat si rinorea, durerea de gat , stranutul si durerile musculare.

Afectiuni de tract respirator inferior

Gripa (poate afecta atat tractul respirator superior, cat si pe cel inferior)
Bronsita (infectia cailor respiratorii, agent causal Adenovirus)
Pneumonia (infectia plamanilor-agent causal adenovirus, Pneumococ)
Bronsiolita (infectia cailor respiratorii mici ce afecteaza sugarii si copii sub 2 ani- agent causal Rhinovirusul , virusul sincitial respirator)
Tuberculoza(infectia bacteriana persistenta a plamanilor)

Tusea este principalul simptom si al afectiunilor de tract respirator inferior, cu mentiunea ca de regula poate fi insotita de mucus. Alte simptome posibile sunt: senzatie de apasare la nivelul pieptului, respiratie accelerata, dispnee(senzatia lipsei de aer), wheezing (harait).

Ceaiul care combate infectiile respiratorii si raceala

Diagnostic si tratament

In afectiunile avansate radiografia pulmonara sau CT (computer tomograf) pot fi necesare pentru evaluarea functiei pulmonare. Pulse oximetru (pulse ox) este folosit pentru a evalua cantitatea de oxigen ce ajunge la plamani .

Majoritatea infectiilor de tract repirator nu necesita tratament. Simptomele pot fi tratate cu simptomatice (OTC): paracetamol, ibuprofen, multe lichide si repaus la domiciliu.

Api-fitoterapie: ceaiuri: echinaceea, potbal, patlagina, musetel, tinctura de propolis, pastura, miere de salcam , de pin, de brad, de varza, de lucerna.

In cele mai multe infectii respiratorii nu sunt recomandate antibioticele, acestea fiind eficiente numai in cazul in care infectia este provocata de bacterii sau in urma unei infectii secundare.

Simptomele afectiunilor de tract respirator superior dispar de obicei in 1-2 saptamani.
Cand se impune vizita la medic:
– cand starea de rau persista, cand simptomele semnaleaza o eventuala pneumonie: tuse cu expectoratie insotita de firicele de sange in mucus si flegma
– cand exista deja afectiuni ale inimii, ficatului, plamanilor sau rinichilor.
– cand sunt prezente afectiuni ale sistemului nervos: scleroza multipla
– cand exista diagnosticul de fibroza chistica
– cand sistemul imunitar este slabit
– cand exista afectiuni cronice ale plamanilor precum astm sau BPOC

Se recomanda, de asemenea, vizita la medicul de familie persoanelor cu varsta de peste 65 de ani care intrunesc cel putin doua criterii din cele mentionate mai sus.

Totodata se recomanda consultul medical persoanelor de peste 80 de ani care se inscriu in cel putin una din categoriile urmatoare:
Internare in spital in ultimul an
Diabet
Insuficienta cardiaca
In prezent pe medicatie cu steroizi – glucocorticoid

Ca metoda preventiva, se poate avea in vedere vaccinarea impotriva gripei (persoanelor in varsta ,celor cu imunitate deprimata), DTP, Hib, antipneumococ (copiilor peste 2 ani si celor cu diverse comobiditati).
Pentru orice simptome ce pot afecta functia respiratorie, vizita la medicul de familie este necesara si obligatorie.
Adauga un comentariu