Actualitate

INCREDIBIL! Tinerii din Iasi vor innebuni cand vor citi asta! Mii de oameni primesc o veste cumplita

Publicat: 02 aug. 2015
1

@ Aceasta veste cade ca un trasnet pentru mii de familii din Iasi care au asteptat un ajutor din partea autoritatilor locale @ Mii de ieseni de pe listele de asteptare imbatranesc si zboara de pe liste in asteptarea eliberarii unei locuinte @ Daca s-ar fi nascut la Bacau, Galati sau Botosani, acum ar fi locuit si ei intr-o locuinta sociala si nu ar mai fi fost obligati sa plateasca chirii usturatoare

Iasul a ajuns de rasul Moldovei. In majoritatea judetelor din jurul Iasului constructia de locuinte a fost principala directie prin care autoritatile au fortat mana guvernantilor pentru alocarea de finantari. La Galati si Bacau, in perioada urmatoare vor fi receptionate sute de locuinte. La Botosani, inca doua proiecte sunt gata sa inceapa. Singurii care inca asteapta mila guvernantilor par sa fie iesenii si sucevenii, care in ultimii cinci ani nu au mai primit alocari de fonduri. Intre timp, listele de asteptare care cuprind mii de persoane nu au mai fost nici macar actualizate. Unii dintre cei de pe liste au imbatranit deja in asteptarea ANL-urilor.

Exemple pentru autoritatile iesene

Potrivit reprezentantilor municipalitatii, in intervalul 2005 – 2013, la Bacau au fost receptionate un total de 982 de locuinte construite prin programul ANL, cu cateva sute mai mult decat in Iasi. Dupa cum indica oficialii bacauani, dupa acest moment programul ANL a fost sistat. In schimb, a fost demarata construirea de locuinte pe fonduri europene. „In perioada urmatoare ne pregatim sa dam in folosinta 48 de locuinte cu o camera, respectiv doua camere, lucrarile fiind deja finalizate. Un al doilea proiect aflat in derulare pe care il avem e cel privind construirea de locuinte pentru medici, mai precis 45 de locuinte cu 1, 2, respectiv trei camere. Practic, in ultimii doi ani am realizat in jur de 100 de locuinte. E mai putin decat numarul solicitarilor, dar avansam si noi cum putem”, a declarat Ionut Tomescu, purtatorul de cuvant al municipalitatii din Bacau.

Botosanenii in schimb se lauda cu inca doua proiecte ce stau sa demareze. Astfel, potrivit directorului de Dezvoltare – Cornel Herghelegiu, in aceasta toamna ar urma sa inceapa construirea a 72 de locuinte sociale, pentru care exista finantare de la Ministerul Dezvoltarii, fiind alocata deja suma de 1,8 milioane lei. „Mai avem un proiect care se afla in ultima etapa de avizare la Ministerul Dezvoltarii, care priveste realizarea a 132 de apartamente ANL, dintr-un proiect mai mare, care prevede realizarea a 600 de astfel de locuinte. Studiul de fezabilitate este realizat, asteptam semnarea contractului”, a declarat Cornel Herghelegiu.

La Galati, pe de alta parte, a fost demarata inca de anul trecut construirea a doua noi cartiere. În cazul campusului din Micro 17, valoarea totala a investitiei pentru construirea a 17 blocuri sociale este de 58.621.260 lei. Pretul pe metru patrat al constructiei, inclusiv utilitatile, este de 453,31 euro/mp, fara TVA. Pentru campusul de pe „Drumul Viilor”, valoarea totala a investitiei este 33.182.540 lei. Valoarea estimata a contractului este de 25.941.366 lei fara TVA, diferenta constând în lucrari de pregatire a terenului si a racordarii la utilitati a zonei campusului, cele doua proiecte totalizand un numar de 1.212 apartamente, receptia unora dintre acestea fiind anuntata de autoritati pentru aceasta toamna. La Suceava, pe de alta parte, situatia este comparativa cu cea de la Iasi. In ultimii patru ani nu s-au mai construit sau receptionat locuinte ANL sau sociale. Totusi, in planurile autoritatilor sucevene se afla insa construirea a doua blocuri cu 80 de apartamente, la care licitatiile au fost blocate la nivelul anului 2012, acestea urmand a fi construite in continuarea unui cartier ANL deja inceput.

Iasul viseaza cartiere de lux pe Venetia

In tot acest timp, la Iasi situatia este cu adevarat dezastruoasa. Dupa cum au aratat reprezentantii Directiei de Administrare a Patrimoniului Public si Privat a muncipiului, la Iasi s-au receptionat in total 792 de apartamente ANL, dar niciunul in ultimii patru ani. Dintre acestea, in urma vanzarilor, au mai ramas la inchiriat in jur de 650 de locuinte. In ceea ce priveste listele de asteptare, acestea au mii de doritori ai unei locuinte. Sefii primariei se lauda deocamdata doar cu intentii si terenuri puse la dispozitia ANL. Una din ultimele variante discutate priveste un amplasament aflat langa lacul Venetia, in zona de vizavi de Tiki Village.

