Eveniment-Social

Incredibil: vremurile in care nu se fura deloc la primarie. Iata cine spune asta – FOTO

Publicat: 02 oct. 2014

@ Primii consilieri locali de dupa revolutie isi aduc aminte de vremurile cand in primarie nu se fura, cand votul in plen era dictat de constiinta, iar argumentele primau in fata masinii de vot politic @ „Azi nu se mai baga mana nici macar pana la cot, ci pana la umar”, spune cu regret fostul rector al UTI, Nicolae Badea @ „Era o mai mare libertate politica la inceput, nu erau constrangeri”, recunoaste si fostul prefect Romeo Olteanu, consilier local mai bine de un deceniu

Primul Consiliu Local al Iasului, ales in 1992, este considerat de membrii de atunci ca fiind  cel in care iesenii au avut cei mai buni reprezentanti. Avand in vedere calitatea profesionala a acestora, majoritatea fiind medici, profesori universitari sau reprezentanti ai sindicatelor, nici nu aveau nevoie de campanie electorala pentru a fi cunoscuti, acestia avand o notorietate demna de invidiat, prin prisma performantelor profesionale. Apartenenta politica nu era pe atunci regula dupa care se vota in plen, ci bunul simt si dorinta de a lua decizii cat mai bune, neexistand – in masura in care exista azi, tentatia de a pune mana pe ceva sau de a legifera afaceri dubioase, asa cum se intampla in prezent.

Nume grele in primul Consiliu Local

Potrivit fostului primar al Iasului, Vasile Dumitriu, dupa alegerile din ’92, in componenta CL au intrat primii 30 de alesi locali. Printre acestia se numara, dupa cum isi aminteste fostul primar, Ioachim Acasandrei – sef de Divizie in cadrul CFR, Nicolae Badea – rectorul Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi, Marin Burlea – Prof. univ. dr, seful Spitalului Sf. Maria, Victor Condurache – sef de sindicat la CFR, Adrian Costin – inginer, Aurel Crudu – inginer, Constantin Cuza – director RATC, Corneliu Duda – prof. univ., Vladimir Fetescu – inginer, Emil Gheorghita – dr. obstetrician, Ionel Humita – bariton Opera Nationala Iasi, Vasile Merticaru – prof. univ. Fac. Mecanica – UTI, Adrian Mihai – ing. RATC, Mihai Mititiuc – prof. univ. UAIC, director Gradina Botanica, Ioan Nicuta – director la „Ferma (de pui) partidului”, Constantin Negoita – prof. univ., sef de clinica la Spitalul Sf. Spiridon, Eugen Popa – directorul unei firme de taxi, Gabriel Popescu (ex secretar PSD, actualmente consilier judetean), Ovidiu Popescu – prof. univ. UTI, Traian Ranja (ajuns ulterior parlamentar de Iasi), Petru Scripcariu – prof. univ UMF, Dionisie Simionescu – inginer de mediu, Alexandru Tacu – prof. univ. Al. I. Cuza, Sergiu Tudose – actor Teatrul National Vasile Alecsandri, Stefan Ungureanu – prof. univ. UTI, tatal ex premierului Razvan Mihai Ungureanu, dar si poetul Mihai Ursachi sau personaje cunoscute publicului, cum ar fi Romeo Olteanu, penultimul prefect al Iasului sau parlamentarul Anghel Stanciu – prof. univ. UTI, respectiv Vasile Dumitriu.

Vremea cand nu se fura la Primarie

Potrivit consilierilor de la acea vreme, Consiliul Local din ’92 ar fi de fapt singurul consiliu cu adevarat liber, in care deciziile nu se luau pe baza directivelor de partid. „Sincer, pe noi ne-a abordat Emil Alexandrescu, primarul, care a si decedat ulterior, si ne-a spus sa candidam. Pe atunci erau oameni seriosi care nu se implicau in aranjamente. Votam cum ne ducea pe noi capul, era asa o perioada romantica. Discutam fara sa ne pricepem intotdeauna, dar compensam prin fler, prin vointa de a lua decizii bune. Erau si grupuri care se formau, dar nu pe criterii politice, ci pe discutii, pe argumente la care fiecare adera sau nu. Nu erau invatati ca astazi cu spaga sau mai stiu eu ce. Mai erau doi-trei asa mai partinici, dar si-o luau in bot tot timpul. Simirad era o panarama, eu i-am si spus dupa aceea: mai primarule, tu administratie nu stii. Azi nu se mai baga mana nici macar pana la cot, ci pana la umar„, spune cu regret fostul rector al UTI, Nicolae Badea.

Potrivit fostului prefect, Romeo Olteanu, cel care a trecut prin toate consiliile locale din ’92 pana in 2008, paradoxal, in prima faza, „democratia era mai democratie decat azi”. „Era politica, dar nu era o politizare asa mare ca astazi. Era o mai mare libertate politica la inceput, nu erau constrangeri. Cred ca nici Simirad nu stia cu ce se mananca primaria si mergeam asa, din inertie la inceput”, a declarat fostul prefect Romeo Olteanu.

Ce am fost si ce-am ajuns

Intre timp, sustine Vasile Dumitriu, mass-media a evoluat, iar un candidat poate ajunge ales fara sa iasa din birou. „Atunci nu se facea campanie ca acum. Mergeai, vorbeai cu omul, te cunostea. Acum iesi ales si de la televizor sau din birou. Pe atunci toti votam dupa propria constiinta si asa cred ca era cel mai bine. Apoi au aparut legi cu consilierii care-si pierdeau mandatul daca plecau sau erau dati afara din partid, iar primarul doar daca pleca si asa mai departe. Noi votam, dar nu aveam nici in gand bugete ca azi, fonduri europene. De atunci inca a mai ramas ideea Pasarelei Centru Civic – Tatarasi, pe care fatis nu-si permite nimeni sa spuna ca nu o sa se mai faca, pentru ca o solutie ar fi necesara. Acela cu siguranta a fost cel mai tare consiliu al Iasului de dupa ’89, si spun asta fara vreun dubiu, bazandu-ma pe calitatea lor profesionala si recunoasterea pe care o aveau acesti consilieri in randul iesenilor. Acopereau mare parte din domeniile de activitate„, sustine Vasile Dumitriu.

Pe de alta parte si Romeo Olteanu considera ca stacheta de acces in Consiliul Local a fost coborata mult. „Titlurile academice nu lipseau pe atunci din CL, asta era pana prin ’96 de fapt. Intre timp s-a mai diluat. Tinerii trebuie sa apara, sa aduca un suflu nou, dar de multe ori nu pun osul la treaba”, considera Romeo Olteanu.
Comentarii
Adauga un comentariu