National

INCREDIBIL! Tehnocratii NU au facut NIMIC la un an dupa COLECTIV

Publicat: 18 oct. 2016
1
Catalin Tolontan a expus pe site-ul sau, tolo.ro, concluziile celei mai noi investigatii in dosarul „Colectiv„, la aproape un an de la producerea cumplitului eveniment. Expertul judiciar angajat de Parchet acuza statul pentru tragedia petrecuta in club „Colectiv”! Inginerul Sorin Paval sustine ca dezastrul de la „Colectiv” nu e un dat, un accident de destin si ca putea fi prevenit
„Patru dosare in cercetare. Mii de volume. Sute de mii de pagini.
Si, printre acestea, o fila.
Fila este pusa intentionat in deschiderea ”Raportului expertizei tehnice judiciare”.
”De regula, noi expertii stim ca nu se citeste tot raportul. Instanta poate ca nu are cum sa parcurga atitea tomuri, altii n-au rabdare, in fine, intelegeti. De aceea, daca avem ceva important de spus il punem la concluziile de la final sau, si mai bine, undeva la inceput”, explica un pentru Gazeta un expert judiciar cu mare experienta.
In cazul Colectiv, cineva a simtit nevoia unei pagini-exclamatie.
Raportul pe constructii din dosarul nr. 545/P/2015 are 148 de pagini, plus anexe. A fost intocmit de Sorin Paval, specialist in constructii angajat de Parchet ca sa asigure o parte a dovezilor inculparii celor 6 acuzati din dosarul-mama al cazului ”Colectiv”. In dosar, procurorul Mihai Ilie intreaba si expertul Sorin Paval raspunde. Raspunsurile specialistului tehnic judiciar, atestat de Ministerul Justitiei in constructii civile, industriale si agricole sint crunte la adresa celor inculpati. Un expert nu stabileste desigur vinovatii, dar opiniile sale legale sint folosite de parti. In acest caz, de catre acuzare. Fie ca e vorba de proprietarii clubului Colectiv, de firma de artificii, de proprietarul cladirii ”Pionierul” sau de firma de amenajare, toate momentele in care acestia n-au respectat legislatia constructiilor sint marcate negru pe alb.
Raportul ii face efectiv praf pe inculpati. ”Usi de evacuare neconforme”, ”lipsa sistemelor de semnalizare si alarmare la incendiu”, ”denivelare de 7 cm din zona golului dintre sala si container”, ”prevederile nerespectate au dus la cresterea riscurilor si la consecinte nefaste”. El ia in calcul si faptul ca s-au folosit in interior artificii de exterior.
Vezi si: Colectiv: Piedone nu apare in dosarul trimis spre judecare 
Dar sint numiti si cei care nu au fost inculpati ulterior de catre procurori. De pilda, proprietarul spatiului, adica fabrica ”Pionierul” este indicat de expert drept una dintre partile care ”nu si-a respectat obligatiile stabilite prin legea 307 si nu am putut identifica comunicari facute de proprietar catre ISUB”. De asemenea, ”Nici un chirias care au utilizat succesiv spatiul nu au solicitat si obtinut Certificate de Urbanism”. Consecinta? Din anii 90, de cind ”Pionierul” a transformat halele de productie in spatii unde s-au amenajat cluburi, ”toate lucrarile executate incepind de la schimbarea destinatiei nu apar ca indeplinind cerintele legale”. Este mentionat si cel care a amenajat spatiul: ”Utilizarea unor materiale care apar ca neconforme in raport cu prevederile legale este dificil de explicat daca executantul dadea dovada de profesionalism”.
”Disfunctiile majore care au dus la eveniment puteau fi prevenite in cazul in care fiecare institutie avea un rol activ in intocmirea unor proceduri clare si aplicabile la care sa aiba acces orice persoana care doreste sa desfasoare o activitate comerciala”, a mai spus Sorin Paval, expert angajat de Parchet in cazul Colectiv.
El afirma ca Primariile, ISU, Inspectoratul de stat in Constructii nu si-au facut treaba. Desi erau legal obligate!”, a spus jurnalistul.Comentarii
  • Incredibil cit de ticalos si mincinos este acest asa-zis slujbas al BZI. Citind in original articolul de pe blogul lui Tolontan, concluzia este ca tragedia de la „Colectiv” putea fi evitata, dar datorita coruptiei si nepasarii, aceasta a avut loc. Ce guvern era atunci ? Stie toata lumea, guvernul PSD condus de „doctorul” V.V. Ponta. Concluzia raportului intocmit de expert ? Citez din articolul lui Tolontan: „după ce a studiat evenimentele și legislația, inginerul Sorin Pavăl susține, de asemenea, că dezastrul de la ”Colectiv” nu e un dat, un accident de destin și că putea fi prevenit!”. Ce legatura are aceasta tragedie cu guvernul actual ? Numai in mintea bolnava a slujbasilor acestui ziar pretins „independent”.

Adauga un comentariu