„Ultimele receptii de ANL-uri au fost in 2011, la blocul 1004 din Nicolina. De atunci se asteapta deblocarea finantarilor. Oficialii primariei au intocmit o serie de proiecte pentru care se asteapta finantare. Exista amplasamente, pe Smardan, Metalurgie, in Cicoare. Depinde insa cand vin banii de la Guvern. Municipalitatea pune la dispozitie terenul si utilitatile, dar in ultimii ani am fost sariti la finantare. Din ce am inteles exista promisiuni ferme pentru deblocarea acestei situatii”, a explicat Letitia Palaga, sefa DAPPP.

Listele de asteptare expira

Potrivit celor de la DAPPP, listele de asteptare pentru locuinte ANL includ 4.391 de cereri. Acestea nu au mai fost actualizate din 2011, legislatia impunand actualizarea lor odata cu receptia unor noi locuinte. Dintre cele 465 de persoane din lista de prioritate, au fost „rezolvate” circa 250 de cazuri. „Se considera rezolvate cazurile care au primit repartitie, dar si cele in care persoanele de pe lista au achizitionat o locuinta sau au depasit varsta de 35 de ani si nu se mai incadreaza. Avem cazuri din fiecare”, a precizat Letitia Palaga. In acest moment, municipalitatea nu poate spune cu certitudine ce si cand se va construi la Iasi. Cert este ca primaria a pierdut trei hectare de teren in Copou, puse la dispozitie de Garnizoana, pentru un proiect ANL, abandonat din lipsa de fonduri. In lucru ar fi cateva studii, cum ar fi cel pentru cartierul din Cicoare, cu 543 de locuinte, estimat la 32 milioane de euro. In tot acest timp, mii de oameni nu au inca o locuinta si se resemneaza la gandul ca au avut ghinionul sa se nasca in Iasi. Daca s-ar fi nascut la Bacau, Galati sau Botosani, acum ar fi locuit si ei intr-o locuinta sociala si nu ar mai fi fost obligati sa plateasca chirii usturatoare.
Comentarii
 • De pe timpul lui ceasca iesenii nu au avut prioritate la o locuinta din cauza distantei mici a localitatii de domiciliu dand intaietate celor care vin din alte orase , lucru care se reflecta si astazi , chiar daca ai un venit fff mic prioritate are cel care vine din afara orasului(bursa sociala),in privinta locurilor de munca cei din afara orasului accepta orice salariu numai sa aiba unde munci, mai mult sunt in stare sa sa-l omoare si pe mama-sa sa obtina o functie ,ciripeala e si acum in voga..sunt fff multe APARTAMENTE ANL LIBERE SAU INCHIRIATE DE CEI CARE LE ADMINISTREAZA ….

 • De pe timpul lui ceasca iesenii nu au avut prioritate la o locuinta din cauza distantei mici a localitatii de domiciliu dand intaietate celor care vin din alte orase , lucru care se reflecta si astazi , chiar daca ai un venit fff mic prioritate are cel care vine din afara orasului(bursa sociala),in privinta locurilor de munca cei din afara orasului accepta orice salariu numai sa aiba unde munci, mai mult sunt in stare sa o omoare si pe mama-sa sa obtina o functie ,ciripeala e si acum in voga..sunt fff multe APARTAMENTE ANL LIBERE SAU INCHIRIATE DE CEI CARE LE ADMINISTREAZA …. restific o greseala gramaticala!!!

 • BLOCUL 1004 A FOST A TERMOFICARII CONSTRUIT DE DUBET IAR MISTREANU CA SA-SI PASTREZE FUNCTIA DE DIRECTOR L-A PREDAT ODATA CU PIRAMIDA LUI DUBET HOTULUI DE NICHITA/ ACEEASI SOARTA LE-A AVUT SI TOATE PUNCTELE TERMICE UNDE PRIMARUL TOT DESCHIDE CU MANDRIE CLUBURI PENSIONARILOR IN CARTIERELE SARACACIOSE ALE IASULUI/ PE ALEA DIN CENTRU LE-A VANDUT PUSCARIASUL CU BANI GREI DAR DNA-UL DOARME/

 • Pai in contextul cand cei ce conduc destinele Iasiului sunt ALOGENI vrei sa se bata pentru Iasi?
  Nu! Baietii isi „umplu” buzunarele lor, vedeti exemplul lui Carlan si-a construit vila prin judetul Suceava, ce le trebuie lor sa apere interesele Iasiului sui a Iesenilor.
  Atat timp cat in fruntea Iasilor vor fi ALOGENI, Iasiul va fi batut de soarta si furat de politicenii verosi.
  Hai Ieseni sa schimbam aceasta fatalitate a Iasiului si sa ne alegem la conducerea Iasiului cei nascuti si crescuti aici.

 • Ce tot atata pomana. Nu-ti permiti o casa nu o ai si gata. Inseamna ca NU O MERITI ! Ce daca stai in chirie. Care-i problema !?

  Suntem tara cu cei mai multi proprietari de locuinte din Europa. De unde pana unde tre sa fie toata lumea proprietara !?

Adauga un comentariu